Руските сили са превзели изцяло ключовия черноморски пристанищен град Мариупол,

...
Руските сили са превзели изцяло ключовия черноморски пристанищен град Мариупол,
Коментари Харесай

Мариупол е превзет, освен завода Азовстал: Русия

Руските сили са завладяли напълно основния черноморски пристанищен град Мариупол, заяви министърът на защитата Сергей Шойгу пред президента Владимир Путин в четвъртък. Въпреки това повече от 2000 украински бойци към момента се намират в стоманодобивния цех " Азовстал " в града, добави той.

Когато Мариупол беше обграден при започване на март, съгласно оценките на министъра вътре са останали към 8 100 украински бойци, задгранични наемници и националистически бойци, в това число членове на известния батальон " Азов ".

Повече от 1400 бойци са поставили оръжие, съобщи Шойгу, като добави, че над 142 000 цивилни също са били евакуирани от града, който е под блокада от седмици.

Президентът Владимир Путин назова проекта на Шойгу за щурмуване на завода " Азовстал " " неуместен " и подреди вместо това регионът да бъде " безвредно блокиран ", като в същото време предложи на намиращите се в него да сложат оръжие.

През последните дни Русия на два пъти се опита да сътвори филантропичен кулоар за искащите да изоставен завода, само че и двата опита се провалиха.

" Подготвили сме за тях към 90 рейса и 25 коли за спешна помощ ", сподели Шойгу и добави, че в региона са инсталирани камери за наблюдаване на обстановката. " Никой не е напуснал завода " Азовстал " - добави той. Около 100 цивилни от други региони се възползваха от тази опция, с цел да се изтеглят, сподели министърът.

Сергей Волина, пълководец на 36-та бригада на украинската морска пехота, която е блокирана в завода, твърди, че в оборудването са блокирани " стотици " цивилни.

В четвъртък Шойгу съобщи, че съветските сили са оповестили преустановяване на огъня и са отворили филантропични коридори за по два часа дневно през последните два дни по заповед на Путин, с цел да разрешат на цивилните в завода " Азовстал " да изоставен.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР