Руските доставки на минерални торове се блокират от ЕС, което

...
Руските доставки на минерални торове се блокират от ЕС, което
Коментари Харесай

Западът се поставя на прага на хранителен недостиг

Руските доставки на минерални торове се блокират от Европейски Съюз, което въздейства отрицателно на личната му продоволствена сигурност. При това съветските производители намират различни клиенти в латиноамериканския и азиатския пазари.

Руският съвет по интернационалните въпроси организира кръгла маса на тематика „ Перспективи за развиване на обстановката на международния пазар на храни “. Участниците в събитието означиха, че на фона на ескалацията на спора в Украйна и антируските наказания светът е на прага на сериозна продоволствена рецесия.

Индексът на храните на Организация на обединените нации е на най-високите стойности за всички времена



Паметник на жертвите на Големия апетит в Дъблин (Ирландия)

Ограниченията, наложени на Руската федерация и проблемите с логистиката, доведоха до повишаване на цените на зърното и торовете на международните пазари. Тази наклонност се отразява на продоволствената сигурност на редица подвластни от вноса страни.

Русия също би трябвало да се оправи с отрицателните последствия от санкционния напън. По-рано стана известно, че редица задгранични логистични компании отхвърлят да транспортират съветски артикули на територията на Европейския съюз.

От Министерството на индустрията и търговията прецизираха, че преди всичко става дума за минералните торове. Трудности пораждат заради възбраната на Европейски Съюз за влизане на камиони с съветски номера, както и отдръпването на покритие за камиони от европейски застрахователи.

Според заместник-директора на ИМЕМО “Примаков” на РАН Станислав Жуков, обстановката в Украйна единствено утежни несъответствието в световния селскостопански бранш. Всъщност от септември предходната година хранителният показател на Организация на обединените нации е на исторически най-високи стойности.

„ Някои капиталови банки обичат да употребяват термина „ стоков суперцикъл “. Всички първични материали - освен селскостопански - се изгаря от инфлацията. Ситуацията и преди беше тежка. Сега се добави и въздействието на това, че и Русия, и Украйна заемат доста мощни позиции в международната търговия със зърнени храни, фуражи и торове “, сподели Станислав Жуков.

Експертът напомни, че Русия изнася пшеница и овес в над 90 страни. Някои от тях са гъсто обитаеми и сериозно подвластни от вноса. Също по този начин Руската федерация и Украйна съставляват една шеста от международния експорт на царевица, на който се основава отглеждането на животни в Европейски Съюз.

Освен всичко друго, доста самостоятелни производители могат да се сблъскат с проблеми, защото просто няма да имат достъп до междинните артикули от Руската федерация - минерални торове. В същото време, от началото на интервенцията в Украйна, цената на азотните торове в света към този момент набъбна с 40-50%, на фосфорните и калиевите - с към 30%. Това евентуално не е границата.

„ Само ще ви припомня, че мащабът на съветския експорт на торове е грамаден. Една пета от износа на азотни и калиеви торове се пада на Руската федерация. И единствено за калиеви торове, само че дружно с Беларус - 40% от международното ползване. Около 100 страни са вносители. Нашите торове се закупуват от най-големите международни производители и експортьори на растителна продукция – Съединени американски щати, Европейски Съюз, Бразилия, както и страни, които организират политика на самозадоволяване с съществена храна – Китай и Индонезия “, акцентира Станислав Жуков.

Експертът е сигурен, че всичко това се схваща добре от страните-идеолози на ограничаващите ограничения против Руската федерация. Ако международният пазар изпитва дефицит на минерални торове, тогава целият селскостопански бранш може да бъде подложен на напън. Както означи Станислав Жуков, Европейски Съюз е в изключително тежко състояние. Като цяло към 25-30 страни в света могат да се сблъскат с дефицит на храна, което ще провокира съществени социално-политически безредици. Съответно не се има вяра изключително, че Западът изцяло ще изостави минералните торове от Русия.

„ Неслучайно на 31 март Съединените щати, които по-рано трескаво взеха решение да забранят вноса на съветски торове, облекчиха глобите в тази посока, тъй като този фактор може да окаже доста негативно влияние върху динамичността на селскостопанското произвеждане както в света и в самите Съединени щати”, добави специалистът.

Природата не търпи празно място

Проблемите с доставката на минерални торове на външните пазари обаче разрешават на съветските производители на селскостопански артикули да пренасочат вниманието на доставчиците към вътрешния пазар. По този метод представители на селскостопанските предприятия на Руската федерация към този момент означиха, че в този момент не следят дефицит на минерални торове в страната. Единственото тъпо е, че международните трендове оказват въздействие върху цените даже на съветския пазар. Ако цената на минералните торове е непостижимо висока, тогава фермерите ще би трябвало да прибягват до потреблението на органични торове, с цел да понижат разноските. Фермерите обаче показаха убеденост, че обстановката скоро ще се стабилизира. Определено не сме застрашени от хранителни проблеми.

Що се отнася до самите съветски компании за произвеждане на торове, създаването на описи с снабдители, самостоятелни от Европа, продължава повече от година. Така да вземем за пример измежду най-големите посоки на доставки за 2021 година са Латинска Америка (27%), азиатски страни (12%), Африка (3%).

“Уралкалий” навлезе на дистрибуторския пазар в Бразилия. В същото време “Акрон” води договаряния за закупуването на бразилски цех за азотни торове. Що се отнася до Китай, през 2021 година стана известно за двойното нарастване там на доставките на минерални торове от Руската федерация. Основният проблем при повишението на тези индикатори са претрупаните логистични коридори в източната част на Русия.

Във всеки случай, както Станислав Жуков означи, описът с различните купувачи би трябвало да продължи да се уголемява.

„ Последиците от неналичието на минерални торове на пазара са продължаващото повишаване на цените, неналичието на храна. Разбира се, решения за някои позиции ще бъдат открити в границите на две-три години. Такава рецесия изхвърля някого от пазара и дава на другиго късмет. Руските производители на минерални торове би трябвало да търсят други възможности, тъй като природата не търпи празно място. Някой към този момент залага да заеме тези ниши на пазара, които се освобождават “, заключи заместник-директорът на ИМЕМО.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР