Руските институции омекват в позицията си за младия актьор Павел

...
Руските институции омекват в позицията си за младия актьор Павел
Коментари Харесай

Присъда срещу млад актьор отприщи гнева към руските власти

Руските институции омекват в позицията си за младия артист Павел Устинов, наказан на 3 и половина години затвор за потребление на мощ против служител на реда на митингите поради отхвърлените опозиционни кандидатури на локалните избори.

Московски магистрати осъдиха Устинов в понеделник по обвиняване в принуждение против спецполицай от " Росгвардия " (бившите Вътрешни войски - структурата, изпратена против протестиращи предишния и по-миналия месец), който е с изкълчено рамо. Актьорът, който апелира, не се признава за отговорен и изяснява, че се намирал на мястото на митинга инцидентно.

Защита

В обществените мрежи поддръжката за него набра сили. Онлайн петиция в поддръжка на артиста събра над 100 хиляди подписа, а близо 200 души, измежду тях представители на киноиндустрията и от сферата на музиката, излязоха на така наречен единични митинги (пикети).

Те стачкуваха против неговата присъда и тази на други арестувани поради всеобщите демонстрации - едни от най-големите от началото на десетилетието насам (единичните митинги са заобикаляне на възбрана за осъществяване на неразрешени събирания на хора). Протестите не престават и през днешния ден.

По-рано шестима души бяха наказани на сред две и четири години затвор за принуждение против органите на реда по време на демонстрации с апел за свободни избори в съветската столица. Мнозина деятели нарекоха обвиняванията скалъпени.

 Опашка за присъединяване в
© Reuters

Опашка за присъединяване в " единични митинги " (следващата снимка) против присъдата на Устинов и други поради митингите в Москва

За последните няколко дни свещеници и учители изпратиха две обособени подписки в отбрана на Устинов и други наказани и обвинени. Руската православна черква съобщи, че нейните чиновници с писмото си, изразяващо активизъм, са създали крачка към политическа активност.

Отбой

Реакцията на управляващите не закъсня. Руската Генерална прокуратура насочи до Московския градски съд искане арестуваният Устинов да бъде освободен, до момента в който апелира присъдата и делото му се преглежда от апелативен съд. Според " Ройтерс " Устинов може да излезе на независимост още тази седмица. Съдът разгласи, че ще прегледа мярката и това може да се случи още в понеделник.

Дори " Росгвардия ", чийто чиновник е потърпевш, се застъпи за Устинов. Ръководителят ѝ Виктор Золотов съобщи, че 3.5 години е прекалено много за Устинов. " Бих дал най-много година условно ", сподели той.

Общественото неодобрение постави завършек на правосъдните дейности и против съветския публицист Иван Голунов, който бе арестуван за произвеждане на опиати при съмнителни условия. В опит за потушаване на напрежението съветският президент Владимир Путин се намеси, стигна се до уволнения и обвиняванията бяха свалени, а Голунов бе пуснат на независимост.


© Reuters

" Ние сме цялата страна ", гласи надписът на плаката. Като обръщение и дизайн той припомня на определения от трите водещи бизнес издания на Русия, избрали да излязат с идентични първи страници преди няколко месеца поради задържания и упрекнат публицист Иван Голунов
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР