Руските миротворци регистрираха нарушение на режима на прекратяване на огъня

...
Руските миротворци регистрираха нарушение на режима на прекратяване на огъня
Коментари Харесай

Русия отбеляза нарушение на примирието в Карабах

Руските миротворци записаха нарушаване на режима на преустановяване на огъня в региона на Шуша в Нагорни Карабах. Няма данни за жертви.

Това се оповестява в осведомителния бюлетин на Министерството на защитата на Руската федерация за активността на съветския миротворчески контингент в зоната на спора в Нагорни Карабах, представен от ТАСС.

" Регистрирано е едно нарушаване на режима на преустановяване на огъня в региона на Шуша. Няма жертви. Командването на съветския мироопазващ контингент взаимно с азербайджанската и арменската страна организират следствие по този факт " , отбелязва съветското ведомство.

Руският миротворчески контингент продължава да извършва задания на територията на Нагорни Карабах.

Чрез 30 наблюдателни пункта се реализира непрекъснато наблюдаване на ситуацията и надзор за съблюдаване на режима на преустановяване на огъня.
 Арменски бойци са убити от азербайджанските сили в Нагорни Карабах
Арменски бойци са убити от азербайджанските сили в Нагорни Карабах

Азербайджанските въоръжени сили са разкрили артилерийски огън

Армения и Азербайджан Това предвижда арменският министър председател Никол Пашинян в края на юли. Той уточни нормализирането на връзките сред Баку и Нагорни Карабах като изискване за сключване на съглашението с Баку. Според него обаче е доста дребна вероятността в контракта за Нагорни Карабах да има уговорка, която да устройва всички страни.

Отношенията сред двете някогашни руски републики са напрегнати от 1991 година, когато арменската войска окупира Нагорни Карабах - територия, интернационално приета като част от Азербайджан, както и седем прилежащи района.

През есента на 2020 година Азербайджан освободи няколко обитаеми места от арменска окупация по време на сражения, траяли 44 дни. Войната приключи с спокойно съглашение с посредничеството на Русия.

Въпреки продължаващите договаряния за спокойно съглашение, през последните месеци напрежението сред двете съседски страни се усили във връзка с Лачинския кулоар - единственият сухопътен маршрут, даващ на Армения достъп до Нагорни Карабах.
 Армения упрекна Азербайджан в геноцид в Карабах
Армения упрекна Азербайджан в геноцид в Карабах

Поставяли се под въпрос независимостта и териториалната целокупност на Армения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР