Руските власти са отказали визи на учители в Англо-американското училище

...
Руските власти са отказали визи на учители в Англо-американското училище
Коментари Харесай

САЩ и Русия се обвиняват във водене на визова война

Руските управляващи са отказали визи на учители в Англо-американското учебно заведение в Москва, в което се образоват деца на дипломати. Това заяви през днешния ден посланикът на Съединени американски щати в Русия Джон Хънтсман, представен от Асошиейтед прес.

По думите му не са издадени визи на 30 учители, които би трябвало да дойдат идващия месец преди началото на образователната година.

"Децата не трябва да бъдат употребявани като пионки в дипломатически разногласия ", сподели посланикът и добави, че в случай че не разполага с задоволително учители, учебното заведение може да бъде насила да освободи някои новоприети и продължаващи образованието си възпитаници.

Руското външно министерство назова изказванията за отказани визи на учители от Съединени американски щати "откровена неистина " и сподели, че посланикът "крие обстоятелствата ", съобщи ТАСС. Според министерството учителите в американското учебно заведение идват в Русия с дипломатически паспорти в качеството си на чиновници на посолството, макар че учебното заведение работи като комерсиално дружество с ценоразпис.

"Тоест учителят е американски посланик, който работи в комерсиална конструкция и има дипломатически привилегии. Абсурд! ", се споделя в изказването. В него се акцентира, че Москва в продължение на доста години е упорствала за договаряния с американската страна за правния статут на образователното заведение.

"Вместо естествен разговор има пъчене и провокации. Както и през днешния ден ", се споделя в изказване на съветското външно министерство.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова упрекна Вашингтон, че е почнал визова война с Русия още преди две години и това усложнява ротацията на съветските дипломати в Съединени американски щати. Освен това, сподели тя, отхвърля да издава същия тип визи за съветски учители, работещи в учебното заведение, намиращо се на територията на съветското посолство във Вашингтон, заяви Ройтерс.

В Англо-американското учебно заведение, което има филиал в Санкт Петербург, се образоват към 1100 възпитаници от над 60 страни, измежду които и деца на богати руснаци. Основаното през 1949 година образователно заведение се управлява от посолствата на Съединени американски щати, Англия и Канада. През 2016 година съветското външно министерство опровергава известие на Си Ен Ен, че Москва възнамерявала да закрие учебното заведение. Скоро по-късно президентът Владимир Путин предложения деца на дипломати на новогодишните тържества в Кремъл.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР