Руските власти закриват кореспондентския офис на Дойче веле в Москва,

...
Руските власти закриват кореспондентския офис на Дойче веле в Москва,
Коментари Харесай

Русия затваря редакцията на Дойче веле в Москва

Руските управляващи закриват кореспондентския офис на Дойче веле в Москва, а на чиновниците на медията там ще им бъдат отнети акредитациите, разгласи съветското външно министерство. Решението е ответна мярка на дефинитивно признатата през вчерашния ден възбрана в Германия за лъчение на съветската държавна телевизия Russia Today (RT) на нейна територия, оповестява ТАСС.

В известието на министерството се споделя, че Русия стопира сателитното и друго лъчение на тази телевизионна и радиокомпания в страната. Сред ограниченията е и анулация на акредитацията на всички чиновници на съветското бюро на Дойче веле. Руската федерация стартира и процедура за разглеждане от способените органи на въпроса за признание на DW за задграничен медиен сътрудник, гласи още известието на уеб страницата на съветското външно министерство.

Кремъл ще сформира и лист на публични лица, взели участие в ограничението на излъчването на RT в Германия, на които ще бъде неразрешено влизането в Руската федерация.

В отговор немската тв компания Дойче веле излезе с позиция, че ограниченията, подхванати от съветските управляващи против нея са неразбираеми и съставляват свръхреакция, съобщи ТАСС. Компанията има намерение да оспори тези ограничения, както и да предприеме " по-нататъшни правни дейности ". От DW твърдят, че ще продължат да излъчват от бюрото в Москва, до момента в който не получат публично уведомление за закриването му.

Ответната реакция на Москва идва часове, откакто Русия разкритикува решението на немския регулатор да забрани лъчение на стратегии на немски език на съветската държавна телевизия Russia Today (RT) и го разгласи за офанзива против свободата на изложение и свободата на печата. По-рано европейският сателитен оператор Eutelsat 9B отстрани от платформата си немскоезичния ефирен канал RT DE, излъчващ от студия в Москва, по искане на немския медиен регулатор MABB. Според ръководителя на регулатора Ева Флекен каналът не е имал лиценз за лъчение на програмата на немски език. Започнало е и следствие.

Каналът RT DE стартира да излъчва през декември 2021 година с изказванието, че има лиценз от Сърбия за предаване по кабел и спътник. Германските регулатори бързо започнаха дейности и след седмица каналът към този момент бе свален от сателитната мрежа в Европа. Решението от тази сряда не разрешава и онлайн излъчването на малкия екран.

RT предава на шест езика. Официално задачата на медията е да способства за обществения спор, само че съгласно критици тя служи за разпространение на агитация и дезинформация по повеля на Кремъл.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР