Руският актьор Владимир Етуш издъхна преди дни на достолепните 97

...
Руският актьор Владимир Етуш издъхна преди дни на достолепните 97
Коментари Харесай

Почина любимият актьор на Путин, издъхна преди дни на достолепните 97 години

Руският артист Владимир Етуш издъхна преди дни на достолепните 97 години. Последните си часове живот на тази земя той изкара в болница, където бил откаран по неотложност със сърдечни недоволства. Един от любимците на съветския президент Владимир Путин, който през годините неведнъж бе награждаван високо от него, придобива известност с функциите си във филмите „ Кавказка пленница “, „ Дванадесет стола “, „ Иван Василиевич сменя специалността си “, „ Соларис “, „ Приключенията на Буратино “.

Главните му изяви обаче са на театралната сцена. Цялата му кариера е в театъра „ Е. Вахтангов “ в Москва. Играе в пиеси на Шекспир, Молиер, Бърнард Шоу. Етуш е взел участие във Втората международна война, награден е с ордени, а през 1944 година е демобилизиран след тежко раняване.

Кариера в киното и театъра
Потънал в живота на военните в Москва, Етуш се върнал на стените на учебното заведение Шукински. Веднъж на 4-ти курс, през 1945 година става квалифициран артист и по дистрибуция влиза в театъра „ Вактун “. Първите години той играе „ втори цигулка “, всичко трансформира пиесата „ Две Вероне “ от Евгений Симонов, в който Етюс играе ролята на прислужник на Ланс.
Младият Владимир Етуш (40-те)

В средата на 50-те години артистът, дружно със брачната половинка си Нина, се преместили в апартамент в постройката на хотел „ Украйна “, която Екатерина Фърчева му пособия да „ победи “, поздравявайки играта на Етюш в „ Две Верона “. Скоро по-късно стартира да учи в родния си „ Пайк “, като става най-младият преподавател в историята на учебното заведение.
„ Две Верона “: Владимир Етус като Ланс

През 1953 година Владимир Етуш получава първата кино роля – турски Сийд-Али във кино лентата Михаил Ром „ Адмирал Ушаков “. След това има италиански Мартини в драмата „ The Gadfly “ (1955), кавказкият самад в мелодрамата „ Time of Summer Holidays “ (1960) и кавказкият Калоев в касета „ The President “ (1964). И той се появява на сцената на родния си спектакъл под формата на грузинския национален комисар Ordzhonikidze (постановен от Oleko Dundich).
Първата роля на Владимир Етус във кино лентата („ Адмирал Ушаков “, 1953 г.)

През 1966 година славата на хората пристигна в Етус и още веднъж с помощта на ролята на кавказкия приятел Саахов от „ Кавказкия заложник “. Филмът с присъединяване на Наталия Варлей и Александър Демяненко беше извънредно скъп от самия Леонид Брежнев. На премиерата на комедията Юрий Никулин напомни, генералният секретар го попита шушукайки: „ А кой е Етус? “ „ Грузински? Азербайджански? “ Изслушвайки отговора „ еврейски “, Брежнев беше сюрпризиран и не знаеше какво да каже, само че след дълга пауза той протегна ръка: „ Да … популярен художник! “.
„ Кавказки заложник “: Владимир Етуш като Саахов

Етюс самичък си напомня следната работа по кино лентата. Директорът Леонид Гайдай му посъветва да направи героя колкото е допустимо по-гротескно. Но Владимир разбираше, че не може да се бори с именитото трио „ Никулин-Витин-Моргунов “ и реши да тръгне на противоположното – да направи Саахов доста сериозен, мъж, който даже не може да си представикак може една жена да отхвърли задатъка си. Цветът зад ухото, който придаваше нужния смешен резултат, се трансформира в единственото леговище в посока към Гайдай.

През 1971 година Владимир Етуш получава купата „ Народен художник “ на RSFSR. По това време Снаут от „ Соларис “ на Андрей Тарковски, царят от „ Старата, остарялата приказка “, инженер Брюн от „ Дванадесетте стола “ Гайдай се появи на брега на видни функции.

И когато артистът стана национален художник на Съюза (1984), те бяха добавени към функциите в лентите „ Pietro in “ Shadows „, “ Приключенията на Buratino „, “ How Ivanuska the Fool for the Miracle „ и, несъмнено, комедията на Gaidai “ Ivan Василиевич трансформира специалността си.

Неговият темперамент – жител на име Шпак, станал жертва на обир, е дребен, само че той е бил запомнен от публиката и неговите редове са разпръснати в цитати. Когато 30 години по-късно, апартаментът на Етуш, който почиваше в Геленджик, беше ограбен и полицията се свърза с него, на въпроса за артиста: „ Какво е било откраднато? “ „ Вие, несъмнено, ме извинявайте, само че не мога да се възпирам. Всичко, което се придобива от претоварване, е две локални касетофони, три импортирани цигари … “.

В средата на 90-те години артистът обществено се отхвърли от Ордена за другарство на народите, мотивирайки решението си по този начин: „ Не желая да вземам участие в неистини, да получавам премия, която не подхожда на същността й. В Чечения има война, ние заплашваме Украйна с ракети заради Черноморския флот. Сега единствено цялостните циници могат да приказват за другарство сред народите. “
Владимир Етуш играе повече от 50 кино функции

За разлика от доста други звезди на руското кино, неговата кариера не приключва с разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. В актуалната Русия артистът към момента се появява на сцената на театъра „ Вактун “, само че филмът рядко се снима. Той може да бъде забелязан във всевъзможни препратки на „ Тримата мускетари “ (2005 и 2013), в документалната драма „ Очите на Бога “.

Неговата власт в света на изкуството е неоспорима. Актьор – член на Руската академия на киното „ Ника “, от 2009 година – шеф на Централната къща на артиста в Москва. Учителската активност в учебното заведение Shchukin, чийто живописен началник става през 2003 година, също не стопира.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР