Руски войници са застреляли украински музикант в дома му, след

...
Руски войници са застреляли украински музикант в дома му, след
Коментари Харесай

Застреляха в дома му в Херсон украинския диригент Юрий Керпатенко

Руски бойци са простреляли украински музикант в дома му, откакто е отказал да взе участие в агитационен концерт в окупирания Херсон, заяви Министерството на културата в Киев.

Диригентът Юрий Керпатенко отклонил поканата да се включи в концерт, " предопределен да показва възстановяване на мирния живот в Херсон ", изясняват от украинското министерство, съобщи.

Концертът на 1 октомври трябвало да бъде с присъединяване на камерния оркестър " Гилея ", чийто основен диригент е Керпатенко, само че той изрично отказал да сътрудничи на окупаторите.

Музикантът е и основен диригент на Херсонския музикално-драматичен спектакъл " Николай Кулиш ".

Херсонската регионална прокуратура в Украйна е почнала публично следствие " въз основа на нарушавания на законите и обичаите на войната, съчетани с съзнателно ликвидиране ". Членовете на фамилията отвън Херсон са изгубили връзка с диригента през септември, се споделя в известието.

Редица украински и интернационалните създатели осъдиха закононарушението.

" Историята на Русия, която постанова политиката " подчини се или умри " против артистите, не е нова. Тя има стогодишна история ", съобщи финландско-украинската диригентка Далия Стасевска, която предишния месец трябваше да има концерт в лондонската зала " Албърт хол ", анулиран поради гибелта на кралицата.

Тя подлага на критика съветските си сътрудници, че не престават да мълчат за протичащото се в Украйна.

" Видях прекалено много безмълвие от страна на съветските сътрудници. Дали в този момент не е моментът съветските музиканти, изключително тези, които живеят и работят в чужбина, най-сетне да се засилват и да заемат позиция против дейностите на съветския режим ", пита Стасевска.

Преди две седмици тя докара камион с филантропични доставки в Лвов от вкъщи си във Финландия, преди да дирижира оркестъра INSO-Lviv в концерт от украинска модерна музика.

" Знаем, че съветският режим преследва деятели, публицисти, художници, публични водачи и всички, които са подготвени да се опълчват на окупацията ", казва известната украинска писателка Виктория Амелина.

" Дори и да познаваме актуалната картина и история, не можем и не би трябвало да свикваме с бруталните убийства на ярки, надарени и смели хора, чиято единствена виновност е, че са украинци ", споделя тя.

Амелина прави паралел сред Керпатенко и Николай Кулиш, украинския драматург, на който е кръстен театърът, в който е работил диригентът.

" Кулиш е разстрелян на 3 ноември 1937 година край Сандармох дружно с още 289 украински писатели, художници и интелектуалци. Юрий Керпатенко е убит в дома си в Херсон през октомври 2022 година ", сподели тя.

Действията на руснаците са " чист геноцид ", съобщи диригентът Семьон Бичков от Париж, музикален шеф на Чешката филхармония. Роденият в Санкт Петербург диригент е напуснал Русия като млад през 70-те години на предишния век.

" Трагичната подигравка на това е, че се приказва за превъзходството на съветската просвета, за нейния хуманизъм. А убиха човек, който в действителност внася хубост в живота на хората. Това е непоносимо ", споделя той.

Писателят Андрей Курков, създател на книгата " Смъртта и пингвинът ", съобщи:

" Сега името на Юрий Керпатенко ще бъде добавено към листата на убитите актьори на Украйна. Все повече си мисля, че Русия освен се стреми да окупира украински територии, само че и старателно унищожава украинската еднаквост, значима част от която е украинската просвета. "

Украинският публицист Олександър Михед, който се причисли към ВСУ при започване на войната и чийто дом е опустошен от съветски обстрел, споделя, че един от главните съставни елементи на руската политика е унищожаването на културата на поробените страни - убийства на културни дейци, пречистване на библиотеки, възбрана на националните езици.

" Съвременните окупатори напълно следват тази тактика. Унищожават културата, спорта, образованието. И когато нашите територии бъдат деокупирани, ще научим за десетки и стотици такива ужасни истории. Истории за заличаване и героична опозиция ", споделя той.

" Това е безусловно ужасяващо ", споделя основният режисьор на Киевската национална опера на Украйна Анатолий Соловяненко. " Дали е бил доктор, или служащ, или художник, няма никакво значение. Той е бил човек и е отказал да се подчини. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР