Руските власти са създали 13 лагера, където напълно противозаконно държат

...
Руските власти са създали 13 лагера, където напълно противозаконно държат
Коментари Харесай

Русия държи в 13 лагера хора, отказали да воюват срещу Украйна

Руските управляващи са основали 13 лагера, където изцяло незаконно държат хора, отказали да водят война заради своите разнообразни убеждения.

Това съобщи в Европейския парламент в Брюксел Саша Белик от съветския фонд „ Сфера “, защитаващ ползите на ЛГБТ-общността.

Подкомисията по правата на индивида провежда спор за отхвърли от военна работа заради убеждения като човешко право. Специално бе разисквана обстановката в Русия след началото на експанзията в Украйна.

Лагерите се намират на територията на самообявилите се Донецката и Луганската национални републики (ДНР и ЛНР). Най-големият от тях е в село Зайцево край Луганск.

Там „ отказниците “, както ги назовават в Русия, биват държани в безчовечен условия и подлагани на мъчения. Всички чакат те да бъдат върнати назад на бойното поле.

Съществуването на тези лагери се пренебрегва от съветските управляващи, добави Милана Шестерякова – шеф на Международното бюро на Руското младежко демократично придвижване „ Весна “ („ Пролет “). Стотици хора изпратили до държавното управление в Москва петиции с молба да ги осведомят за арестуваните им близки. Оттам молбите били препратени до локалните управляващи в ДНР и ЛНР. Отговор по този начин и не пристигнал.

Руските управляващи настояват, че това са центрове за психическа рехабилитация, посочи Саша Белик.

Той сигнализира, че изключително сериозна е обстановката с някои коренни нации. Заради войната в армията са призовани доста хора от Тува, Бурятия, Башкортостан. Така доста етнически групи са застрашени от изгубване.

Отказът от военна работа заради разнообразни убеждения е форма на демонстрация на съвестта и мнението, съобщи Михаел Винер от службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида. Досега в този дух са признати 12 резолюции от Върховния комисариат и от Съвета по правата на индивида в Женева.

„ Такова право остава в действие и по време на война. Международният пакт за политически и цивилен права не разрешава гонене по аргументи, свързани с правото на независимост на изложение на мнението и на изповедание “, безапелационен бе той.

Въпреки войната в Русия има законна опция за отвод от военна работа заради убеждения, сподели Сергей Кривенко от съвета на ликвидираната правозащитна организация „ Международен мемориал “. Той е и ръководител на неправителствената организация „ Гражданин, войска, право “.

В момента съветски жител може да стане военнослужещ по три метода:

• 1. Чрез повиквателна за срочна военна работа за 1 година. Призовават се мъже от 18 до 27 година, само че не всички. В Русия няма отговорности всички млади да служат;

• 2.Чрез контракт за доброволна военна работа. Теоретично всеки може да подпише подобен договор;

• 3. Чрез готовност, както е в този момент. Може да бъде свикан всеки мъж на възраст до 50 години, а също по този начин и дами с избрани специалности като медсестри и радистки.

От 1993 година правото на отвод от военна работа е записано в съветската конституция. То е обезпечено от цели три члена. При това два от тях – за гарантирането на всеки на независимост на съвестта и за невъзможността страната да принуждава човек да се откаже от убежденията си, не могат да бъдат анулирани даже при въвеждането на военно състояние. Третият член планува право на различна гражданска работа, която може да бъде отбивана в държавни институции като лечебни заведения, старешки домове, пощи и други

До експанзията против Украйна, почнала на 24 февруари 2022 година, към хиляда души годишно са постъпвали на различна работа. Сега броят на молбите много се е нараснал. Правозащитниците обаче не разполагат с точни сведения. Военните окръжия, а и наборните комисии ги отхвърлят, посочи Кривенко.

През есента на 2022 година е имало хайки против „ отказници “. В тях са взели участие сътрудници на полицията, въпреки това да е неразрешено със закон.

Хората са били хващани на улицата и не са имали физическа опция да подадат молба за различна работа.

Същевременно пропагандисти на режима в Москва тръбят, че няма такова нещо като различна работа.

Все отново неизяснен брой хора съумели да се уволнят и след началото на войната заради разнообразни убеждения. Те били от тези, които прекомерно доста упорствали за правата си и били подпомагани от разнообразни правозащитни Неправителствени организации.

След 21 септември 2022 година обаче и това не е допустимо. Тогава президентът Владимир Путин подписал декрет, забраняващ отменяне на подписаните контракти. А Наказателният кодекс към този момент криминализира отхвърли от присъединяване във войната и бойните дейности. „ Отказниците “ имат късмет само да желаят работа без потребление на оръжие.

И въпреки законът и конституцията да разрешават отвод от военна служба поради убеждения, съветските управляващи слагат доста административни бариери. Хората просто би трябвало да се борят, споделиха правозащитниците. Те приканиха евродепутатите и Европейската комисия да създадат по този начин, че страните от Европейски Съюз да дават политическо леговище на отказалите да водят война жители на Русия.

Войната е принудила и Киев да обърне тил на това право.

Така единствено преди седмица – на 23 февруари, незаконно бил наказан украинският жител Виталий Алексеенко. Той получил една година затвор поради отхвърли си да води война.

„ Съвсем естествено, Алексеенко би трябвало да бъде освободен колкото се може по-бързо “, настоя Бисеманс.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР