Руските военни, че са атакували гражданска инфраструктура в отговор на

...
Руските военни, че са атакували гражданска инфраструктура в отговор на
Коментари Харесай

Русия изтегля войски от Харков, Украйна си върна повече от 20 населени места

Руските военни, че са атакували гражданска инфраструктура в отговор на бързата контраатака на украинските войски през уикенда, която принуди Русия да напусне главния си бастион в Харковска област, съобщи „ Ройтерс “.

Украински публични лица обявиха, че целите на ответните офанзиви са включвали водни уреди и топлоелектрическа централа в Харков и са предизвикали необятно публикувани спирания на електрозахранването. Кметът на Харков Игор Терехов съобщи, че един от ударите е прекъснал електроснабдяването и водоснабдяването в града. Съобщения за спиране на електрозахранването имаше и в Днепър, Полтава и други източни градове, което може да засегне милиони цивилни, само че по-късно Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на кабинета на президента Володомир Зеленски, съобщи, че в някои райони електрозахранването е възобновено.

„ Никакви военни уреди, задачата е да лишат хората от светлина и топлота “, написа украинският президент Володимир Зеленски в Twitter късно в неделя.

Москва отхвърля нейните сили да са съзнателно ориентирани против цивилни жители, както твърди и за всички цивилни, които умъртви от началото на войната си до момента.

Зеленски дефинира украинската атака в североизточната част на страната като евентуален пробив в шестмесечната война и съобщи, че през зимата може да се стигне до нови териториални придобивки, в случай че Киев получи по-мощни оръжия.

Главнокомандващият на Украйна, военачалник Валерий Залужний, съобщи, че въоръжените сили са възстановили контрола си върху повече от 3 000 кв. км от началото на този месец.

Постиженията на Украйна са значими от политическа позиция за Зеленски, защото той се пробва да задържи Европа обединена зад Украйна – доставяйки оръжия и пари – даже когато тази зима се обрисува енергийна рецесия след намаляването на доставките на съветски газ за европейските консуматори, отбелязва „ Ройтерс “.

Генералният щаб на Украйна съобщи в понеделник, че през миналото денонощие силите за защита са изтласкали врага от повече от 20 обитаеми места. Руските сили бягат надълбоко в окупираните региони на Донбас или назад в самата Русия.

Близо до съветската граница, в село Козача Лопан, северно от Харков, украинските бойци и локалните чиновници бяха посрещнати от жителите с обятия и ръкостискания.

„ Козача (Лопан) е и ще бъде Украйна “, съобщи кметът на региона Вячеслав Задоренко във видео, което разгласява във Фейсбук в неделя. „ Никакъв „ Руски свят “. Сами вижте парцалите на „ Руския свят “. Слава на Украйна, популярност на украинските въоръжени сили “.

Почти цялостното безмълвие на Москва по отношение на провалянето провокира забележителен яд измежду някои провоенни коментатори и съветски националисти в обществените медии. Някои от тях приканиха в неделя президента Владимир Путин да предприеме незабавни промени, с цел да обезпечи дефинитивна победа във войната.

Зеленски съобщи късно в неделя, че съветските офанзиви са предизвикали цялостно спиране на електрозахранването в Харковска и Донецка област, както и отчасти спиране на електрозахранването в Запорожка, Днепропетровска и Сумска област.

Михайло Подоляк, консултант на украинския президент, съобщи, че е била наранена електроцентралата ТЕЦ-5 в Харков – една от най-големите в Украйна.

„ Страхлив „ отговор “ за бягството на личната ти войска от бойното поле “, съобщи той в Twitter.

Заместник-ръководителят на канцеларията на президента Кирило Тимошенко разгласява в Telegram изображение на горяща електрическа инфраструктура, само че добави, че в някои райони електрозахранването е възобновено.

Министърът на защитата Олексий Резников съобщи пред Financial Times, че Украйна би трябвало да подсигури отвоюваните територии против възможна съветска контраофанзива по разтегнатите украински линии за доставки.

Но той сподели, че офанзивата е минала доста по-добре от предстоящото, като я разказа като „ снежна топка, която се търкаля по хълма “.

„ Това е знак, че Русия може да бъде победена “, сподели той.
Данните на английското разузнаване
В неделя английското министерство на защитата заяви, че боевете не престават към Изиум и град Купянск – единственият железопътен възел, снабдяващ съветската фронтова линия в Североизточна Украйна, който е високомерен от украинските сили.

Според Министерството на защитата на Обединеното кралство триумфът на украинските сили в изтласкването на съветските войски от Харковска област „ има обилни последствия за цялостния действен проект на Русия “ и за морала на нейните бойци на място.

„ Много е евентуално по-голямата част от силите в Украйна да са принудени да приоритизират незабавни отбранителни дейности “, се споделя в известие в Twitter в понеделник сутринта.

„ Вече лимитираното доверие, което разгърнатите войски имат към висшето военно управление на Русия, евентуално ще се утежни още повече. “

Според Министерството на защитата на Обединеното кралство Русия евентуално е наредила изтеглянето на войските си от цялата окупирана Харковска област, ситуирана западно от река Оскил.
Ситуацията в АЕЦ „ Запорожие “
Тъй като войната навлезе в 200-ия си ден, в неделя Украйна изключи последния работещ реактор в най-голямата атомна електроцентрала в Европа, с цел да се защищити от злополука, защото наоколо бушуват боеве.

Международната организация за атомна сила заяви, че аварийният електропровод към централата е възобновен, което обезпечава външното електричество, належащо за осъществяване на прекъсването, като в същото време се защищава от риска от разтопяване.

Френският президент Еманюел Макрон е споделил на Путин в телефонен диалог в неделя, че окупацията на централата от съветски войски е повода за застрашаване на нейната сигурност, оповестиха от френското президентство. Путин упрекна украинските сили, съгласно известие на Кремъл

В неделя Франция съобщи, че ще подпише съглашение с Румъния за увеличение на украинския експорт на зърно.

„ Утре ще подпиша съглашение с Румъния, което ще разреши на Украйна да изнесе още повече зърно към Европа и разрастващите се страни, изключително в средиземноморските (страни), които се нуждаят от него за храна “, съобщи министърът на превоза Клеман Боне пред радио „ Франс Интер “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР