Руските депутати одобриха днес законопроект, който гарантира съдебен имунитет на

...
Руските депутати одобриха днес законопроект, който гарантира съдебен имунитет на
Коментари Харесай

В Русия одобриха закон, гарантиращ имунитета на бившите президенти

Руските депутати утвърдиха през днешния ден законопроект, който подсигурява правосъден имунитет на някогашни президенти - една мярка, от която значително се допуска, че може да се възползва президентът Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През, съобщи Франс прес.

Законопроектът бе утвърден на първо четене. Съгласно наредбите му, в случай че един човек е изпълнявал функционалността на президент на Русия, той не може да бъде обект на правосъдно или административно гонене, нито да бъде арестуван, претърсван или разпитван, съобщи Българска телеграфна агенция.

Този имунитет ще бъде възложен също и на фамилията на всеки някогашен съветски президент и ще касае и имуществото, транспортните и информационните средства на някогашни държавни глави, както и документи, които са му принадлежали и неговия багаж.

Текстът бе препоръчан от сенатор и народен представител, които са членове на ръководещата партия "Единна Русия ".

Имунитетът ще може да се подвига единствено в случай че някогашният президент е упрекнат в измяна или друго съществено закононарушение и в случай че тези обвинявания са подкрепени от Върховния съд и Конституционния съд и поддържани от две трети от депутатите в Държавната дума и същия брой сенатори в Съвета на федерацията.

Разпоредбите на законопроекта не касаят някогашния водач на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов, прецизира един от създателите му Павел Крашенников.

Тази законодателна самодейност породи клюки в Русия за вероятно отдръпване от поста на Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През, само че Кремъл го отхвърли, като посочи, че 68-годишният водач е в положително здраве.

За момента има единствено един някогашен съветски президент -, който управляваше страната от 2008 година до 2012 година - интервал, по време на който Путин заемаше премиерския пост поради ограничаването в броя на поредните президентски мандати.

След връщането на Путин на президентския пост Медведев стана негов министър председател и водач на Единна Русия. Той връчи оставката си този януари и беше назначен за заместник-председател на Руския съвет за сигурност, управителен от Путин.

В последните години Медведев бе обект на няколко антикорупицонни следствия от страна на опозиционера Алексей Навални, който постоянно го упреква, че е получавал подкупи от олигарси и че е отпред на имотна империя.

В Държавната дума също така двама депутати и един сенатор внесоха законопроект за осъществяване на поправките в конституцията, даващи право на настоящия президент Путин още веднъж да се кандидатира за поста на държавен глава, съобщи ТАСС.

В законопроекта се съдържат и спомагателни условия към претендента за най-висшия държавен пост - да е жител на Русия, не по-млад от 35 години, да е живял в Русия не по-малко от 25 години, да няма или да не е имал преди поданство на непозната страна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР