Руските граждани са готови да поставят Владимир Путин начело на

...
Руските граждани са готови да поставят Владимир Путин начело на
Коментари Харесай

Апатията на избирателите може да помрачи победата на Путин


Руските жители са подготвени да слагат Владимир Путин отпред на страната за следващ шестгодишен мандат, доверявайки му опълчването със Запада, който счита съветския президент за рисков автократ.

Резултатите от допитванията до публичното мнение демонстрират, че 65-годишният Путин изпреварва останалите претенденти с гигантска разлика. Поредният президентски мандат ще му разреши да остане на власт съвсем четвърт век, отстъпвайки единствено на Йосиф Сталин по този индикатор.

Триумфът на Путин може да бъде засенчен единствено от апатията на гласоподавателите в изискванията на предсказуем резултат от гласуванията, която може да се трансформира в ниска интензивност, и от митингите, в случай че на улиците излязат това малцинство от руснаци, които намерено подлагат на критика настоящия президент и назовават идните избори фарс.

В навечерието на изборите Путин не слизаше от екраните на водещите малките екрани, представящи го като единствения, който може да отбрани националните ползи на Русия пред лицето на враждебния външен свят.

“Нищо, ще издържим и този напън. Ще подкрепим Русия и Владимир Владимирович “, съобщи Светлана Андрус, която взе участие в протест в поддръжка на Путин в Москва.

Като доказателство за патриотизма на съветския президент неговите последователи показват военната намеса в Сирия и присъединението на Крим. Те считат западните наказания, въведени против Русия поради рецесията в Украйна, за цена, която си коства да бъде платена. Конфликтът с Англия поради отравянето на някогашния офицер на съветското военно разузнаване Сергей Скрипал с бойно отровно вещество, за което Лондон упреква Москва, не е поколебал позициите на Путин. Русия отхвърля да е обвързвана с този акт.

Бойкот

Проведеното на 9 март от държавния фонд ВЦИОМ изследване на публичното мнение дава на Путин 69% от гласовете. Неговият непосредствен противник – издигнатият от комунистите Павел Грудинин е с малко над 7%.

Другият претендент, дъщерята на някогашния шеф на Путин телевизионната журналистка Ксения Собчак, макар упованията остро подлага на критика Кремъл, само че поддръжката за нея е 2%, демонстрира същото допитване.

Кремълските служители признават, че доминирането на Путин може да понижи желанието за гласоподаване. В очите на елита ниската интензивност ще навреди на легитимността на президента, която частично се основава на националната поддръжка.

В Екатеринбург 38-годишният незает Сергей Хазиев разказа изборите като „ цирково зрелище, което неизвестно за какво у нас назовават избори “. „ Този път няма да отида “, добави той.

Първият политик, който от доста години оспори властовата хватка на Кремъл, Алексей Навални не е включен в изборната бюлетина. Той е отхвърлен от присъединяване в изборите поради присъда по дело за корупция и обири, което той твърди, че било изфабрикувано от Кремъл.

Навални, който употребява обществените мрежи за разгарянето на недоволството на своите най-вече млади последователи от корупцията на чиновничеството, прикани за протест на изборите. „ Нашата акция за протест работи “, сподели той тази седмица.

Като доказателство той уточни напъните на служителите да привлекат хората да отидат да гласоподават, в това число с обещания за евтина храна. Опозиционерът също съобщи, че страната оказва напън върху държавните чиновници и студентите, принуждавайки ги да гласоподават.

Тежестта на службата

Управлението на Русия през идващите шест години дава обещание многочислени провокации, макар обезпечената победа. Заради тежестта на ниските цени на петрола и западните наказания съветската стопанска система през 2017 година набъбна единствено с 1,5%, което е доста по-малко, в сравнение с тази динамичност, която тя демонстрираше през първите години от ръководството на Путин.

Той неведнъж е приказвал за нуждата да се оживи икономическия растеж, само че ограниченията, препоръчвани от доста икономисти – по-конкретно съкращаването на държавния дял в стопанската система – срещнаха съпротивата на тези в президентското обграждане, които дължат на страната своето състояние и благосъстояние.

Новият президентски мандат на Путин може също по този начин да бъде маркиран и поради неяснотата на неговите проекти за бъдещето. Конституцията му не разрешава да се избира за нов мандат и Путин е заявявал, ме няма да я трансформира в името на запазването на президентския стол.

Някои източници в ръководещия хайлайф споделят, че чакат повтаряне на маневрата, подхваната от Путин през 2008 година, когато в името на заобикалянето на конституционните ограничавания президентският пост бе ангажиран от лоялния му Дмитрий Медведев, а самият той управляваше през премиерския пост.

Ако Путин, който в края на следващия президентски мандат ще бъде на 71 години, желае умерено да излезе в пенсия, на него ще му се наложи да намерения за правоприемник, което може да предизвика спор измежду другите групировки вътре в ръководещия хайлайф. /БГНЕС

-----------

Кристиан Лоу и Наталия Шурмина, Ройтерс.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР