Руските сили подложиха на нов ракетен обстрел цивилни цели в

...
Руските сили подложиха на нов ракетен обстрел цивилни цели в
Коментари Харесай

Русия атакува с ракети и дронове украински градове. Има разрушени сгради и поне една жертва

Руските сили подложиха на нов ракетен обстрел цивилни цели в украински градове през нощта на 1 ноември. Съобщава се за удари в Николаевска, Днепропетровска и Полтавска област. Повредени са многоетажни жилищни здания, има няколко ранени, и най-малко една жертва.

Това е жена, която е била убита при нощния удар в Николаев , заяви кметът на града Олександър Сенкевич. Обстрелът е почнал към среднощ с ракети C-300.

Новата офанзива идва три дни след детонациите на съветски кораби от черноморския флот в Севастопол на нелегално анексирания Крим. Москва упреква Киев за гърмежите и ги употребява като причина да напусне едностранно договорката за експорт на зърно от украински пристанища.

Нанесени са вреди на здания на медицински институции. Местният лицей е отчасти опустошен, потърпевши са и няколко жилищни здания, една от които - двуетажна, е изцяло срутена. В други са изпочупени прозорците, в една е избухнал пожар. В болница взривната вълна и отломките са изпотрошили плочите, които са били сложени след предходния обстрел.

Никопол също е обстрелван през нощта. Повредени са 14 многоетажни здания и частни къщи, детска градина, аптека, фризьорски салон, магазини и банкови офиси, заяви Валентин Резниченко - ръководител на военната администрация на Днепропетровска област.

" Цяла нощ руснаците обстрелваха региона на Никопол. Те обстрелват с градоносни установки и тежка артилерия две общини - Никопол и Марганец. 40 съветски снаряда поразиха Никопол ", написа той в Телеграм.

Резниченко посочи, че в община Марганец е развален електропроводът, а помпената станция на водоснабдителното сдружение е била изключена от електричество поради обстрела. Повече от 40 000 фамилии са останали без вода, а повече от 10 000 - без ток за часове.

" Енергетиците работиха цяла нощ. И всичко беше поправено. Помпената станция е почнала работа. Водата в домовете ще се върне скоро ", добави той.

Ръководителят на Полтавската регионална държавна администрация Дмитрий Лунин написа в Телеграм, че " 4 противников дрона са паднали върху цивилни обекти " по време на нахлуване в района през нощта. Той не посочи какви са били тези безпилотни апарати. Известно е обаче, че на местата, където са паднали те, са избухнали пожари.

През последните 24 часа съветските войски са нанесли общо 60 ракетни и 15 въздушни удара по територията на Украйна, заяви Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. Засегнати са повече от 50 обитаеми места .

Продължават сраженията и обстрелите в Източна Украйна - край градовете Лиман, Авдеевка, Купянск и Бахмут. Според Генералния щаб на украинските въоръжени сили в южната част на страната най-активни са били военните дейности в Новопавловска и Запорожка област.

Междувременно кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че електроснабдяването и водоснабдяването са изцяло възобновено след съветските удари по инфраструктурата на 31 октомври. Около 80% от потребителите останаха без ток. В същото време Кличко предизвести за опцията от периодически спирания на електрозахранването, защото енергийната система на столицата не може да работи с цялостен потенциал поради дейностите на съветските войски.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР