Руските пазари реагираха със силен срив на въведената частична мобилизация

...
Руските пазари реагираха със силен срив на въведената частична мобилизация
Коментари Харесай

Срив на рублата след обявената от Путин мобилизация - Свят

Руските пазари реагираха със мощен срив на въведената частична готовност в страната. Понижението е за втори следващ ден, като за финален път това се случи през февруари, откакто Русия атакува Украйна и стартира войната , заяви Би Би Си.

Рублата, която до тогава се държеше устойчиво макар упованията за готовност, стартира да спада. Сутринта курсът на $ се увеличи с 1,4 рубли до 62 рубли за $, а еврото нарастна с съвсем 80 цента до 61,4 рубли. След това рублата стартира да възвръща загубите си и към 10:40 ч. още веднъж стартира да укрепва по отношение на еврото.

Ден по-рано съветските пазари също се сринаха - очакваше се готовност, а управляващите на самопровъзгласилите се ДНР, ЛНР и отчасти окупираните от Русия Херсонска и Запорожка област оповестиха, че се приготвят " референдуми " за присъединение към Русия. Във вторник показателят на московската борса спадна с повече от 8%.

Анализаторите изясняват срутва с " вести от политически темперамент " и възходящи " геополитически опасности ".

" Индексът на московската борса наподобява се насочва към дъното ", пишат създателите на икономическия блог MMI.

През последните месеци съветските пазари са относително постоянни, макар продължаващата повече от шест месеца война в Украйна и наложените на Русия наказания. Това значително се дължи на отдръпването на задграничните вложители или на рестриктивните мерки, наложени им от съветските управляващи, разяснява Би Би Си.

Мобилизацията провокира нова вълна от спадове. Най-вероятно това се дължи на страха по какъв начин ще се отрази на стопанската система на страната, която така и така не е в най-хубаво положение.

Засега множеството прогнози сочат, че рецесията ще бъде продължителна, само че не доста тежка. Ефектът от комерсиалните наказания ще бъде видим едвам в бъдеще, когато софтуерното закъснение на Русия от останалия свят се задълбочи.

Мобилизацията може да промени тези прогнози фрапантно. Част от популацията ще отиде на война, което значи, че няма да работи и няма да харчи пари. Вследствие на това производството и потреблението ще спаднат.

Работата на фирмите също ще бъде преориентирана към военните потребности, което значи, че производството на " цивилен " артикули и вложенията в личното им развиване ще бъдат мощно понижени.

Криза, която може да бъде лека и продължителна, може да се прерасне в надълбоко проваляне с постепенно възобновяване. Именно това може да изплаши вложителите, разяснява още Би Би Си.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР