Руските власти са отказали визи на учители в Англо-американското училище

...
Руските власти са отказали визи на учители в Англо-американското училище
Коментари Харесай

САЩ и Русия се обвиняват във водене на визова война

Руските управляващи са отказали визи на учители в Англо-американското учебно заведение в Москва, в което се образоват деца на дипломати. Това заяви през днешния ден посланикът на Съединени американски щати в Русия Джон Хънтсман, представен от Асошиейтед прес.

По думите му не са издадени визи на 30 учители, които би трябвало да дойдат идващия месец преди началото на образователната година. " Децата не трябва да бъдат употребявани като пионки в дипломатически разногласия ", сподели посланикът и добави, че в случай че не разполага с задоволително учители, учебното заведение може да бъде насила да освободи някои новоприети и продължаващи образованието си възпитаници.

Руското външно министерство назова изказванията за отказани визи на учители от Съединени американски щати " откровена неистина " и сподели, че посланикът " крие обстоятелствата ", съобщи ТАСС. Според министерството учителите в американското учебно заведение идват в Русия с дипломатически паспорти в качеството си на чиновници на посолството, макар че учебното заведение работи като комерсиално дружество с ценоразпис. " Тоест учителят е американски посланик, който работи в комерсиална конструкция и има дипломатически привилегии. Абсурд! ", се споделя в изказването. В него се акцентира, че Москва в продължение на доста години е упорствала за договаряния с американската страна за правния статут на образователното заведение. " Вместо естествен разговор има пъчене и провокации. Както и през днешния ден ", се споделя в изказване на съветското външно министерство.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова упрекна Вашингтон, че е почнал визова война с Русия още преди две години и това усложнява ротацията на съветските дипломати в Съединени американски щати. Освен това, сподели тя, отхвърля да издава същия тип визи за съветски учители, работещи в учебното заведение, намиращо се на територията на съветското посолство във Вашингтон, заяви Ройтерс.

В Англо-американското учебно заведение, което има филиал в Санкт Петербург, се образоват към 1100 възпитаници от над 60 страни, измежду които и деца на богати руснаци. Основаното през 1949 година образователно заведение се управлява от посолствата на Съединени американски щати, Англия и Канада. През 2016 година съветското външно министерство опровергава известие на Си Ен Ен, че Москва възнамерявала да закрие учебното заведение. Скоро по-късно президентът Владимир Путин предложения деца на дипломати на новогодишните тържества в Кремъл.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР