Руските сили са взривили водноелектрическата централа Каховка в Южна Украйна

...
Руските сили са взривили водноелектрическата централа Каховка в Южна Украйна
Коментари Харесай

Зеленски обвини Русия за взривяването на ВЕЦ Каховка

Руските сили са взривили водноелектрическата централа " Каховка " в Южна Украйна тази нощ от вътрешността на оборудването, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, представен от Ройтерс.

" Тази нощ в 02:50 ч. (и българско време) съветски терористи са направили вътрешна експлозия на структурата на Водноелектрическа централа " Каховка ". Около 80 обитаеми места се намират в рисковата зона " на породеното след това наводняване, посочи той в " Телеграм ".

Разрушаването на язовирната стена на Водноелектрическа централа " Каховка " не съставлява директна опасност за електроснабдяването в страната, съобщи украинското министерство на енергетиката. " Експлозията... не е оказала директно въздействие върху обстановката в енергийната система на страната. Няма закани за стабилността на електроснабдяването ", се споделя в изказване на ведомството. " Произведената електрическа енергия е задоволителна, с цел да задоволи потребностите на потребителите ", съобщи министерството.

Според представител на Оперативното командване " Юг " на украинската войска Русия е направила гърмежа, с цел да попречи на украинските сили да прекосят река Днепър. По тяхна информация регионалният център Херсон не е претърпял съществени вреди, само че улиците на града са наводнени.

Разрушението на язовира " Нова Каховка " съставлява нов стадий от съветската експанзия съобщи секретарят на Съвета за национална сигурност и защитата на Украйна Олексий Данилов.

Той твърди, че Русия е минала от опити да оправдае нахлуването си в Украйна посредством така наречен пропагандни легенди към намерено оповестяване на същинските цели - " да унищожи изцяло Украйна, да убива украинци, да унищожи стопанската система " и гражданските " животоподдържащи структури ".

Назначеният от Москва губернатор на Херсонска област Владимир Салдо съобщи, че Киев е виновен за нападението против язовира и го е направил, с цел да отвлече вниманието от неуспехите на контраофанзивата в източната част на страната. Във видеообръщение, оповестено в " Телеграм ", той означи, че няма да се наложи огромна евакуация вследствие на разрушената стена на язовира.

Назначеният от Москва кмет на Нова Каховка обаче заяви, че целият град към този момент е под вода, а публични представители в Москва прецизираха пред организация ТАСС, че региона на града е оповестено изключително състояние.

Зеленски привиква изключително съвещание на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна поради гърмежа на язовир " Нова Каховка "

Според съветската организация, която цитира службите за незабавна помощ, Украйна е нанесла удара с крилати ракети с огромен обхват " Сторм Шадоу " (Storm Shadow), които са били доставени на Киев от Англия.

Ситуацията в Запорожската АЕЦ не е сериозна след разрушаването на язовира, съобщи ръководителят на на украинската държавна компания за нуклеарна сила " Енергоатом " Петро Котин. Той отбелязва, че спадът на равнището на водата в оборудването няма да се отрази директно на равнището на водата в охлаждащите басейни на оборудването за предпазване на отработеното нуклеарно гориво.

Михайло Подоляк, консултант на украинския президент Володимир Зеленски съобщи, че Русия е имала " явен " претекст да нападна Водноелектрическа централа " Каховка ", защото нападението може да сътвори " непреодолими спънки " за предстоящата контраатака на Украйна, заяви ДПА, представено от Българска телеграфна агенция.

" На голяма територия ще бъде погубен целият живот, доста обитаеми места ще бъдат разрушени, ще бъдат нанесени колосални вреди на околната среда ", написа Подоляк в " Туитър ".

Районът в по-голямата си част е окупиран от съветски войски, които са направлявали и разрушената електроцентрала до язовира, а оттова и равнището на язовира. Регионалната столица Херсон, ситуирана по-надолу по течението, е под украински надзор.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР