Ултранационалистичен военен блогър арестуван в Москва

...
Руски военен блогър, който писа критично за поведението на Русия
Коментари Харесай

Руски военен блогър, който писа критично за поведението на Русия в Украйна, беше арестуван в Москва в четвъртък, според държавната информационна агенция РИА Новости.

Блогърът Андрей Куршин управлява канала Moscow Calling Telegram, който има около 87 000 абонати.

„Беше образувано наказателно дело срещу администратора на телеграм канала Moscow Calling Андрей Куршин за фалшиви новини за руската армия“, каза РИА Новости в четвъртък.

„Докато той е задържан като заподозрян, случаят се разследва от московски следователи“, каза агенцията, позовавайки се на правоприлагащите органи.

Институтът за изследване на войната отбелязва, че Куршин не е мейнстрийм блогър, а ултранационалист, който „обикновено атакува много аспекти от военното поведение на Русия във войната в Украйна, като същевременно подкрепя ултранационалистическите цели, стоящи в основата на самата война“.

ISW каза, че „широкото руско ултранационалистическо информационно пространство приветства ареста на Куршин и отбеляза, че той редовно дискредитира руските военни“.

Това следва ареста на известния руски провоенен блогър Игор Гиркин през юли. Гиркин критикува руския президент Владимир Путин и злополуките на неговата армия в Украйна.

През април руският военен блогър Владлен Татарски беше убит при експлозия в кафене в центъра на Санкт Петербург, където се появяваше като гост на провоенна група.

Антивоенният протестиращ Дария Трепова, на 26 години, беше арестувана и обвинена в терористични престъпления заради инцидента. Разследващите твърдят, че Трепова, действайки по нареждане на Украйна, е донесла „статуетка, пълна с експлозиви“ на мястото и я е предала на Татарски.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР