Руските сили може да участват в ограничени атаки за разрушаване

...
Руските сили може да участват в ограничени атаки за разрушаване
Коментари Харесай

ISW: След неуспеха за Бахмут, руската армия се подготвя за офанзива в Луганска област

Руските сили може да вземат участие в лимитирани офанзиви за разрушение на по - огромната част от фронтовата линия в Украйна, с цел да отвлекат вниманието на украинските сили и да основат условия за започване на решителна настъпателна интервенция в Луганска област. Те възобновиха настъпателни интервенции, а точно лимитирани наземни офанзиви, на два съществени бранша на фронта през последните няколко дни - в централната Запорожка област по продължение на линията Камянске-Мали Щербаки-Мала Токмачка и в региона на Въгледар в западна Донецка област.

Това написа в новата сводка на " Института за проучване на войната " (ISW). 

Украински публични лица означиха, че тези офанзиви се правят от дребни щурмови групи от 10 до 15 души.  Размерът и естеството на тези офанзиви допускат, че те са по-вероятно за да отвлекат вниманието и да приковат украинските сили към дискретни зони на фронта, в сравнение с съгласувани старания за възобновяване на настъпателни интервенции за завоюване на позиции в посоките на централно Запорожие и западен Донецк.

Тези лимитирани офанзиви не престават, защото темпото на съветските интервенции към Бахмут, водени от групата Вагнер, наподобява понижава. След съветското завладяване на Соледар в средата на януари, офанзивите против Бахмут и близките селища явно са спрели, което допуска, че съветската настъпателна интервенция за завладяване на Бахмут може да е кулминационна. Групата " Вагнер " не съумя да извърши обещанието си да обезпечи Бахмут и да напредне оттатък незначителни тактически победи в Соледар и други околни дребни селища. Поради това съветското военно управление може да е решило да деприоритизира интервенциите към Бахмут , откакто е признало дребната възможност " Вагнер " фактически да успее да превземе селището. Както ISW допусна по-рано, съветски източници може да постановат разказите за хипотетични съветски настъпателни интервенции в централна Запорожие и западна Донецка област, с цел да надуят съветското осведомително пространство с позитивни разкази, които компенсират жалките провали към Бахмут.
 ISW:
ISW: " Вагнер " употребява пандизчии като пушечно месо в Украйна

Украйна чака съветска офанзива напролет

Както резултатите от осведомителното пространство, по този начин и самите офанзиви може да имат за цел да отвлекат фокуса от Бахмут и да привлекат украинските сили към въпросните региони.

Руската войска наподобява измества фокуса си към стандартните сили и надалеч от нетрадиционната конструкция на силите на групата " Вагнер ", евентуално в подготовка за уверено изпитание в Луганска област. На стратегическо равнище някои промени в съветското командване отразяват еволюционен преход от разчитането на неконвенционални групировки на сили като Вагнер към поддръжка и овластяване на стандартни съветски детайли. Неотдавнашното назначение на началника на Генералния щаб военачалник на армията Валерий Герасимов за общото командване на театъра на съветските сили в Украйна (и последвалото намаление на любимеца на групата " Вагнер " армейски военачалник Сергей Суровикин) допуска, че съветското военно управление от ден на ден се обръща към обичайното и стандартно военно звено , което Герасимов съставлява и управлява. Руското министерство на защитата (MO) по сходен метод се ангажира с старания за реформиране и стандартизиране на стандартните военни в сходство с назначението на Герасимов.

Руският президент Владимир Путин наподобява упълномощава Герасимов да предприеме стъпки, които подкопават ролята на Евгений Пригожин и нетрадиционната силова конструкция, която той съставлява.

Преминаването към стандартните сили също става все по-очевидно на оперативно и тактическо равнище. Различни стандартни детайли (а точно от 3-та мотострелкова дивизия и въздушнодесантни сили) са строени през линията Сватове-Креминна в Луганска област и по-специално не поддържат интервенциите на групата " Вагнер " към Бахмут, което демонстрира, че съветското военно управление може да разпределя стандартните сили към каквото те считат за по-обещаваща ос за прогрес.

Украинското разузнаване означи, че елементи от 2-ра мотострелкова дивизия от 1-ва гвардейска танкова войска на Западния боен окръг са се изтеглили от Беларус и отчасти са дислоцирани в Луганска област.

Наборът от стандартни сили по фронтовата линия в Луганска област допуска, че съветските сили може да се готвят за решителни старания в този бранш, подкрепени от лимитирани диверсионни офанзиви на други места по фронтовата линия, с цел да отвлекат вниманието и разпилян украинските сили. ISW по-рано е обсъждал знаци за евентуални решителни съветски старания в Луганска област.

Взети в тандем с разнообразни разследващи изказвания, че Русия се готви за идна настъпателна интервенция през идващите месеци , е евентуално решителното изпитание ще бъде атака в Луганска област.

Най-вероятният курс на съветски настъпателни дейности в Луганска област ще се основава на започване на офанзива по линията Сватове-Креминна , подкрепена от сериозни наземни информационни линии, които минават към главните логистични центрове в град Луганск и Старобилск , с цел да се доближи до административната граница на Луганска област и довеждане докрай на завладяването на останалата част от Луганска област, която към момента се управлява от Украйна. Руските сили може да се надяват да си възвърнат сериозната територия в северната част на Донецка област към Лиман и да употребяват линията Сватове-Креминна, с цел да стартират нови офанзиви в западната част на Харков и/или северната част на Донецка област. Изключително малко евентуално е обаче съветските сили да съумеят да завоюват забележителна територия по тази ос, даже в случай че стартират сполучлива настъпателна интервенция в този бранш.

Кремъл и съветските блогъри се пробваха да омаловажат западното доставяне с танкове на Украйна, като показаха , че те евентуално намират тези системи за опасност за съветските вероятности. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи на 25 януари, че западното доставяне с танкове Abrams и Leopard на Украйна е " неуспех от позиция на софтуерни аспекти " и че има " очевидно надценяване на капацитета, който тези танкове ще прибавят " на украинските сили.

Някои съветски блогъри евентуално са се пробвали да успокоят локалната си аудитория, като настояват, че тези системи не съставляват забележителна опасност и че предходните западни системи като HIMARS са доста по-сериозна опасност.
 Руският дипломат във Вашингтон: Ще унищожим танковете Abrams
Руският дипломат във Вашингтон: Ще унищожим танковете Abrams

Поредната помощ дава зелена светлина за потребление на нападателни оръжия против Крим

Кремъл и съветските блогъри по-рано осъдиха западното даване на чисто отбранителни ракетни системи Patriot като сериозна ескалация сред Русия и Запада.

Кремъл се пробва да омаловажи новите ограничавания за прекосяване на съветската граница, които евентуално ще овладеят суматохата от евентуална втора мобилизационна вълна. Ръководителят на комисията по превоза и развиването на инфраструктурата на Държавната дума на Русия Евгений Москвичев приготви промени в съветския закон за прекосяване на съветската граница за водачи на 25 януари.

Москвичев в началото съобщи, че тези промени ще изискват всички водачи да резервират дата и час за прекосяване на границата сред 1 март 2023 година и 1 март 2024 година посредством държавна осведомителна система.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи на 24 януари, че Кремъл не обмисля никакви ограничавания върху придвижването на съветски жители от Русия след изказването на Москвичев, а Москвичев по-късно разясни, че сходни запаси ще се ползват единствено за търговски водачи.

Кремъл може да се е опитал да отдръпна или да замъгли в началото декларираната си визия за граничния пункт в отговор на съветската угриженост по отношение на рестриктивните мерки на придвижването. ISW по-рано заяви, че съветски чиновници са основали няколко мобилни военни центъра за набиране на личен състав на съветските граници по време на първата вълна на готовност и евентуално ще употребяват предпоставката за регистрация на транспортни средства, с цел да получат информация за мъже на военна възраст, които се пробват да избягат от страната.

Руският президент Владимир Путин може би се пробва дискретно да организира нова вълна от готовност, с цел да резервира вътрешната си база за поддръжка. Американски и западни чиновници споделиха пред CNN, че Путин възнамерява дискретно да активизира до 200 000 мъже, защото е наясно, че предходното оповестяване на " частична готовност " е било доста непопулярно в Русия.

Длъжностните лица означиха, че Кремъл даже е провел вътрешно изследване, с цел да реши усещането на руснаците за готовност. Кремъл обаче евентуално е пропилял средствата, изразходвани за сходно изследване: над 700 000 мъже, бягащи от Русия по време на първата вълна на готовност , би трябвало да са задоволителен индикатор за желанието на руснаците да бъдат мобилизирани да се бият в тази война.

Длъжностните лица също по този начин прибавиха, че Путин евентуално към момента не е взел решение по кое време да стартира " тихата готовност ".

Путин също се пробва да контролира съветското осведомително пространство в подготовка за продължителна война или преди готовност. Путин подписа декрет за изменение на съветските основи на държавната културна политика, с цел да включи разпореждания за отбрана на обществото от " външни идеологически полезности и разширение на разрушителни и психически въздействия ".

Поправката гласи, че Кремъл вкарва нови ограничения за отбрана на съветските исторически истини като съветския език против доста недружелюбни страни и организации, които се стремят да подкопаят културния суверенитет на Русия.

Путин евентуално ще употребява този декрет, с цел да наложи в допълнение цензура върху западните медии и да увеличи вътрешната поддръжка за съветските военни старания. Известна съветска националистическа фигура означи, че съветското население към момента няма визия за задачите на съветската война в Украйна.

Финансистът на " Вагнер " Евгений Пригожин продължава да употребява връзките си с съветската Държавна дума, с цел да легитимира наемниците посредством законодателни средства. Председателят на Руската държавна дума Вячеслав Володин инструктира ръководителя на комисията по защита на Думата Андрей Картаполов и ръководителя на комисията по сигурността и противодействието на корупцията Василий Пискарьов на 24 януари незабавно да проучат предлагането за въвеждане на наказателна отговорност за " дискредитиране на бойци ", което Пригожин му показа по-рано денем.

ISW по-рано заяви, че апелът на Пригожин към Володин на 24 януари приканва съветското държавно управление да накаже наказателно лица, които дискредитират всички участници в съветската " специфична военна интервенция " в Украйна, по-специално в това число вербувани пандизчии и доброволци, настоящи в частите на " Вагнер ".

Володин също по този начин съобщи, че всички, които " пазят " Русия, в това число членовете на групата Вагнер, са герои . Призивите на Пригожин към националистическите настроения надали ще убедят Путин да легализира " Вагнер " в този миг обаче, като се има поради, че Путин демонстративно застава на страната на съветското Министерство на защитата (МО) - институция, която Пригожин постоянно подлага на критика, с цел да предизвиква личните си сили.

Пригожин също по този начин продължава  набирането на пандизчии в съветското общество и изяснява неналичието на професионализъм в групата " Вагнер ". Пригожин отговори на питане на медиите за освобождението на Александър Тютин - палач, наказан преди този момент на 23 години затвор , който приключи контракта си с Вагнер и се върна в Русия.

Пригожин съобщи, че философията на " Вагнер " за набиране на пандизчии се основава на наблюдението, че руснаците биха предпочели да видят пандизчия да почине във войната, а не техните родственици.

Той също по този начин твърди, че в случай че килърът оцелее във войната, той към този момент не е палач, а по-скоро боец. Наблюдението на Пригожин е косвена рецензия на съветското блаженство с напъните на Кремъл за генериране на сили, стига те да не засягат фамилиите на хората. Съобщава се също, че

" Вагнер " вербува и депортирани украински жители, които са затворени в съветски колонии . Украинският общоприет щаб заяви на 25 януари, че Вагнер вербува украински пандизчии в Краснодарския край, като в същото време продължава да приканва съветски пандизчии със съществени престъпни закононарушения за присъединяване в съветската инвазия в Украйна.

Руските окупационни управляващи не престават напъните си да интегрират окупираните територии в съветската правна и икономическа система. Ръководителят на Луганската национална република (ЛНР) Леонид Пасечник съобщи на 25 януари, че дава приоритет на по-дълбоката интеграция в съветския социално-икономически уред посредством обезпечаване на свободен достъп на всички жители до всички типове държавни и общински услуги и ефикасна пререгистрация на документите за приемане държавна поддръжка.

Пасечник съобщи, че на 25 януари Многофункционалният център за даване на държавни и общински услуги откри филиали в девет окупирани обитаеми места в Луганска област. Той твърди, че всички поданици на окупираната Луганска област могат да посетят местонахождение на MFC, с цел да изискат идентификационни номера на данъкоплатеца и документи за майчинство и да се записват като бизнесмен. МФЦ ще стартират да записват местата на престояване на жителите и да издават съветски паспорти, регистрации на недвижими парцели и застрахователни номера на 30 януари 2023 година

Пасечник твърди, че МФЦ ще одобряват документи за даване на месечни помощи за раждане и развъждане на дете, както и месечно заплащане за раждане или осиновяване на първо дете.

Руските окупационни управляващи не престават да се сблъскват с административни проблеми при поддържането на съответна работна мощ за предприятията в окупираните територии. Украинското нуклеарно опериращо дружество Energoatom заяви на 25 януари, че съветските окупационни управляващи се пробват да наемат 150 беларуски инженери, които да оказват помощ за личния състав на Запорожката атомна електроцентрала, защото украинските служащи не престават да отхвърлят да сътрудничат на окупационните чиновници в Enerhodar, Запорожка област.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров съобщи на 25 януари, че съветските сили внасят лекари от Русия, с цел да смекчат дефицита на работна мощ в лечебните заведения, защото украинските лекари и болничен личен състав не престават да се съпротивляват на съветската окупация.

Украинският център за опозиция заяви на 25 януари, че съветските окупационни управляващи затварят три мини в Донецка област заради липса на миньори, остаряло съоръжение и нерентабилност. Центърът също по този начин заяви, че съветските окупационни управляващи са " приватизирали " няколко мини в Донецк Област, потвърждавайки, че са намерили частни вложители, които да експлоатират мините.

Руските сили и окупационните управляващи не престават напъните за пречистване в окупираните територии. Украинският център за опозиция съобщи на 25 януари, че съветските сили са депортирали всички поданици на окупираното Нечаево, Херсонска област, в Южна Украйна, защото съветските сили и окупационните управляващи са настанили своя личен състав в празните домове.

Украинският противодействуващ център също заяви на 25 януари, че съветските сили и окупационните управляващи конфискуват всички лодки и водни съдове от локалните поданици, живеещи по крайбрежието на река Днепър в Нова Каховка, Херсонска област.

Украинският център за опозиция съобщи, че съветските сили са упълномощени да стрелят по всеки граждански, който се опита да се придвижи към крайбрежната зона на Енерходар, Запорожка област.

Руските сили и окупационните управляващи не престават напъните за паспортизация в окупираните територии. Украинският общоприет щаб заяви на 25 януари, че съветските окупационни управляващи в Хорливка, Донецка област, имат намерение да уволнят всички чиновници на предприятията на така наречен Донецка национална република (ДНР), които не са получили съветски паспорт до 1 март 2023 година Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров съобщи на 25 януари, че съветските окупационни управляващи ускоряват натиска върху жителите на Мелитопол да получат съветски паспорт, като акцентира, че напъните за паспортизация подсигуряват, че жителите на окупираните територии могат да бъдат мобилизирани да се причислят към съветските въоръжени сили.

Украинският противодействуващ център съобщи на 25 януари, че съветските окупационни управляващи са дали обещание да платят на депортираните поданици на Нечаево, Херсонска област, 10 000 рубли (~144 долара), в случай че получат съветски паспорт.

Руските окупационни управляващи не престават инфраструктурните планове за по-нататъшно свързване сред окупираните територии и Русия. Ръководителят на окупацията на Херсонска област Владимир Салдо съобщи на 25 януари, че постоянната автобусна линия ще бъде обновена в окупираната Херсонска област, защото украинците, които преди този момент са били " евакуирани " от източния (левия) бряг на река Днепър, са фермери, които се връщат на нивите.

Салдо също по този начин твърди, че са в ход планови и сервизни интервенции за създаване на нова автомагистрала, която ще минава от окупираните територии до Ростов, Русия. Салдо твърди, че вторият стадий от плана за автомагистрала ще минава от Хеническ, Херсонска област, до Москва, Русия.

ISW по-рано допусна, че Кремъл евентуално се пробва да построи нова наземна информационна линия по крайбрежието на Азовско море под прикритието на създаване на гражданска инфраструктура в опит да избегне украинските удари на HIMARS.

Руските сили и окупационните управляващи не престават да атакуват и изземват частна благосъстоятелност в опит да разпознават проукраинците и партизаните в окупираните територии. Министерството на вътрешните работи на ЛНР съобщи на 25 януари, че окупационната полиция е иззела тайник с оръжия в Сватово, Луганска област, и предизвести, че придобиването, съхранението и държането на огнестрелни оръжия се санкционира с до пет години затвор. Руски източник разгласява евентуално инсцениран видеозапис на 25 януари, показващ по какъв начин съветските сили за сигурност, евентуално чеченци, изземват тайник с оръжие след нахлуване в жилищен квартал в Енерходар, Запорожка област.

Руските чиновници евентуално стават все по-недоверчиви към назначените от Русия окупационни управляващи в окупираните територии . Ръководителят на Луганска област Сергей Хайдай съобщи на 25 януари, че съветски публични лица са назначили неназован вицепремиер на Република Татарстан - евентуално вицепремиерът Евгений Варакин, който провежда " филантропична " помощ за Лисичанск от Татарстан - за заместител на окупационната администрация на Лисичанск в Луганска област. Хайдай също по този начин съобщи на 25 януари, че съветските чиновници не са съумели да наемат личен състав в окупационната администрация на Северодонецк през лятото на 2022 година заради липса на подобаващи сътрудници.

Руските публични лица и окупационните управляващи продължиха да консолидират административния надзор върху окупираните територии на 25 януари. Ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник разгласи, че Карачаево-Черкезите са поели патронажа над Старобилския регион на Луганска област след среща с ръководителя на Карачаево-Черкези Рашид Темрезов на 25 януари.

Пасечник акцентира смисъла на обезпечаването на връзки с съветските райони, с цел да се подсигурява даването на жилищни и комунални услуги, пътища, учебни заведения, селско стопанство и произвеждане в окупираните територии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР