Руският автомобилен производител Автоваз възобнови производството на своята марка Лада

...
Руският автомобилен производител Автоваз възобнови производството на своята марка Лада
Коментари Харесай

Русия възражда Лада, но без ключови компоненти

Руският авто производител " Автоваз " възобнови производството на своята марка " Лада " това лято, откакто то беше спряно през март поради западните наказания, дефицита на доставки и загубата на френския сътрудник " Рено ". Официално компанията не е уволнила никой от своите 42 хиляди чиновници.

По-голямата част от 3200 служащи във фабриката в индустриалния град Ижевск, където производството на коли не е обновено, са били в отпуск от март, като компанията заплаща 2/3 от заплатите им, макар че на някои чиновници е дадена краткотрайна работа на понижено работно време.

Този месец автомобилният производител предложи на всички служащи в Ижевск еднократни заплащания, с цел да изоставен, защото наподобява, че се концентрира повече произвеждане в главния си цех в Толиати, на 600 км.

Това е избор сред неприятно и извънредно, кзава Александър Князев, имайки поради алтернативата дали да вземе обезщетение от 200 хиляди рубли (3400 долара) или да остане на работата си в цеха за елементи за каросерия в Ижевск.

Миналата седмица той избра да напусне фабриката, която му заплаща над 45 000 рубли на месец.

„ Вече нямат потребност от толкоз доста техници “, сподели той.

Попитан какъв брой служащи са избрали да одобряват уволнението, „ Автоваз “ оповестява, че ще разкрие окончателния брой след този месец, добавяйки, че тези служащи с понижено работно време ще се върнат към петдневна работна седмица в завода от 29 август, осведоми bTV, базирайки се на Ройтерс.

Компанията не даде детайлности за проектите си за Ижевск, макар по-рано този месец заяви, че остава ангажирана със завода, който съгласно нея ще бъде преоборудван, с цел да създава първата съветска електрическа кола, Lada e-Largus, и ще резервира обслужването и поддържащи функционалности.

Руското министерство на стопанската система отхвърли коментар. Този месец министърът на стопанската система Максим Решетников отхвърли всевъзможни приказки за трагичен растеж на безработицата, която публични данни фиксираха на рекордно ниско равнище от 3,9% през юни.

На фона на високите цени на петрола и известните политики за намаляване на въздействието на инфлацията, последните държавни прогнози сочат, че дълбочината на икономическото стесняване на Русия ще бъде по-малко сериозна, от опасенията тази година.

Автомобилите не са единствената съветска промишленост, която понася удари от конфликта със Запада. Общо 236 000 съветски служащи са били или изпратени в отпуск, или с понижено работно време към края на юли, съгласно вицепремиера Татяна Голикова. Те не са част от публично записаните 3 млн. безработни в Русия. Около половината от всички ръководители на полети, или 14 хиляди души, са били уволнени или назначени на повърхностен работен ден. Няколко задгранични компании, напускащи Русия, от шведския мебелен колос Ikea до испанската фешън верига Zara, също редуцираха личен състав.

И въпреки всичко автомобилният бранш е потърпевш повече от множеството, като производството на леки коли е спаднало с 62% през първата половина на годината по отношение на същия интервал през 2021 година, съгласно държавната статистическа организация.

Глобални производители на коли, включително Volkswagen, Nissan, Hyundai Stellantis, Mitusubshi и Volvo, стопираха активността си в Русия и пуснаха служащи в отпуск на законовите две трети от заплатата, откакто Москва стартира военната си акция в Украйна на 24 февруари. Това изселване от чужбина сложи повече от 14 хиляди съветски автомобилни служащи в отпуск. Бъдещето на доста от тези служащи наподобява нестабилно, защото спорът продължава. Автомобилният спад може да има широкообхватни стопански последствия, в промишлеността са заети към 400 000 души през 2020 година, като към 10 пъти повече служащи зависят индиректно от бранша, съгласно държавни данни.

„ Автоваз “ се опита да се приспособява, откогато западните наказания откъснаха Русия от доста световни вериги за доставки и експортни пазари, пускайки серия от опростени модели с по-малко задгранични съставни елементи, които мъчно се доставят. През юни компанията стартира производството на нова Lada Granta, която се предлага без функционалности като дистанционно управление, без ключ или климатик, които да разчитат на вносните съставни елементи. Въпреки това размерът на продажбите е намалял с 63% през първите седем месеца на годината до 85 000 автомобила, като производството на моделите Lada Vesta, Lada X-Ray и Lada Largus е спряно изцяло, съгласно данни на „ Автоваз “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР