Руският бизнесмен Олег Дерипаска изгубил за един ден 957 милиона

...
Руският бизнесмен Олег Дерипаска изгубил за един ден 957 милиона
Коментари Харесай

Дерипаска изгубил за един ден 1 млрд. долара заради новите американски санкции

Руският предприемач Олег Дерипаска изгубил за един ден 957 милиона $ поради новите американски наказания, оповестява сп. "Форбс ", съобщи ТАСС.

Вчера министерството на финансите на Съединени американски щати вкара наказания против 7 съветски бизнесмени, а също и против 12 компании, които те управляват, както и против 17 високопоставени съветски държавни представители, напомня ТАСС. Дерипаска се озова в санкционния лист, както и фирмите, които управлява.

В листата се озова и Сулейман Каримов, изгубил 244 милиона $ поради това, както и Виктор Векселберг, който е изгубил поради това 41 милиона $. Състоянието на Игор Ротенберг и на Кирил Шамалов, които също са в листата, не се е трансформирало. Капиталите на Владимир Богданов и на Андрей Скоч, попадащи също под глобите, пък са се нараснали надлежно с 1 и 8 милиона $.

Решението на американското държавно управление да включи милиардера Дерипаска в санкционния си лист може да даде отражение по целия свят, тъй като неговата бизнес империя има световно наличие и има за сътрудници редица огромни интернационалните компании, отбелязва Ройтерс. Вашингтон наложи глобите с аргумента, че физическите лица и фирмите под техен надзор извличат изгоди от съветската страна, която е въвлечена в "злонамерени действия " по света.

Според "Форбс " положението на Дерипаска възлиза чисто на 6,7 милиарда $. Той е главен притежател на конгломерата И Ен Плюс, който пък е съсобственик на някой от най-големите производители на метали в света - Русал и Норникел, напомня Ройтерс. Включването на Дерипаска в листата със наказания може да породи затруднения и за фирмите, с които той прави бизнес. Сред тях са немският авто колос Фолксваген и компанията Гленкор, която търгува със първични материали.

Дерипаска сподели, че решението на Съединени американски щати да му наложат наказания е "неоснователно, смехотворно и неуместно ". "Събитията от тази заран са доста неуместни, само че не и непредвидени ", се споделя на декларация на Дерипаска, представена от Ройтерс. Компанията Русал изрази страдание, че е в листата, и добави, че нейни съветници изследват обстановката. Русал е един от най-големите производители в света на алуминий. Компанията има активи в Италия, Ирландия, Швеция, Нигерия, Гвинея, Гвияна. Притежава дял в австралийската Куинсленд Алумина лимитед - един от водачите в алуминиевата промишленост и водещата алуминиева рафинерия в света. Норникел пък има активи във Финландия, Австралия и Южна Африка.

Компанията Фолксваген има взаимен цех с компанията ГАЗ, съветски автомобилоконструктор, който е филиал на компанията Бейзик Елимънт, също попадаща в обсега на американските наказания в качеството й на друга компания на Дерипаска. Договорът сред двете компании е до 2025 година и общият цех създава елементи за Фолксваген. Базираната в Швейцария Гленкор пък е акционер в Русал.

Други непознати компании с връзки с империята на Дерипаска са австрийската строителна компания Страбаг, както и сингапурската компания Чанги Еърпорт интернешънъл.

Дерипаска постоянно има срещи с съветския президент Владимир Путин. Той влага доста средства в инфраструктурата за зимните олимпийски игри в Сочи преди четири години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР