Руските компании са изправени пред няколкомесечно забавяне на плащанията за

...
Руските компании са изправени пред няколкомесечно забавяне на плащанията за
Коментари Харесай

"Приятелските" на Москва държави започнаха масово да блокират плащанията за руския петрол

Руските компании са изправени пред няколкомесечно закъснение на заплащанията за нефт и петролни артикули, защото банките в Китай, Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са станали по-предпазливи заради боязън от вторични наказания на Съединени американски щати, съобщи Ройтерс, като се базира на осем източника, осведомени с въпроса.
 
Според събеседниците на организацията в банковия и комерсиалния бранш през последните няколко седмици е зародила нова вълна от проблеми за петролните компании: банките в страни, които Кремъл назовава " другарски ", всеобщо са стегнали условията за съблюдаване на глобите. Това е довело до закъснение или даже отводи на прехвърляния към Руската федерация, оплакват се източници на организацията.
 
По-специално, банките изискват от своите клиенти да дават писмени гаранции, че никое физическо или юридическо лице от листата на Съединени американски щати SDN (Special Designated Nationals) не взе участие в транзакцията или не е бенефициент на заплащането.
 
 Mashreq Bank Mashreq Bank Източник: Depositphotos
В ОАЕ First Abu Dhabi Bank (FAB) и Dubai Islamic Bank (DIB) са блокирали няколко сметки, свързани с търговията с съветски артикули, оповестиха два източника пред Ройтерс. Mashreq Bank в ОАЕ, турските Ziraat и Vakifbank, както и китайските ICBC и Bank of China, към момента обработват заплащания от името на съветски компании, само че продължителността им е повишена до седмици, а в някои случаи и месеци, настояват четири източника пред организацията.
 
Въпреки вълната от наказания, при която Русия изпревари Иран и Северна Корея, предходната година стопанската система получаваше към 400 милиона евро дневно от продажбата на нефт и рафинирани артикули в чужбина. 
 
Но " проблемите се върнаха през декември, откакто банките и фирмите осъзнаха, че опасността от вторични наказания на Съединени американски щати е действителна ", съобщи търговски източник пред Ройтерс: Изпълнителна заповед на Министерството на финансите на Съединени американски щати, оповестена на 22 декември 2023 година, която предизвести за наказания за нарушение на ценовия таван за задграничните банки и ги прикани да затегнат контрола върху условията.
 
 Dubai Islamic Bank Dubai Islamic Bank Източник: Depositphotos
Всъщност Белият дом предизвести банкерите, че Русия е сложена наедно с Иран и Северна Корея. " Стана мъчно, и то даже не и за доларови транзакции. Понякога лишава седмици, с цел да се извърши директна договорка юан-рубла ", споделя един от търговците.
 
Според различен източник на организацията банките в ОАЕ са почнали да получават претенции от Съединени американски щати през февруари: от тях се е изисквало да дават информация на американските банки репортери при прекачване на преводи към Китай от името на съветската организация.
 
Китайските банки даже връщат парите назад, в случай че не получат спомагателни документи, в това число освен потвърждения за товари, само че и информация за всички страни по контракта.
 
През 2023 година постъпленията от експорт на Русия се сринаха с 28%, а общият размер на приходите от експорт - с $425,1 милиарда - беше най-ниският от пандемията през 2020 година насам. В съпоставяне с първата година на войната той се срина със $167,4 милиарда
 
През януари 2024 година, съгласно Централната банка, приходите от експорт са намалели с още 14%, до $28,9 милиарда, а общата външна търговия е била на най-ниското си равнище от началото на 2021 година - $49,9 млрд.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР