Руските войски настъпват към магистралата Бахмут-Лисичанск. Превземането й ще позволи

...
Руските войски настъпват към магистралата Бахмут-Лисичанск. Превземането й ще позволи
Коментари Харесай

Киев алармира: 40 000 руснаци блокират украинските сили в Лисичанск и Северодонецк

Руските войски настъпват към автомагистралата Бахмут-Лисичанск. Превземането й ще разреши на нашествениците да блокират изцяло въоръжените сили на Украйна в региона на област Луганск. Това сподели в изявление с съветския правозащитник Марк Фейгин съветникът на президента Володимир Зеленски – Алексей Арестович, представен от организация УНiАН. 

Според него, идната седмица ще е извънредно сложна за Украйна.

„ Те (б.а. руснаците) напредват там. Не можем да ги спрем. Те се движат постепенно, само че се движат. И има огромен късмет да го отрежат (пътя Бахмут – Лисичанск ). Ако го затворят, градът ще се окаже втори Мариупол “, разяснява Арестович и добави, че половината от съветските войски в Украйна са съсредоточени в региона сред Изюм и Попасная. Това е към 35-40 хиляди бойци, посочи той.

" Обсадата на Славянск наближава и нашите войски на север от Северски Донец или ще бъдат разрушени, или ще се отдръпват към южния бряг ", разяснява съветникът президента.

 

По-рано ръководителят на Регионалната военна администрация в Луганск Сергей Гайдай съобщи, че съветските военни към момента не управляват автомагистралата Лисичанск - Бахмут, само че обстрелват движещите се по нея транспортни средства. 

Междувременно блогърът от украинският град Суми Юрий Подоляка удостовери думите на Арестович, като посочи, че украинската армия е взривила мост в региона на Святогорск и изцяло бил „ изчистен “ регионът на Червен Лиман и Святогорск. 

Той цитира украинският публицист Юрий Бутусов, който разяснява обстановката в Северодонецк по този начин: „ Момчета, какво контранаступление!? Нас там ни разрушиха. Ситуацията е пагубна. Трябва да се изтеглим. Иначе ще има цялостен погром “.

Това призна и губернаторът на Луганска област Олексий Данилов. Той счита, че би трябвало да бъдат изтеглени оставащите елементи в Северодонецк , с цел да не бъдат изгубени. Елитните им войскови елементи не останаха доста, само че претърпяха проваляне в града. 

„ Руската войска се опита да обкръжи украинските войскови елементи. Напълно „ изчистена “ е Комишуваха, а във Врубовка се водят боева. Руснаците управляват пътя Бахмут – Лесичанск “, съобщи Подоляка в своя седмичен разбор за бойните дейности в Донецк. 

За да бъдат изцяло обкръжени украинските сили, остава руснаците да се придвижат на 12 километра, прибавя той.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция, че армията му не отстъпва в Северодонецк.

" Нашите герои не предават позиции в Северодонецк. Ожесточените улични боеве в града не престават ", сподели той в среднощното си видеообръщение.

" Украински Донбас се държи, той е мощен ", добави той, визирайки обстановката в целия район, който сега е главната цел на съветските въоръжени сили.

В същото време украинският президент дефинира като най-тревожна обстановката в югоизточната Запорожка област, отбелязва ДПА. Руската войска заплашва град Запорожие - столицата на отчасти окупирания район, сподели той, откакто посети фронтовата линия.

Зеленски изрази удовлетворение, че Англия дава " на Украйна тъкмо оръжията, от които тя се нуждае ", с цел да пази живота на своите хора, заяви Ройтерс. " Благодарен съм на (британския) министър председател Борис Джонсън за цялостното схващане на нашите потребности ", сподели той.

Вчера украински и съветски бойци водиха боеве за всяка улица в Северодонецк - основно стълкновение в борбата в Донбас. Зеленски беседва по телефона с Джонсън, с цел да обсъдят по какъв начин да бъдат деблокирани украинските пристанища и да бъде избегната международна рецесия с дефицит на храни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР