Рускинята Мария Шарапова е една от най-кресливите тенисистки в света,

...
Рускинята Мария Шарапова е една от най-кресливите тенисистки в света,
Коментари Харесай

Шарапова - кралицата на виковете

Рускинята Мария Шарапова е една от най-кресливите тенисистки в света, съгласно изданието Sportscasting. А към купата " Кралица на виковете " причисляват още една звезда в аристократичния спорт – американката от югославски генезис Моника Селеш.

" Все отново с помощта на Шарапова виковете в тениса излязоха на нова висота ", написа изданието. А силата на нейните викове и стонове стигат до над 105 децибела, като ги съпоставят с излитането на аероплан и работата на бензинова резачка. Същевременно лекарите сочат за безвреден шума, който е не повече от 100 децибела.

Някои от колежките на Мария показаха мнение, че тя ги е заглушавала. Възможно е обаче единствено да са се шегували, само че факт е, че съперничките й постоянно се оплакваха от гръмките й възгласи, поради които не чуваха момента от удара на топката.

Испанката Гарбинье Мугуруса пък счита, че виковете на Шарапова са били нейното особено оръжие. " Понякога Мария вика по този начин мощно, че основава усещане като че ли топката лети по-бързо – споделя Мугуруса. – И го прави постоянно, с цел да плаши съперничите си. Нейните крясъци отвличат и моето внимание. И аз крещя, само че не толкоз мощно като Шарапова. "

С испанката се съгласява и Каролин Вожняцки. " На тренировки Мария мълчи, а по време на игра стартира да крещи – разкрива тя. – Значи го прави преднамерено. "

Самата рускиня постоянно е признавала, че се тормози от виковете си и в никакъв случай не е полагала специфични старания да се учи да ги прави. " Така си крещя от 4-годишна възраст и нищо не мога да направя със себе си – признава Мария. – Заради това постоянно след мачове ме боли гърлото. "

Според някои експерти тези крясъци фактически могат да бъдат непроизволни, защото излизат при издишване. А това оказва помощ да се вложи в удара повече мощ. И колкото по-силно удря по топката, толкоз по-силно се старае да издиша. Така нейният зов е чисто и просто доста гръмко издишване.

И защото казусът бе много дискутиран, преди време имаше предложение съдиите да разполагат с апарат за премерване на шума. И при повече децибели да лишават точки на тенисистките, които викат прекомерно мощно. Световната асоциация (WTA) обаче отхвърли предлагането, като реши, че е прекомерно късно да превъзпита звездите, а би трябвало да се концентрира върху по-младите в школите. Затова под ударите на рецензията попадна известната тенис академия на Ник Болетиери във Флорида, чийто възпитанички са известни с виковете си състезателки като Мария Шарапова, Моника Селеш, португалката Мишел Ларшер де Бриту. Любопитното е, че на Уимбълдън през 2013-а, в мач от втория кръг една против друга излязоха Шарапова и Де Бриту, а коментаторите нарекоха мача " Дуелът на викащите ".

През февруари Мария приключи кариера, само че около петте трофеи от " Големия шлем " и като някогашна първа ракета в света, тя се снабди и с още един приз - Кралица на виковете. Сега играта й може и да липсва на мнозина, само че крясъците й – надали.

" Труд "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР