Руските спортни структури наеха швейцарски юристи за предстоящото през пролетта

...
Руските спортни структури наеха швейцарски юристи за предстоящото през пролетта
Коментари Харесай

Русия нае реномирани швейцарски адвокати срещу WADA

Руските спортни структури наеха швейцарски адвокати за идното напролет дело в Спортния трибунал (CAS) против международната антидопингова организация (WADA), с което се надяват да избегнат тежките наказания.

Както е известно, през декември съветската антидопингова организация (РУСАДА) бе оповестена в несъответствие спрямо антидопинговия кодекс за 4 година напред. А от тази глоба следва, че съветските спортисти нямат право да вземат участие на огромни интернационалните надпревари под националния си байрак, Русия не може да приема или да кандидатства за хазаин на международни шампионати, а руснаци няма по какъв начин да са в управителните органи на интернационалните спортни федерации.

Както се очакваше, РУСАДА подаде тъжба в CAS и изобщо не удиви никого, като нае за задачата адвокатската компания " Шнеленберг Витмер ". Благодарение на напъните на тази адвокатска фирма през 2018 година CAS оправда 28 дисквалифицирани от МОК съветски спортисти, а на още 11 наказването бе смекчено.

" Шнеленберг Витмер " е относително нова компания - учредена е през 2000 година, само че има доста извоювани каузи, в т. ч. многомилионни искове на огромни енергийни и фармацевтични компании. Не е профилирана в спортната материя и единствената ѝ огромна юридическа победа е точно по делото на съветските спортисти, изпонаказани за допинг след зимната олимпиада в Сочи `14.

Тогава юристите ѝ направиха голяма по размер работа - направиха експертизи, привлякоха значими очевидци и на делото в Лозана задаваха неуместни въпроси на някогашния началник на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков (впоследствие станал основен източник на данни по делото против Русия за държавно проведена стратегия за допингиране), като го сложиха в неловко състояние на правосъдното съвещание.

Заедно с РУСАДА на делото, в качеството си на трети страни ще бъдат показани олимпийският (ОКР) и параолимпийският (ПКР) комитет на Русия.

ПКР ще бъде представляван също от швейцарска адвокатска фирма - " Бонар Лоусън ". Нейните юристи са много опитни в допинговите каузи - сега да вземем за пример пазят 3-кратния олимпийски първенец от Китай Сун Ян, който с чук разруши шишенцето с уринната си проба при надзор от допинг ченгета (WADA желае дисквалификация за Сун от 2 до 8 г.).

На " Бонар Лоусън " не са непознати и делата на руснаци. Тя бе наета от бившия спортен министър Виталий Мутко, който оспорваше доживотната си възбрана да посещава олимпийски игри като публично лице. Персонално с делото се занимаваше актуалният вицепремиер по строителството на Швейцария Фебрис-Робер Тисо, който е нает и от ПКР в този момент.

Не по-малко забавен е и изборът на ОКР, който нае швейцарския юрист Клод Рамони. Той защитаваше през 2009 година съветските биатлонисти Екатерина Юриева, Албина Ахатова и Дмитрий Ярошенко, дисквалифицирани за допинг. Ярошенко по едно време одобри наказването и се отхвърли, до момента в който Ахатова и Юриева водиха дело в CAS. Рамони се базира на неточности при взимането на пробите, само че да оспориш тест при съществуване на еритропоетин (ЕРО) в кръвта е идея пердута и делото бе изгубено.

Рамони обаче си е познавач по съветския допинг. Той се занимаваше с оспорването на отчета на проф. Ричард Макларън през 2015 година (въз основа на който пристигна първото наказване на руснаците), с мелдониевия скандал, с делото на 38 съветски олимпийци от Сочи `14 и настрана с делата на ски бегача Александър Легков и бобслеиста Александър Зубков. През 2016-а Рамони написа и публикация за юридическо списание, в която съобщи, че МОК има малко шансове да накаже съветските спортисти по отчета " Макларън ", и че единствено показанията на Григорий Родченков не са задоволително. Само че наказване бе наложено...

Към момента към момента не е ясно кой е юристът на WADA по делото, заведено от РУСАДА в CAS, само че най-вероятно ще бъдат адвокати на самата антидопингова организация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР