Руските сили вероятно се опитват да си върнат военната инициатива

...
Руските сили вероятно се опитват да си върнат военната инициатива
Коментари Харесай

ISW: Русия се опитва да си върне военната инициатива в Украйна

Руските сили евентуално се пробват да си върнат военната самодейност в Украйна , като организират няколко едновременни настъпателни интервенции в Източна Украйна, макар че остава неразбираемо дали съветските сили ще съумеят да си върнат напълно самодейността, защото украинските сили поддържат напън върху сериозни зони на фронта.

Това се показва в дневния разбор на обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Няколко украински публични лица означиха, че обстановката по продължение на фронтовата линия е комплицирана, само че че украинските сили резервират надзор върху бойното пространство.

Украинският главнокомандващ военачалник Валерий Залужний съобщи на 13 ноември по време на диалог с ръководителя на Съвета на началник-щабовете на Съединени американски щати военачалник Чарлз Браун, че направленията Авдеевка, Купянск и Маринка са най-интензивни, само че означи, че украинските сили не престават настъпателните дейности в неуточнени браншове на фронта .

Командващият украинските сухопътни войски генерал-полковник Олександър Сирски акцентира, че съветските сили водят едновременни настъпателни дейности в няколко посоки и се пробват по-специално да си върнат самодейността северно и южно от Бахмут.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че украинските сили оповестяват за усилване на съветските набези в направленията Купянск, Авдеевка и Донецк .

Изявленията на украинските публични лица по отношение на настоящия ритъм на съветските интервенции по фронтовата линия подхождат на оценката на ISW за продължаващите съветски настъпателни интервенции, изключително в посока Купянск, Бахмут и Авдеевка.

Руските сили обаче евентуално ще се борят да си върнат изцяло самодейността на целия спектакъл, а украинските сили не престават личните си настъпателни интервенции и реализират триумфи на тактическо равнище по фронта, изключително в западната Запорожка област и на източния (левия) бряг на Херсонска област.

Руското военно командване евентуално ще би трябвало да реши дали да резервира избрани съветски детайли на избрани браншове на фронта, с цел да се пазят от продължаващите украински настъпателни интервенции, или да ги пренасочи в поддръжка на настъпателни интервенции на други места, които евентуално ще завършат без подкрепления. Този избор евентуално ще попречи на способността на Русия да си възвърне изцяло самодейността през идващите седмици .
 Зеленски за Авдеевка: Путин желае тактически резултат преди да разгласи кандидатурата си за президент
Зеленски за Авдеевка: Путин желае тактически резултат преди да разгласи кандидатурата си за президент

Кремъл бил подготвен на всичко, с цел да реализира задачата

Ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак съобщи на 13 ноември, че украинските сили са открили " опорна база " на източния (левия) бряг на Херсонска област.

В тирада пред института " Хъдсън " във Вашингтон, окръг Колумбия, Ермак акцентира, че макар комплицираната обстановка на бойното поле украинските сили са " открили опорна позиция на левия бряг на Днепър " и не престават контраофанзивни интервенции в неуточнени браншове на фронта.

ISW продължава да прави оценка, че от средата на октомври 2023 година украинските сили водят по-мащабни от нормалното сухопътни интервенции на източния бряг на Херсонска област и че украинските сили наподобява са в положение да поддържат и доставят сегашните си позиции в следената от Русия част на Херсонска област .

Геолокационни фрагменти, оповестени на 13 ноември, демонстрират, че украинските сили неотдавна са напреднали в Кринки (на 30 км североизточно от Херсонска област и на 2 км от река Днепър).

На 14 ноември съветският президент Владимир Путин утвърди промени на съветския федерален закон за изборите, които ускоряват контрола на Кремъл върху провеждането на изборите и понижават прозрачността на изборите преди президентските избори през 2024 година

Измененията разрешават на съветската Централна изборна комисия (ЦИК) да управлява спецификата и провеждането на изборите в регионите с военно състояние, които включват окупираните Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, и плануват, че гласуването в тези региони ще се организира единствено след съгласуваност сред районните окупационни администрации, ЦИК, съветското Министерство на защитата (МО) и Федералната работа за сигурност (ФСБ).
 Украйна смъкна съветски Су-25 под Авдеевка
Украйна смъкна съветски Су-25 под Авдеевка

Това е осмият изтребител, който Москва губи от началото на експанзията

Измененията също по този начин лимитират достъпа на медиите до местата за гласоподаване и съвещанията на изборните комисии извънредно до упълномощени от Русия публицисти и медийни организации. Акредитираните от Русия публицисти, които желаят да получат достъп до изборните секции под юрисдикцията на съветски военни елементи, би трябвало да получат позволение от командира на частта, с цел да посетят тези секции.

Измененията също по този начин постановат всеки участник, който е законно избран като " задграничен сътрудник " и приказва по време на предизборно мероприятие, да разгласи това установяване при започване на речта си и в допълнение не разрешават провеждането на президентска акция в блокирани онлайн платформи, като да вземем за пример опозиционните издания Meduza и " Важни истории ".

Тези промени разрешават на съветското федерално държавно управление да управлява от ден на ден предизборната акция и отразяването на изборите в съветските медии, с цел да сътвори условия за спомагателен надзор на Кремъл върху съветските избори, който да помогне за преизбирането на Путин през 2024 година

Руското държавно управление може също по този начин да отсрочи или да анулира президентските избори в окупирана Украйна според от обстановката на фронтовата линия и способността си безапелационно да показа Путин като печеливш претендент в тези региони.

През нощта на 13 против 14 ноември съветските сили нанесоха още една вълна от ракетни, въздушни и безпилотни удари по украинските тилови региони. Украинските военновъздушни сили оповестиха на 14 ноември, че през нощта съветските сили са изстреляли девет безпилотни самолета Шахед-131/-136 от посока Приморско-Ахтарск, Краснодарски край; балистична ракета Искандер-М от посока Джанкой, окупиран Крим; и крилати ракети Х-35 от посока окупираната Запорожка област.

Съобщава се, че украинските сили са свалили седем от деветте ракети " Шахед ".
 Германия е дала на Украйна още 10 танка
Германия е дала на Украйна още 10 танка " Леопард "

Подкрепа от Берлин против съветската експанзия

Южното оперативно командване на Украйна посочи, че балистична ракета, евентуално " Искандер-М ", е блъснала открита зона наоколо до Чернобаевка, Херсонска област, а съветските сили са изстреляли Х-59 в Николаевска и Херсонска област.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат означи, че съветските сили употребяват балистични ракети по-често, защото за украинската противовъздушна защита е по-трудно да ги прихваща .

Руски източници настояват, че съветските удари са поразили военни обекти и сериозна инфраструктура в Черкаска, Виницка, Николаевска, Херсонска и Кировоградска област, както и газопреработвателния цех " Шебелинский " в Харковска област, макар че ISW не е следила образни доказателства за всички тези удари.

Западните сътрудници на Украйна оповестиха, че поставят нови старания, с цел да продължат да й дават военна и финансова помощ. На 13 ноември Германия разгласи нов пакет от помощи за Украйна, който включва 10 танка " Леопард ", 14 гъсенични високопроходими автомобила " Бандван 206 " и 1020 155-мм снаряда, а на 12 ноември Ройтерс заяви, че ръководещата коалиция на немския канцлер Олаф Шолц е постигнала кардинално единодушие за удвояване на немската военна помощ за Украйна през идната година до 8 милиарда евро.

На 13 ноември украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че украинските водачи са почнали образование в подготвителния център за F-16 в Румъния .

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг акцентира на 14 ноември, че устойчивата поддръжка на НАТО за Украйна е значима, защото актуалната обстановка на бойното поле е сложна.
 Economist: На Запад имат вяра, че войната в Украйна ще се проточи още пет години
Economist: На Запад имат вяра, че войната в Украйна ще се проточи още пет години

Като се има поради, че нито Русия, нито Украйна са подготвени да се предадат

Представителят на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел съобщи на 13 ноември, че Украйна е главен приоритет на Европейски Съюз и че задължението на Европейски Съюз няма да се разколебае.

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба акцентира смисъла на ускоряването на проекта на Европейски Съюз за доставка на Украйна на един милион снаряда до март 2024 година по време на среща със Съвета на външните министри на Европейски Съюз на 13 ноември, само че на 14 ноември Politico заяви, че немският министър на защитата Борис Писториус е изразил подозрение, че Европейски Съюз ще успее да извърши тази цел.

Politico заяви също, че Борел е декларирал, че европейската отбранителна промишленост изнася към 40% от настоящето си произвеждане за трети страни и е призовал европейските страни да насочат износа си към Украйна като " приоритет номер едно " .

Борел съобщи, че способността на Европейски Съюз да достави на Украйна един милион снаряда " ще зависи от това какъв брой бързо ще постъпят поръчките в промишлеността и какъв брой бързо ще реагира промишлеността ".

На 14 ноември Столтенберг също по този начин повтори, че НАТО е въвела рамкови контракти на стойност 2,4 милиарда евро, в това число твърди поръчки на стойност 1 милиарда евро, и съобщи, че страните от НАТО усилват производството, с цел да реализиран задачата от един милион снаряда до март 2024 година

Politico заяви, че естонският министър на защитата Хано Певкур също по този начин е оповестил, че Естония е предложила на пет европейски компании оферта за поръчка на 155-мм артилерийски муниции на стойност 280 млн. евро.
 Европейски Съюз няма да успее да създаде един милион снаряда за Украйна
Европейски Съюз няма да успее да създаде един милион снаряда за Украйна

Изявление на немският министър на защитата

Руското държавно управление евентуално се пробва да принуди Гугъл да приключи активността си в Русия. На 14 ноември Московският магистратски съд санкции Гугъл с 15 млн. рубли (приблизително 165 745 долара) за това, че неведнъж не е локализирала персоналните данни на съветските жители в Русия.

Руският държавен цензор Роскомнадзор изисква от задграничните интернет основани услуги да локализират базите данни на съветските консуматори от 1 юли 2021 година, а съветските съдилища преди този момент глобиха Гугъл с 15 млн. рубли през юни 2022 година за неспазване на този закон.

Преди това съветското държавно управление е глобило съветския интернет колос Yandex за това, че също не е спазил съветските закони по отношение на разкриването на персонални данни на потребителите пред държавното управление, което евентуално ще принуди Yandex да раздели съветското си поделение от интернационалното си поделение, с цел да съблюдава съветските закони и да разреши на съветското държавно управление да упражнява засилен надзор и наблюдаване върху потреблението на Yandex от руснаците.

Преди това съветското държавно управление забрани някои западни уеб сайтове на обществени медии и изиска от Гугъл да отстрани " погрешна информация " за съветската война в Украйна при започване на 2022 година

Руското държавно управление евентуално цели да принуди руснаците да употребяват търсачки и други интернет услуги на съветски компании, които държавното управление може да управлява по-добре от интернационалните структури като Гугъл.

Армения продължава да се дистанцира от Русия на фона на влошените руско-арменски връзки. На 14 ноември арменският министър-председател Никол Пашинян осведоми президента на Беларус Александър Лукашенко, че няма да взе участие в ръководената от Русия среща на Организацията за сигурност на груповия контракт (ОССД), която ще се организира на 23 ноември в Минск.
 Берлин удвоява военната помощ за Украйна за 2024 година до 8 милиарда евро
Берлин удвоява военната помощ за Украйна за 2024 година до 8 милиарда евро

Това удостовери немският министър на защитата Борис Писториус

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков реагира на известието на Пашинян, като съобщи, че Кремъл схваща, че държавните глави имат свои събития в работните си графици, само че че това е тъпо, защото срещи като срещата на ОДКБ са " доста добър мотив за продан на отзиви " и съгласуване на хрумвания.

На 9 ноември заместник-министърът на външните работи на Армения Вахан Костанян съобщи пред публицисти, че сега Армения не разисква правната процедура за овакантяване на ОДКБ.

Заместник-председателят на Държавната дума на Русия Пьотр Толстой предложи мярка, която да ограничи опциите за работа на мигранти от страни, които не са определили съветския език като държавен, евентуално като част от продължаващите старания за принуждаване на мигрантите да служат в съветската войска .

Толстой предложи да се ограничи опцията мигранти да работят в областта на услугите, в случай че не са жители на страна, която е оповестила съветския език за държавен, на съвещание на Съвета на федерацията, отдадено на държавната политика в региона на съхраняването, отбраната и развиването на съветския език на 14 ноември.

Толстой твърди, че в постсъветските страни се преподава британски език и " се пробват да изместят съветския от своя народен език ".

Ако мярката на Толстой бъде публично препоръчана и призната, тя ще разреши на съветските управляващи да лимитират опциите за работа на мигрантите от Централна Азия и Южен Кавказ, което може да улесни съветските управляващи да принуждават мигрантите да служат в съветската войска заради липса на други трудови други възможности. Казахстан и Киргизстан дефинират съветския език за държавен, а титулярните езици са техни държавни езици.

В таджикския закон съветският език е избран като език за " междуетническо другарство ".
 За първи път в историята: Украйна влезе в зимата без импорт на газ
За първи път в историята: Украйна влезе в зимата без импорт на газ

Нашето произвеждане е концентрирано основно в районите Полтава и Харков

Руският език няма законово избран статут в Узбекистан, Туркменистан, Азербайджан, Грузия и Армения.

Възможно е съветските управляващи да се пробват да одобряват закони, ограничаващи работата на мигрантите в Русия, с цел да успокоят съветските ултранационалисти, които постоянно подлагат на критика работата на мигрантите в Русия, преди президентските избори в Русия през 2024 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР