Руските сили засилват атаките срещу обкръжените градове в Украйна. Тежки

...
Руските сили засилват атаките срещу обкръжените градове в Украйна. Тежки
Коментари Харесай

Боеве в покрайнините на Киев

Руските сили ускоряват офанзивите против обкръжените градове в Украйна. Тежки боеве се водят в покрайнините на столицата Киев. Украинските въоръжени сили оповестиха, че рано тази заран след яростни боеве са си върнали контрола върху стратегически значимото предградие на Киев Макаров. Така украинските сили са си върнали контрола върху основна автомагистрала и това не разрешава на съветската войска да обкръжи Киев от северозапад.

Руските сили обаче са съумели да завладеят елементи от други региони в северозападните околности на украинската столица – Буча, Гостомел и Ирпен, призна министерството на защитата на Украйна. Кметът на град Бориспол, покрай който се намира едноименното интернационално летище на украинската столица, посъветва през днешния ден мирното население, в случай че е допустимо, да се изтегля поради сраженията в непосредствена непосредственост

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън възобнови предизвестията си, че Москва може да прибегне до химическо или биологическо оръжие във войнатаЩом Владимир Путин твърди голословно, че Съединени американски щати и Украйна имат на украинска територия оръжия за всеобщо заличаване, това е " явен знак, че той обмисля да ги употребява ", сподели Байдън.

" Гърбът на Путин опря до стената и в този момент той приказва за нови " подправени знамена " ", съобщи Байдън.

Отчаяна поради несполучливите си опити да превземе Киев и другите огромни градове във войната, в която съгласно анализатори се е стигнало до патова обстановка, Русия прибягва до ракети с по-голям обхват и други оръжия, с цел да обстрелва градовете отдалеко. Голяма група от съветските сили към момента е на към 25 км от центъра на Киев, чието завладяване е първостепенна задача на Кремъл, споделят английски военни специалисти.

Преминат още един алегоричен предел в най-тежката бежанска рецесия в Европа от Втората международна война. Службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за бежанците заяви, че повече от 3,5 милиона души са избягали от Украйна след началото на съветската инвазия.

13.00

Русия твърди, че е взела под надзор още украински територии

Руските въоръжени сили са постигнали прогрес, завземайки още украински територии, заяви министерството на защитата на Русия, представено от ДПА.

Бойците на провъзгласената от сепаратистите в Източна Украйна Донецка национална република са се придвижили с още 4 километра, сподели представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков.

Тази информация към този момент не може да бъде доказана по самостоятелен път, отбелязва ДПА.

Конашенков съобщи, че е завладяно Урожайне и се водят сражения за още три села.

Русия и нейните съдружници от така наречен Луганска национална република, провъзгласена от сепаратистите, са завзели три обитаеми места. Убити са 40 украински бойци и са унищожени бойни машини, сподели Конашенков.

Повече от 360 000 души са пристигнали в Русия от територията на Украйна и Донбас от 18 февруари насам, като 22 000 от тях се намират в пунктове за краткотрайно настаняване, заяви съветският заместник-министър на изключителните обстановки Алексей Серко, представен от ТАСС.

Серко означи, че " единствено една трета (от тези хора) са получили финансова помощ ". Причината е, че парите се дават не на ръка, а се превеждат по банков път, а доста от бежанците нямат сметка, изясни той.

" За миналото денонощие границата пресякоха 16 000 души, множеството от които - майки с деца или възрастни хора. Някои от тези хора нямат документи за идентичност и би трябвало да бъде открито кои са те ", сподели още съветският заместник-министър на изключителните обстановки.

12.30

Бежанците от Украйна надвишиха 3,5 милиона

Службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за бежанците заяви през днешния ден, че повече от 3,5 милиона души са избягали от Украйна след началото на съветската инвазия, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че е преминат още един алегоричен предел в най-тежката бежанска рецесия в Европа от Втората международна война.

3,53 милиона души са напуснали Украйна след съветската инвазия на 24 февруари. Полша е приютила максимален брой от тези бежанци - повече от 2,1 милиона, следвана от Румъния - повече от 540 хиляди, и Молдова - над 367 хиляди, заяви службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за бежанците.

Малко след началото на съветската инвазия основаната в Женева организация предвижда, че близо 4 милиона бежанци може да изоставен Украйна, като от този момент актуализира оценките си. Бежанските потоци понижават през последните дни след пика от повече от 200 хиляди души в два поредни дни при започване на март, отбелязва АП.

Международната организация по миграция пресметна, че близо 6,5 милиона индивида сега са вътрешно разселени в Украйна, и предвижда, че някои или даже множеството от тях може да избягат в чужбина, в случай че войната продължи.

11.30

Усилията за изтегляне на цивилни са фокусирани върху Мариупол

Украинското държавно управление разгласи през днешния ден, че напъните му да изтегля цивилни от обсадени градове са фокусирани върху Мариупол, само че не заяви за никакви нови съглашения с Русия, които да разрешат безвредно изтегляне на блокирани цивилни през така наречен " филантропични коридори ", съобщи Ройтерс.

" Съсредоточаваме се върху евакуацията от Мариупол “, сподели вицепремиерът Ирина Верешчук.

Тя изброи обитаемоте места, откъдето рейсове ще се опитат да изтеглят цивилни. Верешчук обаче не загатна Мариупол, отбелязва Ройтерс.

11.00

Боеве в покрайнините на Киев

Украинските въоръжени сили оповестиха, че рано тази заран са си върнали контрола върху стратегически значимо предградие на столицата Киев, съобщи Асошиейтед прес.

Руските войски са били изтласкани от Макаров след яростно стълкновение, сподели министерството на защитата на Украйна.

Така украинските сили са си върнали контрола върху основна автомагистрала и това не разрешава на съветската войска да обкръжи Киев от северозапад, отбелязва АП.

Руските сили обаче са съумели да завладеят елементи от други региони в северозападните околности на украинската столица – Буча, Гостомел и Ирпен, призна министерството на защитата на Украйна.

Някои от тези покрайнини на Киев са атакувани през цялото време на съветското военно настъпление предишния месец, отбелязва АП.

Кметът на град Бориспол, покрай който се намира едноименното интернационално летище на украинската столица, посъветва през днешния ден мирното население, в случай че е допустимо, да се изтегля поради сраженията в непосредствена непосредственост, съобщи Ройтерс. Володимир Борисенко се обърна към локалните поданици посредством видеовръзка.

10.00

Оцелял от Холокоста 96-годишен мъж е умрял при съветски обстрел в Харков

Миналата седмица 96-годишният Борис Романченко, обитавал в няколко нацистки концлагера, е умрял в жилището си след попадение на съветски снаряд в жилищна постройка в Харков. Това заяви украинска асоциация на оживелите от лагера " Бухенвалд ", съобщи Ройтерс.

" С смут оповестяваме за насилствената гибел на Борис Романченко във войната в Украйна ", се споделя известието. В него се прибавя, че в скромната многоетажна постройка, където той живеел, след обстрела е избухнал пожар.

През 1942 година Романченко е бил депортиран в Дортмунд за насилствен труд в мина. След несполучлив опит за бягство е пратен на остров Узедом да работи по програмата за " Фау-2 ", а по-късно в концлагерите " Бухенвалд ", " Дора-Мителбау " и " Берген-Белзен ".

" Путин съумя да довърши това, което дори Хитлер не можа ", гласи сбитият коментар в " Туитър " на украинското министерство на защитата.

08.00

Байдън: Гърбът на Путин опря до стената, обмисля потреблението на химически оръжия

Обвиненията на Русия, че Киев има биологични и химически оръжия, не дават отговор на истината и са индикация, че самият съветски президент Владимир Путин обмисля потреблението на такива оръжия в Украйна, съобщи американският президент Джо Байдън, съобщи Ройтерс.

Байдън не показа никакви доказателства в поддръжка на изказванията си, отбелязва Ройтерс.

" Гърбът на Путин опря до стената и в този момент той приказва за нови " подправени знамена ", като твърди, че Съединени американски щати разполагат с биологични и химически оръжия в Европа, което просто не дава отговор на истината ", съобщи Байдън.

" Русия твърди също, че Украйна разполага с биологични и химически оръжия. Това е явен знак, че Путин обмисля потреблението и на двата типа оръжие ", посочи американският президент.

07.45

Пентагонът ще събира доказателства за военни закононарушения на Русия в Украйна

Пентагонът упрекна Русия в осъществяването на военни закононарушения в Украйна и съобщи, че ще събира доказателства за тях, съобщи Ройтерс.

Според американското министерство на защитата тактиката на Кремъл в украинския спор включва нанасянето на безразборни удари.

" Със несъмнено виждаме доказателства, че съветските сили правят военни закононарушения и ще поставим старания за събирането на тези доказателства ", сподели на брифинг представителят на Пентагона Джон Кърби.

07.00

Зеленски съобщи, че е належащо да се срещне с Путин

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е належащо да се срещне с президента на Русия Владимир Путин, без значение от това в какъв формат ще бъде извършена срещата, съобщи Франс прес.

" Вярвам, че без тази среща е невероятно да разберем изцяло какво би предиздвикало Русия да постави завършек на войната ", сподели Зеленски в изявление за украинската медия " Суспилне ".

Зеленски, който се придържа към разбирането, че " без договаряния няма да спрем войната ", на няколко пъти прикани за среща с Путин, отбелязва Франс прес.

От началото на съветското навлизане в Украйна към този момент се състояха няколко кръга от договаряния сред Москва и Киев.

06.00

Компромисите с Русия за преустановяване на войната ще изискват референдум

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че всички взаимни отстъпки, контрактувани с Русия за преустановяване на войната, ще би трябвало да бъдат гласувани от украинците на референдум, заяви Ройтерс.

" Отговорът е доста елементарен. Всички към този момент разбираме. Не сме признати (в НАТО – бел. ред.), тъй като се опасяват от Русия. Това е всичко. И би трябвало да се успокоим, да кажем " Добре, други гаранции за сигурност ". Има страни от НАТО, които желаят да бъдат гаранти за сигурност, които за жалост не могат да ни дадат 100 % участие в Алианса, само че са подготвени да създадат всичко, което Алиансът би трябвало да направи, в случай че бяхме членове на Алианса. Това е естествен компромис ", уточни Зеленски.

По този метод, съгласно украинския президент, въпросите за гарантиране на сигурността ще бъдат свързани с конституционни промени и промени в украинското законодателство.

" Народът ще би трябвало да се произнесе и да отговори на тази или онази форма на компромис. И какви ще бъдат те (компромисите) е предмет на нашите диалози и съгласие сред Украйна и Русия ", сподели той в изявление, оповестено от украинската социална радио- и телевизионна компания " Суспилне ".

Въпросите, които биха могли да бъдат повдигнати на възможен референдум, биха могли да засягат територии, окупирани от съветските сили, в това число Крим, или гаранциите за сигурност, предлагани на Украйна от страни в подмяна на участие в НАТО, сподели той.

" Обясних на всички договарящи групи: когато говорите за всички тези промени, а те могат да бъдат исторически, ние нямаме къде да вървим, ще стигнем до референдум. Хората ще би трябвало да кажат и да отговорят на избрани формати на компромис. И какви ще бъдат те. Това е въпрос на нашия диалог и съгласие сред Украйна и Русия ", сподели Зеленски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР