Руските специални служби арестуваха известния водач на сектата Църквата на

...
Руските специални служби арестуваха известния водач на сектата Църквата на
Коментари Харесай

Руските спецслужби арестуваха водача на секта Висарион за психологически тормоз

Руските специфични служби арестуваха известния лидер на сектата " Църквата на последния завет " Висарион и неговите основни помощници в Красноярския край в Сибир по обвиняване, че са заплашили здравето на свои поклонници, които са изнудвали за пари, предадоха Франс прес и Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Сектата е учредена през 1991 година от Висарион, някогашен служител на реда с същинско име Сергей Тороп, в Кургански окръг на Красноярска област.

59-годишният космат мистик с дълга коса притегли хиляди поклонници, някои от които имат вяра, че той е преобразяване на Исус Христос.

В интервенцията по задържането на Висарион и водачите на групи Вадим Редкин и Владимир Ведерников са взели участие съветската полиция и Федералната работа за сигурност.

Задържаните са упрекнати, че са употребявали сектата за оказване на психически тормоз над поклонници за персонално финансово облагодетелстване. Според управляващите този тормоз съществено е навредил на здравето на жертвите.

Ако бъдат открити за отговорни по обвиняванията, тримата може да бъдат наказани на затвор до 12 години.



Той е някогашен полицай от КАТ, който твърди, че е претърпял " събуждане ", когато е изгубил работата си през 1989 година, " до момента в който атеистичният комунистически режим бързо се разпада ". През 1991 година Тороп основава своята Църква на Последния завет. Последователите ѝ са няколко хиляди, живеещи все в затънтени селца из Сибир, напомня " Сега ".

Вярващите в концепциите на Висарион се придържат към комбинация от вероизповедания, които черпят от съветските православни обреди. Сред следовниците на Тороп са музиканти, лекари, учители, полковници от Червената войска, някогашен министър на Беларус, а също в региона идват поклонници от Куба, България, Белгия, Австралия и Германия .

През 90-те години някои от феновете на Висарион умират или от самоубийство, или вследствие на тежки условия на живот и липса на здравна помощ в своята религиозна общественост.

Според следователите, самопровъзгласилият се за избавител Висарион и неговите помощници са желали средства от свои почитатели и са ги малтретирали прочувствено.

През 2009 година, запитан от организация " Франс прес " от кое място знае, че е Син Божи, Висарион дава отговор: " Почувствах нещо, което бурно се надигаше вътре в мен, което беше потискано до тогава. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР