Русия стреля предупредително и се качи на товарен кораб в Черно море

...
Руски военен кораб е произвел предупредителни изстрели и се е
Коментари Харесай

Руски военен кораб е произвел предупредителни изстрели и се е качил на товарен кораб, за който твърди, че се е насочил към Украйна в Черно море в неделя, според руското министерство на отбраната.

Русия се оттегли от споразумението с посредничеството на ООН и Турция през юли, което позволи на Украйна да пренася зърното си през Черно море и предупреди, че всички кораби, насочени към Украйна, ще бъдат третирани като потенциално превозващи оръжия. Украйна отправи подобна заплаха към корабите, пътуващи към руските пристанища.

Русия каза, че военният кораб е произвел предупредителни изстрели, когато капитанът на сухотоварния кораб под флага на Палау не е отговорил на искането да спре за проверка.

„Руският военен кораб е открил предупредителен огън от автоматични стрелкови оръжия, за да спре насила кораба“, се казва в изявлението.

Министерството твърди, че корабът - на име Sukra Okan - се е насочил към украинското пристанище Измаил. Уебсайтовете за морски трафик в момента показват дестинацията на товарния кораб като румънското пристанище Сулина, което е близо до Измаил. Киев не коментира веднага дали корабът се е насочил към украинско пристанище или не.

„За проверка на кораба за насипни товари от патрулния кораб „Василий Быков“ беше издигнат хеликоптер Ка-29 с група руски военнослужещи“, казаха от министерството. „След радиоразговори корабът спря курса си и екипът за качване се приземи на кораба за насипни товари“, се казва в изявлението.

Тази седмица Украйна обяви, че ще отвори временен хуманитарен коридор за кораби, които да плават до и от нейните пристанища, и отвори регистрация за търговски кораби, които да използват морския път.

И Русия, и Украйна са големи производители на зърно и тяхната сделка – рядка точка на споразумение по време на война – направи много за стабилизиране на цените.

Киев твърди, че оттеглянето на Русия е равносилно на блокада на украинските продукти. Русия дълго време се оплакваше, че не може да изнася собствените си храни.

Говорителят на украинския флот, Дмитро Плетенчук, каза, че временните маршрути имат за цел да преодолеят глобалната криза на продоволствената сигурност и добави, че ще позволят на корабособствениците и компаниите „най-накрая да си върнат търговските кораби, които са в хуманитарен плен поради постоянните заплахи на руснаците море.”

Плетенчук каза, че корабособствениците и капитаните са били предупредени за съществуващата опасност и каза, че украинските въоръжени сили ще помогнат да се гарантира сигурността на търговските кораби, плаващи през коридорите, като ВМС „правят всичко възможно, за да гарантират сигурността“.

Остава неясно кога корабите могат да използват маршрута предвид потенциалните опасности там.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР