Руските власти побързаха да се похвалят със своя ваксина срещу

...
Руските власти побързаха да се похвалят със своя ваксина срещу
Коментари Харесай

Руската ваксина срещу COVID-19 тревожи специалистите

Руските управляващи побързаха да се похвалят със своя ваксина против ковид. Но тази информация провокира по-скоро терзания у експертите. Първо, имунизацията ще стартира да се ползва всеобщо преди края на клиничните тествания. Второ, в устрема си да е първа Русия ползва съмнителни способи. Руската ваксина е тествана върху военни и това слага етичния въпрос - били ли са опитите доброволни? 
" Те описаха прекомерно малко за процеса и не разгласиха никакви научни данни. Необходимо е да се създадат огромни клинични проучвания, с цел да се откри, че имунизацията няма съществени странични резултати. " Това разяснява специалистът по ваксини към Каролинския институт Али Миразими за шведското издание Svenska Dagbladet.
Според Мати Сьолберг, професор по биомедицински разбор съветската ваксина е тествана върху едвам 80 души. Това е прекомерно малко, също така би трябвало да се организира и третата фаза на тествания, счита професорът. " До началото на третата фаза на проучванията се имунизират най-малко няколкостотин души. Ние нямаме визия има ли имунизацията общоприети или необикновени странични резултати. Знаем прекомерно малко и нямаме визия дали въобще работи тази ваксина ", разяснява Сьолберг. Според него не е изключено по време на проучванията да са тествани повече хора, от публично оповестените. Експертът добавя, че третата фаза на тествания е доста значим стадий, тъй като точно тогава ще се откри до какъв брой имунизацията е ефикасна. Също по този начин тези проучвания могат да открият основни странични реакции, само че това зависи от броя на участвалите в тестванията.
" Не знаем какъв брой души са били имунизирани, само че да се утвърждава ваксина, приложена на по-малко от 80 души - по този начин сигурно не се прави. За да се разбере дали имунизацията работи или не  би трябвало да се опитва на хиляди. Само тогава ще се получи точна визия за действието ѝ и страничните резултати ", изяснява Сьолберг.
" Обикновените странични резултати на имунизациите са болежка, зачервяване, тресчица и изтръпване на мускулите. Но има и такива странични резултати, като нарколепсията, както в тази ситуация с имунизацията против свински грип. Тези реакции се демонстрират при огромни клинични тествания ", изяснява Миразими. Много деца и младежи, които се ваксинираха срещу свински грип преди 10 години развиха нарколепсия. Дали няма да се случи нещо сходно и с съветската ваксина е мъчно да каже, разясняват специалистите.
" Смятам, че най-големият риск е в това, че съветската ваксина може да не обезпечава отбрана. И това ще срине доверието в целия бранш, обвързван с имунизациите - хората ще видят по какъв начин се утвърждават неработещи ваксини - прекомерно рано и без да се изчака установяването на нежелани реакции. ", добавя Миразими.
" Русия съществено пострада от вируса, по тази причина задачата е и в това да се балансират изгодата и рисковете... Ако инфекцията се популяризира прекомерно бързо, може би коства да се поеме риск. Това е въпрос на съответствие сред изгодата и заплахата. И изгодата постоянно би трябвало да бъде добре премислена ", споделя още Сьолберг.
Битката за ваксина - кой какъв брой ще купи
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР