Рускинята Александра Горячкина постигна фамозна победа с белите фигури в

...
Рускинята Александра Горячкина постигна фамозна победа с белите фигури в
Коментари Харесай

Горячкина спечели 12-ата партия с Вънцзюн, съдбата на световната титла по шахмат ще се реши в тайбрек

Рускинята Александра Горячкина реализира фамозна победа с белите фигури в последната 12-а партия от мача за международната по купа шахмат при дамите и с това изравни на 6:6 общия резултат от дуела с актуалната носителка на короната Цзю Вънцзюн от Китай.

21-годишната Горячкина изоставаше с 5:6 точки преди днешната партия и се нуждаеше от наложителна победа, с цел да резервира шансове за първа купа при дамите. Рускинята съумя да реализира този триумф на 60-ия ход и по този начин форсира изиграването на тайбрек по интензивен шах и блиц, който ще се организира в петък и ще дефинира новата международна шампионка.

Горячкина се опита да бъде оптимално нападателна още от началото на партията, само че закупи преимущество чак след 27-мия ход. Това докара до серия от неточни ходове на международната шампионка Вънцзюн и тя нямаше никаква контраигра, с която да спре офанзивата на съперничката си. Мачът за международната купа по шахмат при дамите се организира в Шанхай и Владивосток, а наградният му фонд е 500 000 $.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР