Руските служби за сигурност нахлуха в сряда в дома на

...
Руските служби за сигурност нахлуха в сряда в дома на
Коментари Харесай

Обискират дома на руската журналистка Мария Овсянникова

Руските служби за сигурност нахлуха в сряда в дома на Марина Овсяникова , някогашен редактор на държавната телевизия, която осъди войната на Москва против Украйна по време на телевизионно предаване онлайн, заяви медийната правозащитна група " ОВД-инфо ", представена от европейската редакция на американския вестник " Политико ".

Според Дмитрий Захватов, юрист от " ОВД-инфо ", който оказва помощ на Овсянникова, съветските сили за сигурност са взломили вратата на къщата й, без да изчакат идването на законния й представител . Захватов сподели, че Овсянникова е разследвана от Следствения комитет на Руската федерация.

Адвокатът посочи, че съветските управляващи са почнали наказателно дело, обвързвано с обвинявания в разпространяване на погрешна информация за въоръжените сили на страната, според, признат от Кремъл след началото на войната. Максималното наказване по този закон е 15 години затвор .

Не е известно дали самата Овсяникова е изправена пред сходни обвинявания и дали обискът е обвързван с това, а " Политико " не можа да се свърже с нея за коментар.

Овсянникова, когато се появи по време на централната вечерна новинарска емисия на съветската социална телевизия " Время ", носейки огърлица в цветовете на украинското и съветското знаме и държейки антивоенен афиш. Тя от 30 000 рубли (по това време към 250 евро) по отношение на митинга си, само че юристите й още тогава показаха, че може да бъде изправена пред нови обвинявания на по-късен стадий.

След като беше санкционирана, Овсяникова избяга от Русия и беше наета от немския вестник Die Welt. Но след това тя се върна в Русия, с цел да води борба за наставнически права , сподели тя в обществените медии. Тя продължава да подлага на критика войната.

През последните две седмици съветските съдилища подредиха на Овсянникова да заплати за дискредитиране на армията на страната в нейни изявления в обществените медии. Тя също по този начин беше арестувана за малко в средата на юли. Тогава нейният юрист не изключи опцията за наказателно следствие.

Откакто Кремъл стартира нашествието си в Украйна, Русия ограничи митингите и рецензиите към войната.Затягането на рестриктивните мерки принуди доста съветски публицисти да изоставен страната . На западни кореспонденти също е неразрешено да влизат в Русия., разяснява изданието.
 В Русия осъдиха условно учителка говорила срещу войната с учениците си
В Русия осъдиха условно учителка говорила срещу войната с учениците си

Тя е наказана по закона " фейкове " против въоръжените сили
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР