Руските свещеници благославят автомобили, жилища, яхти, томографи, войници, танкове, ракети.

...
Руските свещеници благославят автомобили, жилища, яхти, томографи, войници, танкове, ракети.
Коментари Харесай

Руската църква вече няма да освещава ракети

Руските свещеници благославят коли, жилища, яхти, томографи, бойци, танкове, ракети . Свещениците на РПЦ обилно пръскат светена вода, изпълнявайки обредите за освещаване. Благословиите могат даже да бъдат поръчани онлайн. Въпреки това неотдавна църковна комисия постанови, че някои типове благословии въпреки всичко са отвън границите на благоприличието: като да вземем за пример освещаването на оръжия за всеобщо заличаване, отбелязва английският народен всекидневник The Times.
Както изясни епископът на Московската патриаршия Сава Тутунов, решението на комисията по църковно право се дължи на „ нови действителности “.
„ Църквата кардинално не се е срещала с избрани типове оръжия до XX век, даже до втората му половина “, разясни епископът.
„ Може да се приказва за благословия на боец, който служи за отбраната на Отечеството. В края на ритуала се благославя и персоналното оръжие, точно тъй като е обвързвано с индивида, на който се дава благословията. Точно същата причина оръжията за всеобщо поразяване не би трябвало да се осветяват ”, изясни духовникът.
Той призна, че констатациите на комисията се разграничават от практиката от последните години. През ноември предходната година се появиха фотоси, на които духовник в оранжево яке благославя ракетно-зенитната система С-400, преди да бъде изпратена в Крим, напомня организация Фокус.
Миналата година съветското министерство на защитата разгласява фрагменти, на които духовник освещава междуконтиненталната балистична ракета „ Ярс “ преди слагането й в пусковата шахта в Западна Русия.
Руската телевизия сподели също по какъв начин свещениците поръсват със светена вода МБР „ Топол “, пристигайки в Москва за годишния церемониал на 9 май в чест на успеха над Нацистка Германия.
През 2016 година духовник Максим Самохвалов имаше опция да благослови самолета Су-25, екипиран с бомби и управляеми ракети.
„ Често към свещениците се обръщат за освещаване на оръжия: бомбардировачи, бойни ракети, подводници... В този подтекст оръжието се възприема като средство за отбрана и избавление ".
Очаква се проектодокументът за освещаване на оръжия да бъде приключен до края на юли, след което ще бъде прегледан от църковните управляващи. Някои духовници не са съгласни със заключението на комисията: съгласно тях благословията не би трябвало да се лимитира до персонални оръжия.
Всеволод Чаплин, някогашен шеф на отдела за външни църковни връзки на Руската православна черква назова нуклеарните оръжия „ ангели пазители " на страната. „ Само нуклеарните оръжия не разрешават на Русия да бъде поробена от Запада ", споделя той.
Настоятелят на църквата „ Св. Татяна " при Московския държавен университет, протоиерей Владимир Вигилянски, изрази противоположната позиция: „ Никога няма да осветя оръжия, в това число персонални ".
Според него може да се освещават места, на хората са на работа - самолети, кораби, подводници и коли.
По време на посещаване в Обединеното кралство преди три години, предстоятелят на Руската православна черква патриарх Кирил сподели, че страните би трябвало да обединят напъните си в „ свещената война " против тероризма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР