Руските критици на президента Владимир Путин прекараха последната година в

...
Руските критици на президента Владимир Путин прекараха последната година в
Коментари Харесай

Критици на Кремъл искат облекчение на западните санкции за руски магнати

Руските критици на президента Владимир Путин прекараха последната година в напън върху Съединени американски щати и техните съдружниците да наложат наказания на хиляди чиновници на Кремъл и бизнес магнати. Сега те желаят явен път, по който тези, които се афишират срещу войната, да бъдат извадени от черните описи, твърди организация Блумбърг в собствен коментар.

Бизнесменът в заточение Михаил Ходорковски, който прекара години в съветски затвор след спор с президента Владимир Путин, тази седмица писа до Министерството на външните работи на Обединеното кралство, в което прикани да бъдат анулирани глобите против Олег Тинков, милиардер, който обществено осъди нашествието на Путин и се отхвърли от съветското си поданство.

" Смятам, че решението за налагане на наказания против него беше неправилно ", съобщи Ходорковски, визириайки многократните рецензии на Тинков към държавното управление на Путин. " Отмяната на глобите би трябвало да бъде доста ясно обвързана с публичното разграничение от този режим и неговата нападателна война. "
Михаил Ходорковски
Тъй като войната се проточва, доста магнати оспорват правното съображение за включването им западните санкционни описи. Все още никой от тях не е съумял.

Тази седмица Тинков публично подаде молба до Министерството на външните работи на Обединеното кралство да бъде изваден от листата със наказания.

" Подкрепям решението на английското държавно управление да наложи наказания на хора, които поддържат Путин или улесняват войната ", съобщи Тинков в изказване. " Тъжно е, че те неправилно са ме сметнали за един от тези хора. Вдигането на глобите против мен би било заслужено и би изпратило сигнал, че западните наказания са ориентирани не към всички руснаци, а единствено към хората, които поддържат Путин и неговата инвазия. "

Запитано за настояването, Министерството на външните работи съобщи, че не разяснява самостоятелни наказания. " Всяко глобено физическо или юридическо лице има право да оспори и има явен юридически път за това ", се споделя в изказването на министерството.

Соред Националната организация за предварителна защита на корупцията на Украйна, максимален брой наказания против Русия от началото на нахлуването ѝ в Украйна са наложени от Англия – 1485, следвана ор Европейски Съюз – 1334 и Съединени американски щати – 1232.

Ходорковски не е единственият съветски опозиционен деятел, който приканва глобите да бъдат обвързани с обществена рецензия на войната.

Леонид Волков, ръководител на Фондацията за битка с корупцията на Алексей Навални, лобира пред европейски, английски и американски представители за разширение на глобите, тъй че да обзет всички. Вълков включи в листата на организацията 6000 съветски чиновници и поддръжници на Кремъл. Но с цел да бъдат глобите по-ефективни в дестабилизирането на Путин, Волков съобщи, че западните чиновници би трябвало да дефинират ясни критерии за това по какъв начин лицата могат да бъдат извадени от листата, в това число като осъдят войната и платят обезщетение на Украйна.
Леонид Волков
" Крайната цел е да се спре войната, а не да се санкционират хора ", сподели Волков в изявление. " Санкциите ще бъдат ефикасни единствено при съществуване на тактика за излаз. В противоположен случай хората няма къде да отидат, с изключение на да се върнат в Москва, където стават все по-зависими от Путин. Трябва да им бъде показана ясна опция - направете това и това и глобите ще бъдат анулирани. "

Волков съобщи, че е споделил на английските управляващи, че би трябвало да анулират глобите против Тинков като тласък за други съветски магнати да скъсат връзките с Путин. Тинков е декларирал, че Кремъл е заплашил да национализира онлайн банката, която той е основал, откакто е подлагал на критика войната, което го е принудило да продаде предходната година своя дял, наречено от него " продажба на пожар ".
Олег Тинков
През октомври Волков написа писмо до Европейски Съюз с искане да бъдат отстранени от глобите предприемачи, които осъждат войната и " не са свързани с закононарушенията, осъществени от режима на Путин ". Санкциите от време на време " са ориентирани към предприемачи, които работят добросъвестно, постоянно просто тъй като имат съветски паспорти, до момента в който същинските нарушители, които са се обогатили посредством околните си връзки с режима на Путин, за следващ път се измъкват безнаказано ", сподели Волков.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че за блока края на войната и безусловното евакуиране на съветските войски са едно от главните условия за облекчение на глобите.

Опозиционни деятели също приканиха за облекчение на глобите за други, които са били са по-сдържани в рецензиите си към войната от Тинков. Волков засяга милиардера Михаил Фридман и неговите сътрудници в " Алфа Груп ", която управлява най-големия търговец на дребно и частна банка в страната - Петър Авен, Герман Хан и Алексей Кузмичев - като образци за магнати, заслужаващи облекчение на глобите. Фридман обществено осъди войната като " покруса ", заявявайки, че " войната в никакъв случай не може да бъде отговор " в изказване от 28 февруари, 2022 година, само че не насочи директна рецензия към Путин.

" Ние не имаме вяра, че те са били по някакъв метод свързани с режима на Путин или че би трябвало да бъдат държани виновни за неговите закононарушения ", написа Волков за акционерите на " Алфа ".

Обединеното кралство и Европейски Съюз се позоваха на хипотетичните връзки на „ Алфа “ с Кремъл, когато постановиха глобите. Европейски Съюз назова Авен " един от най-близките олигарси на Владимир Путин ". Той назова Фридман " асистент " в близкото обграждане на Путин и съобщи, че другите акционери на „ Алфа “ поддържат близки връзки или връзки с Кремъл. Англия съобщи, че Фридман, Авен и Хан са тясно свързани с Путин и че те, дружно с Кузмичев, са се облагодетелствали от съветското държавно управление.

Мъжете отхвърлят тези изказвания и оспорват глобите.

Съединени американски щати се въздържаха от налагане на наказания на акционерите на " Алфа " или на Тинков, само че постановиха на „ Алфа Банк “. Фридман остава в Лондон макар рестриктивните мерки, а Авен и Кузмичев не са се завръщали в Русия след нашествието.

Други критици на Кремъл насочиха сходни апели от името на Фридман. Носителят на Нобелова премия за мир Дмитрий Муратов, основен редактор на самостоятелния вестник " Новая газета ", закрит от Кремъл, прикани Европейски Съюз да преразгледа глобите против магната, като се имат поради неговите вложения в Украйна и другарството му с починалия съветски опозиционен водач Борис Немцов, който беше убит покрай Кремъл през 2015 година

" Трудно е да си представим " човек, непосредствен до Путин ", който би се сприятелил с гневен съперник на Кремъл ", написа Муратов, като акцентира, че няма финансови или професионални връзки с Фридман. Иля Яшин, опозиционен политик, който в този момент е в пандиза в Русия, написа сходен апел за магната предишния месец. Адвокатите на Фридман са изпратили писмата на деятелите до Европейски Съюз преди решението му този месец за възобновяване на глобите.
Михаил Фридман
Навални, един от най-изтъкнатите критици на Путин, оцеля след отравяне през август 2020 година, за което той и западните държавни управления упрекнаха Кремъл. Той беше вкаран в пандиза, откакто се завърна в Русия през 2021 година и излежава 9-годишна присъда, откакто беше наказан за машинация и пренебрежение към съда. Докато е в пандиза, сътрудниците на фондацията му не престават да проверяват съветски длъжностни лица и магнати за корупция.

Ходорковски съобщи, че магнатите, които желаят облекчение на глобите, би трябвало освен да осъдят войната, само че и също по този начин да осъдят Путин и да заявяват поддръжка за териториалната целокупност на Украйна. Фридман е извършил единствено първото от тези условия, сподели той.

" Смятам, че Фридман и Авен се опасяват да не паднат от двата стола, на които са седели в продължение на доста години ", сподели той. " Русия ще им затвори вратата, а Западът няма да я отвори. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР