Руският бизнесмен Пьотр Офицеров, съратник на опозиционера Алексей Навални, осъден

...
Руският бизнесмен Пьотр Офицеров, съратник на опозиционера Алексей Навални, осъден
Коментари Харесай

Почина руският бизнесмен Пьотр Офицеров, близък на опозиционера Алексей Навални

Руският предприемач Пьотр Офицеров, сподвижник на опозиционера Алексей Навални, наказан дружно с него по скандалното дело " Кировлес ", скоропостижно умря на 43-годишна възраст, заяви Би Би Си.

Първа заяви за гибелта му посредством Туитър опозиционната журналистка Евгения Албац, след това информацията бе доказана от юриста на Офицеров Светлана Давидова. Причината към момента не се знае. В началото на седмицата бе обявено, че предприемачът е влезнал в болница заради черепно-мозъчна контузия.

Приятели на починалия пишат скръбни известия на страницата му във Facebook и сервират съболезнования на фамилията. Офицеров остави пет деца, съобщи Българска телеграфна агенция.

Офицеров бе разгласен за съизвършител на Навални в процеса по делото за корист със средства на съветското държавно дружество за употреба на горите " Кировлес ". Според следствието Навални - консултант на губернатора на Кировска област Никита Белих през 2008-2009 година, убедил шефа на предприятието Вячеслав Опалев да подписа договорка в интерес на компания, ръководена от Офицеров.

Опалев подписа съглашение с прокуратурата, стана основен очевидец на обвиняването и получи условна присъда. Нито Навални, нито Офицеров в никакъв случай не са се признавали за отговорни, припомня Би Би Си.

Според юристите на двамата и мнозина правозащитници процесът е протекъл с многочислени нарушавания. През 2013 година Навални бе наказан на пет години в лагер, Офицеров - на четири.

Присъдите бяха обжалвани и апелативна инстанция ги смени с условни. През 2016 година Европейският съд по правата на индивида призна, че съветските магистрати са нарушили правата на Навални и Офицеров. В тази връзка Върховният съд на Русия анулира присъдите и насрочи ново правосъдно дирене. Вторият развой в предходното съдилище през 2017 година обаче завърши със същите тези условни присъди.

" Такава депеша е пристигнала от Кремъл ", разяснява Навални след съвещанието.

Фондацията за битка с корупцията на Алексей Навални разгласи, че неоправдателната присъда няма да повлияе на проектите му да взе участие в президентските избори през 2018 година На опозиционера обаче бе неразрешено да се кандидатира поради присъдата, която той отхвърли като изфабрикувана и политическа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР