Руските сили не напредват значително около Бахмут, Донецка област или

...
Руските сили не напредват значително около Бахмут, Донецка област или
Коментари Харесай

ISW: Руската армия непрекъснато заблуждава за постиженията си във войната

Руските сили не напредват доста към Бахмут, Донецка област или където и да е другаде по фронтовите линии в Украйна. Руска осведомителна интервенция популяризира слуха, че съветските сили реализират забележителен прогрес в Бахмут, което евентуално ще усъвършенства и персоналната позиция на финансиста на групата " Вагнер " Евгений Пригожин, чиито сили са значително виновни за минималните победи.

Това пишат в следващия разбор на бойните дейности от " Института за проучване на войната " (ISW). 

Руските сили напреднаха лимитирано към украинската опорна точка в Бахмут, само че с доста мудна скорост и на висока цена. Пригожин признава бавния ритъм на наземните интервенции на групата Вагнер към Бахмут на 23 октомври и декларира, че силите на Вагнер напредват единствено със 100-200 м дневно, което той неуместно твърди, че е естествена скорост за актуалния прогрес.

Украинските сили превзеха бетонен цех в източните околности на Бахмут към 24 октомври.

Украински военни обявиха на 16 октомври, че съветските сили лъжат, че са завладяли няколко града покрай Бахмут през последните няколко дни, само че украинските сили са удържали позициите си против тези съветски офанзиви.

Руските сили евентуално фалшифицират изказвания за прогрес в региона на Бахмут, с цел да се показват като постигащи облаги в най-малко един бранш на фона на продължаващите загуби в Североизточна и Южна Украйна. Дори декларираната скорост на придвижване би била неуспех за главно изпитание в механизирана война - и изказванията в действителност са пресилени.

Руският президент Владимир Путин и съветският министър на защитата Сергей Шойгу оповестиха края на съветската военна готовност на 28 октомври . Шойгу съобщи, че военните комисариати ще набират единствено доброволци и военнослужещи на контракт.

Шойгу съобщи, че Русия е мобилизирала 300 000 души, 82 000 от които са дислоцирани в Украйна и 218 000 от тях се образоват на съветски полигони.

Путин съобщи, че 41 000 от 82 000 военнослужещи в Украйна служат в бойни елементи. Путин призна, че съветските сили са имали проблеми с логистиката и снабдяването с мобилизираните сили, само че погрешно съобщи, че тези проблеми са засегнали единствено " началния стадий " на мобилизацията и че тези проблеми в този момент са решени.
 Шойгу: Частичната готовност приключи
Шойгу: Частичната готовност приключи

82 хиляди мобилизирани към този момент са изпратени на фронта

Путин съобщи, че Русия би трябвало да " направи нужните заключения " , да модернизира " цялата система на военните служби за регистрация и набор " и " да обмисли и поправя структурата на всички съставни елементи на въоръжените сили, в това число Сухопътните войски ".

Путин евентуално приключи мобилизацията в Русия , с цел да освободи административен и обучителен потенциал в точния момент за отсроченото начало на съветския есенен наборен цикъл, който ще стартира на 1 ноември.

Руската войска евентуално няма потенциала да подкрепи едновременното образование на 218 000 мобилизирани мъже и почти 120 000 новобранци.

Не е ясно по какъв начин наборниците от есента на 2022 година ще завършат образованието си, също така, защото нормалните образованието на съветски наборници включва и присъединение към съветска военна част, която към този момент се бие в Украйна и е мощно развалена.
 За Кадиров това към този момент е
За Кадиров това към този момент е " война " и развоят й не е добър

Той я назовава война, а не " специфична интервенция "

Завършената към този момент готовност на Русия надали ще окаже решаващо въздействие върху съветската бойна мощност . Путин разказа разделяне 50 на 50 сред активизирания персонален състав в борбата и поддържащите функции в Украйна. Ако това съответствие се ползва като цяло, това допуска, че общо 150 000 мобилизирани чиновници ще бъдат разгърнати за бойни функции в Украйна след привършване на образованието, евентуално някъде през ноември. Разполагането на 41 000 зле подготвени бойци от Русия в Украйна може би краткотрайно е засилило съветските отбранителни линии, макар че тези резервисти към момента не са изправени пред цялата тежест на огромен и квалифициран украински контраофанзивен удар. Разгръщането не е нараснало доста съветската бойна мощност. Разгръщането на спомагателни към 110 000 мобилизирани мъже в бойни елементи затова остава малко евентуално да промени траекторията на войната.

Путин може би се пробва да възвърне престижа на министъра на защитата Сергей Шойгу в съветското осведомително пространство, с цел да балансира възходящото въздействие на съветската провоенна секта силоваци. Фракцията на съветските силовици се отнася до хора със значими властови бази в най-близкия кръг на Путин, които изпращат бойни сили в Украйна. Путин можеше самичък да разгласи края на мобилизацията, вместо на среща с Шойгу, или можеше да натовари Шойгу самичък да завърши неправилната готовност. Тяхната проведена обществена среща е в сходство с неотдавнашния скок в медийните изяви на Шойгу. Например Шойгу организира няколко разгласени диалога със своите турски, китайски и западни сътрудници сред 23 и 26 октомври.

Тези високопоставени срещи разграничават Шойгу и съветското висше военно командване от силоваците, които нямат същия сан или престиж макар известността си в съветското осведомително пространство. Шойгу имаше доста лимитирани обществени изяви напролет и лятото. Присъствието на Шойгу в осведомителното пространство зависи от утвърждението на Кремъл, защото Путин може да управлява по кое време и дали Шойгу приказва обществено. Съперниците силоваци на Шойгу управляват личните си канали в Telegram и приказват свободно с медиите.

Нарастващото въздействие на фракцията на силоваците - водена от Евгений Пригожин - в допълнение раздробява съветската провоенна общественост. Чеченският водач Рамзан Кадиров за повторно разкритикува командващия Централния боен окръг (ЦВО) генерал-полковник Александър Лапин за ръководството му на линията Сватово-Креминна на 27 октомври.

Кадиров опълчи острите си рецензии на Лапин  на високата хвалба за частите на Пригожин и Вагнер, като даже назова Пригожин " роден боец ". Кадиров възобнови рецензиите си към напредъка на съветската инвазия и съветското висше военно командване от 25 октомври, евентуално в отговор на украински удар против чеченски елементи в североизточната част на Херсонска област. След това Кадиров разгласи, че украинският удар е умъртвил 23 чеченски бойци и е ранил 58 бойци.

Кадиров упрекна Лапин, че не е съумял да поддържа връзка с чеченските водачи, потвърждавайки, че несполучливо се е опитал да се свърже с Лапин, с цел да обсъдят украинския пробив към Лиман. Кадиров добави, че никой не е могъл да открие Лапин или неговите подчинени, когато една от частите на Лапин се е преместила от Рубижне, с цел да укрепи фронтовите линии.

Кадиров твърди, че чеченските елементи би трябвало да държат съветските отбранителни позиции без поддръжката на Лапин, декларира, че бойците от ден на ден дезертират от частите на Лапин и загатва, че Лапин скоро ще загуби Сватово.

Кадиров преди този момент атакува Лапин на 1 октомври за преместването на щаба му надалеч от фронтовата линия и за военните му провали, а Пригожин обществено се съгласи с изказването на Кадиров по това време.

Възхвалата на Кадиров за Пригожин в допълнение демонстрира, че силоваците от ден на ден предизвикват своите паралелни военни структури за сметка на репутацията на съветските въоръжени сили.
 ISW: Риториката на Путин демонстрира, че няма смяна в проектите му за Украйна
ISW: Риториката на Путин демонстрира, че няма смяна в проектите му за Украйна

Кремъл не се е отказал да унищожи Киев

Обвиненията на Кадиров още веднъж сътвориха разкол измежду провоенно настроените съветски  блогъри и разкриха опасенията по отношение на възходящото въздействие на фракцията на силоваците в провоенната общественост. Някои показаха поддръжката си за Лапин, отбелязвайки, че неговите провали - като огромни загуби на военна техника в Черниговска област или опустошителният неуспех при пресичането на река Сиверски Донец в Билохоривка - не са толкоз тежки, колкото други провали на някои съветски военни командири, макар че същите тези милблогъри косвено подлагаха на критика Лапин за тези произшествия.

Повечето блогъри, подкрепящи Лапин, упрекнаха съветското Министерство на защитата (МО), че се въздържа да отбрани обществено Лапин против хора като Кадиров и Пригожин. Един от тях даже означи, че е недопустимо който и да е съветски губернатор или районен началник да подлага на критика съветските въоръжени сили, защото сходни рецензии могат да доведат " до директен път към ерозията на самата същина на съветската страна. "

Кадиров е единствената официална позиция. позицията е началник на Чеченската република. Milblogger означи, че съветските командири не могат да защитят дейностите си в Telegram - за разлика от Пригожин и Кадиров - и съобщи, че сходни рецензии единствено разпалват вътрешни спорове. Каналите Telegram, свързани с Вагнер, за разлика от това, разшириха отчетите за ужасните условия на фронтовата линия Сватове-Креминна, обсъждайки огромния брой дезертьори, ниския морал, неприятните условия на живот и страхливостта на командването.

Втората рецензия на Кадиров към Лапин демонстрира по-нататъшна фрагментация в провоенната общественост, която може да разреши на Приогожин да натрупа повече власт в дълготраен проект. Путин ще би трябвало да продължи да успокоява фракцията на силоваците, като в същото време се пробва да поддържа своето опозорено висше военно командване и да резервира благоразположението на милблогърите, които почитат някои стандартни съветски военни командири като Лапин и командващия съветските сили в Украйна Сергей Суровикин.

Руски източници настояват, че украинските сили са траяли да организират контранастъпателни интервенции в посока Сватово и Кремина на 28 октомври . Руското министерство на защитата (МО) твърди, че съветските сили са отблъснали украинско нахлуване в посока Берестово, Харковска област (20 км северозападно от Сватове). Руски милблогър твърди, че съветските сили също са направили нахлуване покрай Куземовка, Луганска област (13 км северозападно от Сватово).

Друг съветски блогър твърди, че съветският артилерийски огън е отблъснал опита за украинско нахлуване в посока Нижня Дуванка покрай Кисливка (28 км северозападно от Сватово) и Орлянка (31 км северозападно от Сватово) в Харковска област.

Руски източници оповестиха, че съветските сили са отблъснали украинските офанзиви северозападно от Кремина покрай Червонопопивка (6 километра северозападно от Кремина).

ISW не може без значение да ревизира изказванията, направени от съветски източници за украинските офанзиви в Източна Украйна на 28 октомври. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са отблъснали съветските контраатаки западно от Лисичанск покрай Билогоривка (11 км западно от Лисичанск) и западно от Сватове покрай Андриевка, Луганск Област (15 км западно от Сватово).

Руските сили може да са изправени пред продължаващи проблеми с личния състав в региона Сватове-Креминна. Руски блогър в региона на Сватове-Креминна съобщи на 27 октомври, че съветските сили там занапред стартират да укрепяват своите отбранителни позиции и че има случаи на личен състав, който отхвърля заповеди.

Блогър твърди, че ниският морал измежду новомобилизирания личен състав в региона е предиздвикал командирите да имат вяра, че няма да се бият непринудено и затова командирите са сложили активизирания личен състав единствено на втората и третата линия на отбрана.

Блогърът също твърди, че е бил очевидец на съветски военачалник, който моли съветска рота да се върне на позициите си на бойното поле по линията Сватове-Креминна.

Проблемите с персоналния състав евентуално ще продължат да съществуват в региона на Сватове-Креминна, защото съветските сили не престават да разчитат на мощно деморализирани елементи и неприятно подготвен мобилизиран личен състав за стабилизиране на фронтовата линия в източната Харковска област и западната Луганска област.

Украински военни оповестиха, че съветските сили са траяли да разполагат мобилизирани мъже и да откриват отбранителни позиции на западния бряг на река Днепър на 28 октомври. Украинският общоприет щаб заяви, че 1000 мобилизирани мъже са пристигнали на западния бряг на река Днепър, като някои са се разположили до Червони Маяк, Новорайск и Змиевка на към 20 км северозападно от Берислав.

Говорителят на Южното оперативно командване на Украйна Наталия Хуменюк съобщи, че съветските сили не престават да се приготвят за улични боеве в град Херсон и откриват отбрана както на западния, по този начин и на източния бряг на реката.

Съветникът на ръководителя на Херсонска област Сергий Хлан добави, че съветските сили също минират мощно покрайнините на град Херсон и прочистват лечебните заведения от цивилни в града, с цел да се приготвят за лекуване на военния личен състав.

Заместник-ръководителят на окупационната администрация на Херсон Екатерина Губарева разгласи на 28 октомври, че съветските сили са подготвили град Херсон за улични боеве посредством подсилване на първите етажи на постройките, слагане на чували с пясък и инспекция за украински " диверсанти ".

Съобщава се, че украински партизани са направили палеж против съветски патрулен полицейски сектор в град Херсон на 28 октомври.
 Голям е политическият <a href=залог за Путин в борбата за Херсон " >
Голям е политическият залог за Путин в борбата за Херсон

Освобождението на Херсон от Украйна би могло да накара Путин да употребява " мръсна бомба "

Украински публични лица също оповестиха, че съветските сили крадат здравно съоръжение от северозападна Херсонска област и го транспортират до Скадовск и Хеническ, евентуално в опит да приготвят отбранителни позиции по-близо до Крим. Руски милблогър, работещ в град Херсон, означи, че частите на Росгвардия обезпечават сигурността на източния бряг на реката. Друг милблогър означи, че съветските сили трансформират Херсонска област в " гигантска цитадела ", целяща да отбрани Крим и да отреже украинския достъп до Черно море.

Украинските сили продължиха акцията си по блокиране на 28 октомври , а съветски източник на място удостовери триумфите на акцията. Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили са хоспитализирали към 100 ранени военнослужещи в Херсонска област след украински удар по неуточнено място. Южното оперативно командване на Украйна също означи, че съветските сили трансферират спомагателни болнични кревати, с цел да поемат напор от ранени военнослужещи. Южното оперативно командване на Украйна добави, че украинските удари по регион на централизация на жива мощ и техника са умъртвили 44 съветски военнослужещи и са унищожени два склада с муниции в Бериславски регион. Съобщава се също, че украинските сили са блъснали съветски понтонен пункт в Херсонска област. Руски милблогър в град Херсон сподели на съветска държавна медия, че украинската акция за възбрана съществено е нарушила доставките на храна и медикаменти от източния до западния бряг на река Днепър. Милблогърът съобщи, че заради повредата на Антонивския пътен мост е трябвало да чака в запушване, с цел да се качи на 10-минутно пътешестване с ферибот през реката до град Херсон. Руски източници също настояват, че украинските сили са направили ракетен удар по онкологична клиника в Херсонска област.

Руски източници настояват, че украинските сили са направили лимитирани наземни офанзиви в северозападната част на Херсонска област на 28 октомври. Руското министерство на защитата (МО) твърди, че съветската артилерия и авиация са блъснали украински разследващи и диверсионни групи в неустановен регион покрай фронтовата линия.

Руски милблогър твърди, че съветската 11-а гвардейска десантно-щурмова бригада е нацелила украинска разследваща група с гранатомет.
 Зеленски: Русия търпи огромни загуби, мобилизацията не е завършила
Зеленски: Русия търпи огромни загуби, мобилизацията не е завършила

Москва унищожава Херсонска област, съобщи президентът

Руски милблогър твърди, че бойци от частната военна компания (ЧВК) " Петрович ", настоящи в посока Посад-Покровске, са свалили украински дрон, само че ISW няма спомагателна информация за ЧВК " Петрович " сега.

Друг съветски източник твърди, че съветските сили са отблъснали украинско нахлуване в региона на Сухий ставок на източния бряг на река Ингулец.

Снимки, оповестени на 27 и 28 октомври, демонстрират по какъв начин украински сили нанасят удари по съветски танкове покрай Снигуровка (на към 60 км източно от град Николаев).

Руските окупационни управляващи приключиха насилствената си " евакуация " на части от окупираната Херсонска област. Назначеният от Русия началник на окупационната администрация на Крим Сергей Аксьонов разгласи на 27 октомври, че съветските управляващи завършиха насилственото пренасяне на жителите на Херсон в " безвредни райони на Русия ". "

Съветникът на ръководителя на Херсонска област Сергий Хлан заяви на 28 октомври, че децата, които съветските управляващи са " евакуирали " от Херсон, нямат право да се върнат и не могат да се свържат с родителите или роднините си.

Един съветски блогър твърди на 28 октомври, че насилственото депортиране на поданици на Херсон в други елементи на Русия е " главен триумф " за съветските сили в Херсон, тъй като разрешава " разбъркване на нови руснаци с... тяхната огромна татковина ". Той твърди, че насилствените премествания ще " върнат хората към техния исторически нрав ".

Руските окупационни управляващи не престават опитите си да заличат украинската история, просвета и национална еднаквост в окупираните от Русия елементи на Украйна. Украинският център за национална опозиция заяви на 28 октомври, че съветските окупационни управляващи са почнали акция за превъзпитание в окупираните от Русия територии, с цел да разпространяват съветската версия на историята в учебните заведения, в това число подправените разкази, че Русия е основала Украйна и че Украйна постоянно е трябвало да бъде част от Руската федерация.

Съобщава се, че от учителите се изисква да получат особено образование и да включат уроци за " величието на Русия " във всички свои уроци, без значение от предмета. Украинските гласоподаватели с огромно болшинство избраха самостоятелност от Съветския съюз и Русия на референдум от 1991 година, а Руската федерация призна независимостта на Украйна дружно с останалата част от интернационалната общественост и Организация на обединените нации. Руските окупационни управляващи основават русифицирана версия на украинската история и отвън училищата; Ръководителят на ДНР Денис Пушилин съобщи на 28 октомври, че Руското военноисторическо сдружение е основало районен клон в окупираната Донецка област и е показало бюст на Павел Судоплатов, роден в Украйна офицер от руското разузнаване, който се бори против украинския шовинизъм от името на Съветския съюз.

Съобщава се, че съветските окупационни управляващи възнамеряват да наложат съветско поданство на украински цивилни в окупираните елементи на Украйна до 30 октомври, евентуално частично за узаконяване на насилствената готовност на украински цивилни като част от есенния наборен цикъл на 1 ноември. Украинските кметове на Енергодар и Мелитопол оповестиха на 28 октомври, че всички украински цивилни в окупираните от Русия елементи на Запорожка област автоматизирано ще станат съветски жители от 30 октомври без тяхното единодушие, два дни преди началото на есенния наборен цикъл.

Руските сили евентуално се пробват да легитимират насилствената наборна работа на украински мъже като част от този цикъл, откакто предходните им старания да принудят украинските цивилни да одобряват съветски паспорти бяха значително несполучливи. Украинският шеф на Военната администрация на Запорожка област разгласи на 28 октомври, че съветските сили не разрешават на украинските мъже да напущат окупираните от Русия региони и разрешават единствено на дребен брой дами, деца и възрастни хора да се върнат на следена от Украйна територия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР