Руските банки Сбербанк и Внешекономбанк приключват операциите си в Украйна.

...
Руските банки Сбербанк и Внешекономбанк приключват операциите си в Украйна.
Коментари Харесай

Две от най-големите руски банки спират бизнеса си в Украйна

Руските банки " Сбербанк " и " Внешекономбанк " завършват интервенциите си в Украйна. Кредиторите са обект на наказания, неспособни да подхващат нови покупко-продажби и им е неразрешено да изнасят активи отвън Украйна.

Киев наложи наказания на съветските банки на фона на боевете в Източна Украйна и анексирането на Русия в Крим през 2014 година През септември украински съд замрази активите и акциите на украинските им дъщерни сдружения, откакто украински компании завоюваха искане за обезщетение за изгубени активи от анексирането.

" Руските банки са подложени на наказания. Има възбрана за тях при прехвърлянето на активи отвън Украйна към родителските структури (компаниите-майки, б.р.) ", споделя шефът на централната банка на Украйна Яков Смолий в изявление за Reuters.

Той удостовери, че банките се движат към привършване на активността си в Украйна, само че не може да планува по кое време ще се случи това.

" Като се има поради структурата на балансите и тяхната динамичност през последните две години, те доста понижиха наличието си на пазара, доста понижиха активите си и това демонстрира, че банките сами приключват активността си ", изясни Смолний.

" Сбербанк " заяви в изказване, че активите й с висока ликвидност нарастват с 50% до 330 млн. $ през първите 9 месеца на 2018 година Тя се опита да продаде украинските си активи, само че централната банка блокира продажбата, защото офертите не дават отговор на украинското законодателство.

" Трябва да се означи, че банката постоянно е изпълнявала правилно и ще продължи да извършва правилно своите отговорности към клиентите ", сподели " Сбербанк ".

" Внешекономбанк " не дава отговор на настояването за коментар. Но в изказване в петък нейното дъщерно сдружение означи, че апелативен съд в Киев е отменил септемврийското заледяване на активите си.

Миналия месец централната банка на Украйна откри, че дъщерното сдружение на съветската банка VTB е в неплатежоспособност и го сложи под контрола на държавен гаранционен фонд, в който вложителите, предпазени от закона, ще получат парите си.

" По-нататъшната продажба на активи ще се реализира, лицензите ще бъдат анулирани и - да - разпродажба на банката ", споделя Смолий.

И трите банки, преди 2014 година, бяха измежду първите 15 най-големи кредитори в Украйна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР