Руските власти са фалшифицирали улики срещу разследващият журналист Иван Голунов

...
Руските власти са фалшифицирали улики срещу разследващият журналист Иван Голунов
Коментари Харесай

Руските власти изфабрикували уликите срещу Голунов, надигна се вълна от възмущение

Руските управляващи са фалшифицирали улики против проверяващият публицист Иван Голунов от опозиционното издание " Медуза ", който беше арестуван на 6 юни, излиза наяве от изявления в съветските медии. Срещу него бяха повдигнати обвинявания за търговия с опиати в огромни размери.

Московската полиция популяризира 8 фотоси от нарколаборатория, за която твърди, че се намира в дома на Голунов. След това обаче сътрудници и другари на журналиста започнаха да разгласяват фотоси от същинското му жилище и стана ясно, че фотосите на полицията са имитация.

В отговор управляващите обявиха, че са снимали на друго място, само че били свързани с Голунов, а по-късно признаха, че нямат нищо общо с него и се оправдаха, че е " станало комплициране ".

Полицията твърди, че в раницата му са открити 3.65 грама N-метилефедрон, а в жилището му - 6.42 грама вещество, съдържащо кокаин.

Радио " Свободна Европа " оповестява, че след задържането на журналиста в продължение на денонощие не му е позволявано да се свърже с околните си и да потърси юрист, както и че е бил подложен на принуждение.

През неделния ден продължиха акциите в негова поддръжка на разнообразни места в Москва. Те са проведени, от публични организации, публицисти и жители. Колегите и приятелите на Голунов обявиха, че ще стачкуват всеки ден пред вътрешното министерство до момента в който обвиняванията не бъдат свалени и той не бъде освободен.

Над 6000 публицисти подписаха отворено писмо до вътрешното министерство, прокуратурата и следствения комитет с искане за незабавното освобождение на Голунов. Същевременно петицията в негова поддръжка на уеб страницата change.org към този момент е подписана от над 127 хиляди души.

В неделния ден се организираха митинги и пред посолствата на Русия в Берлин и Париж.

Трите водещи настоятелен издания в Русия " Ведомости ", " РБК " и " Комерсант " в понеделник излизат с обложки " Аз съм Иван Голунов ".

Изданието " Медуза " продължава да разгласява видеообръщения в поддръжка на Иван Голунов, които записват известни обществени персони и създатели от разнообразни изкуства.

Издателката на " Медуза " Галина Тимченко дефинира като невиждана вълната на взаимност с задържания публицист.

Същевременно в следените от Кремъл медии започан акция по неговото дискредитиране.Държавният ТВ канал " Русия 24 " разгласи, че при ареста Голунов е бил пийнал, като сподели документ от здравно умозаключение. В самия документ обаче се споделя, че " не са открити признаци, въз основа на които да се допусна, че е бил в положение на алкохолно замайване ".

Междувременно токсикологичната експертиза сподели, че в кръвта на журналиста няма следи от опиати. По думите на помощник на съветското здравно министерство Евгений Брюн, проучването е извършено с " разнообразни способи ".

Самият Голунов съобщи, че служителите на реда са подхвърлили " откритите " опиати, с цел да могат да го арестуват. Той счита, че преследването против него е обвързвано с разкрития за погребалния бизнес, които е считал да разгласява. Разкритията уличават високопоставени чиновници на Федералната работа за сигурност - правоприемник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). В медиите се появиха имената на шефа на московската конструкция на ФСБ генерал-полковник Алексей Дорофеев и неговия асистент подполковник Марат Медоев.

Главният редактор на " Медуза " Иван Колпаков заяви, че през последните 13 месеца Голунов е получавал закани от " героите " на следствието му. Той е успал да съобщи текста за оповестени няколко часа преди да бъде задържан.

В събота вечерта пред съда, където се разглеждаше неговата мярка за неотклонение, се събраха стотици московчани. В доста други градове също се организираха протестни акции.

Съдът реши да го сложи под домакински арест до 7 август. Появиха се мнения, че това е относително лека мярка за упрекнат в търговия с опиати и че причина за решението на съда е бурната социална реакция.

Междувременно съветските медии означават, че по търсения в Google в съветския сегмент на мрежата Голунов към този момент се радва на по-голяма популарност от президента на Русия Владимир Путин. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР