Руския външен министър Сергей Лавров с реакция след разследването на

...
Руския външен министър Сергей Лавров с реакция след разследването на
Коментари Харесай

Има ли руска връзка: Сергей Лавров коментира разследването на взривовете у нас

Руския външен министър Сергей Лавров с реакция след следствието на нашата прокуратура за гърмежите в оръжейни фабрики. Той се обърна към Европейски Съюз да ревизира търговията на оръжие и съхранението на муниции в България и Чехия.

„ Българската страна нищо ли не е видяла и едвам в този момент, откакто в Чехия се сетиха за събития от 2014 година, тя реши да надмине чехите и да се загледа доста по-дълбоко в историческата ретроспекция? Или през цялото това време всички те са знаели какво се случва и по някаква причина, не са му предали публичност “, сподели Лавров.

Междувременно от българското Външно министерство оповестиха, че викат за диалог посланика на Руската федерация в София.

Прокуратурата свърза четири остарели гърмежа във военни хранилища у нас с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, за което са упрекнати съветски сътрудници. От „ ЕМКО “ оповестиха държавното обвиняване в неистина.

Според държавното обвиняване общото сред четирите детонации в разнообразни региони на страната през последните 10 години у нас е, че унищожената продукция е благосъстоятелност на „ ЕМКО “ и Емилиян Гебрев. Според прокуратурата тя е била предопределена за експорт в някогашни руски републики и, че гърмежите са станали по еднакъв метод.

В нито един от случаите няма жертви и потърпевши.

Разследват се гърмеж в с. Ловнидол от 2011 година, два гърмежа в цехове на ВМЗ Спото край с. Иганово от 2015 година, пожар и детонация в Мъглиж в 2020 година

От свързаната с Гебрев компания нарекоха изказванията на прокуратурата погрешни и заблуждаващи. Отрекоха също, че боеприпасите в Ловнидол са били за Грузия.

Досъдебното произвеждане за гърмежите е в спецпрокуратурата, а съгласно журналиста Христо Грозев детонациите са дело на секретна група на съветското разузнаване.

„ Общо осем души са били в България под прикритие, под подправени имена в интервала от декември 2014 година до юни 2015 година Някои от пребиваванията им в страната съответстват по време с гърмежите “, споделя той.

Възможно е да са имали помагачи у нас.

„ В случая явно има една нишка – Русия да предотврати опцията на страни, с които тя влиза във военни спорове, да се пазят, да пазят своя суверенитет и териториална целокупност “, добавя Грозев.

Разследването продължава, а прокуратурата ревизира и дали детонациите имат връзка с гърмежите в Чехия през 2014 година, осъществени със същия почерк и взели две жертви.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР