Руските войски заеха позиция в Сирия между правителствената армия и

...
Руските войски заеха позиция в Сирия между правителствената армия и
Коментари Харесай

Уолстрийт джърнъл: Руските войски заемат мястото на изтеглящите се американски военни в Сирия

Руските войски заеха позиция в Сирия сред държавната войска и подкрепяните от Турция сили, запълвайки празнотата, основана от напускането на американските войски и демонстрирайки ролята на Кремъл като мощен медиатор в многостранния спор в арабската страна. Това написа в собствен разбор американският вестник " Уолстрийт джърнъл ", представен от Фокус.
Министерството на защитата на Русия съобщи, че въоръжените му сили патрулират по линията сред турската и сирийската армии във и към град Манбиж. Американските сили са напуснали града, сподели американски боен представител като част от общото евакуиране от Североизточна Сирия.
След като си партнираха със Съединени американски щати в акцията против Ислямска страна, кюрдските бойци се пробваха да се защитят от турската атака, като подписаха съюз с Русия и подкрепяното от Иран държавно управление на сирийския президент Башар Асад. Подробностите на съглашението не са ясни, само че сирийските военни конвои започнаха да се придвижват в североизточната част на страната, където армията имаше нищожно наличие от началото на гражданската война.
Това отдръпване сътвори опция за Москва, с цел да покаже разширяващото си въздействие в район, доминиран от десетилетия от американците, само че в този момент изгубен след изтеглянето, подредено от президента Тръмп, на американските войски от Сирия и декларираното му предпочитание да се отдръпна от Близкия изток.
Руснаците мислят за себе си като за натурален състезател в геополитиката на района, споделя Малик Далан, саудитски правист и старши помощник в Центъра за съветски и евразийски проучвания в Харвардския университет.
Президентът на Русия Владимир Путин прояви подготвеност да поддържа свои другарства със съдружници на Съединени американски щати, както и с техните съперници. Руският президент е развил мощни връзки освен с президента на Сирия Башар Асад, само че и с президента Реджеп Ердоган на Турция, страна - член на НАТО.
Във вторник Путин дойде в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби, където съветските представители обявиха, че възнамеряват да подпишат 10 капиталови съглашения на стойност 1,3 милиарда $. Русия подписа покупко-продажби на стойност милиарди долари ден по-рано в Саудитска Арабия, дълготраен съдружник на Съединени американски щати, който от десетилетия е съперник на Москва в Студената война. Шумът от подписване на тези покупко-продажби идва на фона на битката на обичайните съдружници на Съединени американски щати като Саудитска Арабия с напъните на Тръмп да понижи ролята на Вашингтон в района.
Изтеглянето на американските войски в Сирия проправи пътя за турската атака. Ердоган съобщи, че Турция е превзела забележителна територия в Сирия, седмица откакто стартира военна атака, която провокира световна отрицателна реакция и принуди десетки хиляди хора да избягат от домовете си.
Ердоган съобщи във вторник, че турските войски в този момент управляват хиляда квадратни километра територия в Североизточна Сирия и ще продължат да напредват в акцията за обезпечаване на към 10 пъти по-голяма зона сред Манбиж и иракската граница.
Специалният делегат на Русия за рецесията в Сирия Александър Лаврентиев съобщи, че Москва ще предотврати експлоадирането на съществени спорове сред сирийските и турските войски.
Последната фаза на осемгодишния сирийски спор заплашва да отприщи нова вълна от военни бежанци.
Около 450 души са минали границата от Сирия през последните два дни, съгласно управляващите в Северен Ирак. Те се приготвят за приток на до четвърт милион души, откакто Съединени американски щати се изтеглят от позиции в Североизточна Сирия.
Нашествието на Турция към този момент е изселило към 130 000 души от домовете им в Североизточна Сирия, откогато стартира преди седмица. Мнозинството са останали в страната, отдалечавайки се от границата и търсейки леговище от боевете.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР