Руските окупатори все по-често раздават руско гражданство по принуда. Има

...
Руските окупатори все по-често раздават руско гражданство по принуда. Има
Коментари Харесай

Руски паспорт насила: гражданство по принуда за украинци

Руските окупатори все по-често раздават съветско поданство по насила. Има многочислени свидетелства за това от окупираните територии на Украйна, изключително от Херсонска област, оповестява Генералният щаб на украинските въоръжени сили. По негови данни съветската войска тероризира хората, карайки ги да взимат съветски паспорти. А в случай че откажат, ги заплашва депортация.

Принудително разпределяне на паспорти в окупираните територии

Жители на Херсонска и на Запорожка област удостоверяват това пред Дъждовни води. „ Руските военни направиха обиск у нас. Когато им демонстрирах украинския си паспорт, започнаха да крещят и да упорстват да го сменя с съветски, тъй като другояче щели да ми вземат колата и да ме депортират. Казаха, че процедурата е опростена – единствено би трябвало да напиша заявление и те след седмица ще се върнат да ревизират дали към този момент съм получил паспорт “, оплаква се възрастен мъж от Херсонска област.

Жена от Запорожка област през сълзи споделя по какъв начин окупаторите я заплашили, че ще вземат и депортират в Русия дребните ѝ деца, в случай че неотложно не напише заявление с искане за съветски паспорт. И друга украинка споделя, че съветските военни я заплашили, в това число с изтезания. „ Отказвахме до последно, не искахме да взимаме съветските паспорти, само че към този момент стана отвратително и ужасно – не смееш да излезеш на открито, на всички места те ревизират и те заплашват “, споделя дамата, която е от Приазовието. Човек от окупираната част на Херсонска област разказва пред Дъждовни води следното: „ Руските окупатори пребиха грубо мой прочут. Беше се осмелил да съобщи, че не му е притрябвал съветски паспорт “.

Разрушеният от артилерията мост в ХерсонСнимка: Sergei Bobylev/ITAR-TASS/IMAGO

Първият заместник-председател на Херсонския регионален съвет Юрий Соболевски установи, че напоследък натискът по отношение на останалите в окупираните територии се е засилил доста. „ Има доказателства за ограничение на достъпа до медицински услуги, както и на напредването сред обитаеми места за хората, които отхвърлят да получат съветски паспорти. За страдание има случаи, при които се ползва принуждение за приемането на паспортите. “

Защо Русия се разбърза?

Соболевски свързва интензивността по насилственото разпределяне на поданство с това, че в окупираните територии напълно нямало толкоз украинци, които непринудено да изискат съветски паспорти. Руските упования в тази връзка се оказали напълно нереалистични. Затова окупаторите са почнали да прибягват към гнет, с цел да принудят хората да вземат поданство. „ Те се умориха да чакат хората непринудено да изискат паспорти и не бяха очаквали такава опозиция от украинците – по тази причина започнаха да работят по-радикално, защото Кремъл очаква  резултати до лятото “, добавя Соболевски.

Наскоро съветският президент Путин подписа декрет, според който украинските жители, живеещи в окупираната част на Херсонска, Запорожка, Луганска и Донецка област, които желаят да запазят украинското си поданство, могат да останат в тези територии единствено до 1 юли 2024 година. След това, в случай че нямат съветски паспорт, могат да бъдат депортирани от тези територии.

Позовавайки се на разследващи данни, английското Министерство на защитата допуска, че Русия евентуално форсира интеграцията на окупираните региони на Украйна, с цел да показва нахлуването в Украйна като триумф, изключително в навечерието на президентските избори през 2024 година. „ Русия употребява тези паспорти като инструмент за русификация на окупираните територии, както беше в Донецк и Луганск до нахлуването през февруари 2022 година “, означават от Лондон.

В ДНР и ЛНР обстановката е друга

Същевременно специалистите означават, че ситуацията в териториите, окупирани през 2014 година, е по-различно. В Луганска и в Донецка област дълго време никой не е карал украинците да взимат съветски паспорти или паспорти на самопровъзгласилите се републики.

„ Сега Русия и там засилва процеса по предоставяне на съветско поданство, само че не толкоз строго, колкото на юг “, споделя пред Дъждовни води правозащитничката Альона Луньова. Според нея на хората там се гледа към този момент като на жители на Русия, а на територията – като на съветска.

Сигналите от Киев са спорни

Но какво въпреки всичко да вършат хората в окупираните територии на Украйна? Да взимат ли наложително съветски паспорт или не? Какви биха могли да бъдат следствията? Сигналите от Киев в това отношение са разнопосочни.

Путин подписа декрет, съгласно който хората без съветско поданство ще могат да останат в окупираните украински територии единствено до 1 юли 2024 годинаСнимка: Alexey Nikolsky/Kremlin/SPUTNIK/REUTERS

Пълномощникът на Върховната рада по правата на индивида Дмитрий Лубинец съобщи по малкия екран, че намиращите се в окупираните територии украинци могат да взимат съветски паспорт, с цел да опазят живота си. Същевременно украинската вицепремиерка Ирина Верешчук предложи на украинците да не взимат съветско поданство, а неотложно да заминат оттова. „ Моят апел е: не влизайте в съдействие с окупаторите, не взимайте съветски паспорти “, прикани Верешчук.

Не бива всички да напущат тези територии

Според правозащитничката Альона Луньова нееднозначните рекомендации на украинските управляващи дезориентират хората в окупираните територии. „ Тези спорни сигнали от държавното управление са доста нездравословни. Да живееш в окупация не е закононарушение, само че не трябва всички да напущат тези територии “. Експертката показва: „ Ако човек реши да вземе под напън съветски паспорт и да остане, това не е закононарушение и не трябва да се третира по този метод, тъй като не подхожда на украинското законодателство “.

Междувременно съветникът на украинския президент Михайло Подоляк разяснява несъгласието в рекомендациите от Киев с думите: „ В препоръките на Лубинец и Верешчук несъгласие няма. Ако можете да не взимате съветски паспорт, постарайте се да не го взимате. Но в случай че ви е нужен, с цел да избегнете репресии и мъчения – го вземете “. Той акцентира, че Украйна няма да преследва жителите, получили по насила съветско поданство “.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Историята на една украинска майка и отвлечената ѝ щерка

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР