Руските граждани ще плащат три пъти по-скъпо за шенгенски визи,

...
Руските граждани ще плащат три пъти по-скъпо за шенгенски визи,
Коментари Харесай

Трябва ли руснаците да плащат повече и да чакат по-дълго за европейска виза

Руските жители ще заплащат три пъти по-скъпо за шенгенски визи, ще чакат по-дълго за изявление, на което ще им желаят повече документи, в случай че Европейският съюз реализира единодушие за преустановяване на съглашението за улеснение на визовия режим с Русия като последвща реакция против войната на Москва в Украйна.

Ден преди неофициалната среща на външните министри от Европейски Съюз в Прага се обрисува компромис сред страните, които желаят възбрана за издаването на шенгенски визи за съветски жители и тези, които считат мярката за несъразмерна.

Европейски Съюз към този момент анулира елементи от съглашението при започване на войната, с цел да отстрани визовите облекчения за приносителите на съветски дипломатически паспорти и членовете на делегации, само че в този момент се образува консенсус към анулацията на цялото съглашение. Това значи, че съветските жители ще заплащат по-скъпо за шенгенски визи и ще чакат повече за издаването им в сравнение с в този момент, защото опростените визови процедури ще бъдат анулирани.

Окончателното решение ще засегне повече зимния туристически сезон в Европа, в сравнение с отиващото си лято, защото не се чака мярката да бъде финализирана преди срещата на върха на Европейски Съюз в края на октомври. В Прага ще се организира единствено първият политически спор очи в очи след цяло лято диалози на механически равнище.

Реалистично ли е Европейски Съюз да спре да издава визи на руснаци -.

Европейски Съюз остава разграничен по отношение на цялостната възбрана за пътешестване в Европейски Съюз, за която упорстват главно Балтийските страни, Финландия, Чехия, Нидерландия и още някои северни страни, само че против която са Германия и Франция.

България също заема позиция за продължение издаването на туристически визи за съветски туристи, въпреки и без облекчения -.

Европа през съветските очи

Париж и Берлин считат, че би било контрапродуктивно да се забрани на елементарните руснаци да пътуват в Европа, с цел да не се отхвърлен жителите, които имат проевропейски възгледи и да не се затрудняват съперниците на Кремъл, които желаят да изоставен страната.

В обща позиция, импортирана в Съвета двете страни считат, че широкомащабна възбрана би подхранила тезите на Кремъл против Запада в очите на елементарните руснаци и би довела до " сближение към знамето и/или отчуждаване на бъдещите генерации ", цитира документа Ройтерс.

" Разбирайки опасенията на някои държави-членки в този подтекст, не би трябвало да подценяваме трансформиращата мощ на прекарването от първа ръка на живота в демократичните системи, изключително за бъдещите генерации ", се споделя във френско-германския документ.

" Нашите визови политики би трябвало да отразяват това и да продължат да разрешават контакти сред хората в Европейски Съюз и съветските жители, които не са свързани с съветското държавно управление ", споделят държавните управления в Берлин и в Париж.

В същата група са и Кипър и Гърция, като първата има най-голямата общественост от съветски жители по отношение на личното си население в Европейски Съюз, а втората - е подвластна от богатите съветски туристи.

Върховният представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп при вземането на решение, вместо за налагането на повсеместна възбрана, още веднъж изтъквайки правата на емигрантите, напуснали Русия след началото на войната.

Европа като привилегия

От другата страна са балтийските страни и Финландия, подкрепяни и от останалите скандинавски страни.

Датският външен министър Йепе Кофод предходната седмица дефинира като " доста провокативно " да вижда руснаци по европейските плажове, до момента в който украинците сред 18 и 60 години даже не могат да изоставен страната си, а би трябвало да се бият за свободата си.

" Смятам, че е вярно ние, дружно в Европа, да можем да ограничим и отрежем туристите от Русия и това би изпратило ясно обръщение до (президента) Путин ", сподели Кофод.

 Трябва ли руснаците да заплащат повече и да чакат по-дълго за европейска виза
© Reuters

Естонският министър председател Кая Калас съобщи, че пътуването в Европа не е човешко право, а привилегия, давайки да се разбере, че руснаците, които в огромното си болшинство поддържат съветската инвазия в Украйна, не могат да се употребяват от нея.

Нидерландският външен Вопке Хоекстра съобщи във вторник пред тв RTL, че " бихме желали да създадем разлика сред съветската страна и нейните жители. Но в това време виждаме, че множеството хора, които идват тук, са богати руснаци, които постоянно имат връзки с режима ".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба също не счита, че пътуването на Запад може да промени мнението на руснаците:

" Пътуването до Европейски Съюз няма трансформиращ резултат върху Русия. За да трансформирате Русия, затворете вратата за съветските туристи ", съобщи Кулеба.

Какво ще значи на процедура

Освен идеологически аргументи настояването за възбрана на издаването на визи има и практическо измерение. След затварянето на европейското небе за съветски самолети преди 6 месеца, прилежащите на Русия европейски страни са обект на засилен интерес от руснаците, опитващи се да стигнат по суша и море до Западна Европа.

Те се възползват от шенгенското предписание, че влизането би трябвало да е през страната, издала визата, само че по-късно може да се пътува из цялата Шенгенска зона, с цел да се придвижват из други елементи на Европа, до които не могат да стигнат при отсъствието на въздушни връзки с Русия.

Инициаторите на визовите ограничавания обаче са решени да не отстъпват и да вкарат районни ограничения, в случай че не се реализира общо европейско решение:

" Ако всичките 27 страни от Европейски Съюз не съумеят да реализират съглашение, в бъдеще може да се търси районно решение за страните, които са най-засегнати от потока от съветски туристи ", сподели литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

Европейски Съюз има съглашение за облекчение на визовия режим с Русия от 2007 година

Евентуална анулация на визовото съглашение значи, че шенгенските визи за съветски жители ще нарастнат от 35 евро, колкото костват в този момент, до 80 евро - постоянната цена на визата.

Кандидатите за визи ще би трябвало да показват доказателства за задачата на пътуването и продължителността на престоя си, в това число документи за командировки или предложения за посещение.

Промяната ще засегне и режима за издаване на многократни визи, като по-малък кръг хора ще имат право на такива.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР