Руски военен блогър, който критикува поведението на Кремъл в Украйна,

...
Руски военен блогър, който критикува поведението на Кремъл в Украйна,
Коментари Харесай

Руски военен блогър е арестуван в Москва

Руски боен блогър, който подлага на критика държанието на Кремъл в Украйна, е бил задържан в Москва.

Това заяви държавната осведомителна организация РИА Новости, представена от CNN.

Андрей Куршин ръководи наличието в канала Moscow Calling в Telegram и има към 87 000 клиенти.

" Срещу админа на телеграмния канал Moscow Calling Андрей Куршин е формирано наказателно дело за подправени вести за съветската войска ", заяви РИА Новости.

" Докато той е арестуван като обвинен, казусът се проверява от московските следователи ", съобщи организацията, като се базира на правоохранителните органи.

Институтът за проучване на войната (ISW) отбелязва, че Куршин не е редови блогър, а ултранационалист, който " нормално атакува доста аспекти на военното държание на Русия във войната в Украйна, като в същото време поддържа ултранационалистическите цели, залегнали в основата на самата война ".

" По-широкото съветско ултранационалистическо осведомително пространство приветства ареста на Куршин и отбелязва, че той постоянно дискредитира съветските военни ", добавя ISW.

Това се случва след ареста през юли на известния съветски блогър Игор Гиркин, подкрепящ войната, само че критик на  Владимир Путин и военните му дейности в Украйна.

През април съветският боен блогър Владлен Татарски беше погубен при детонация в центъра на Санкт Петербург, напомня CNN.

Във връзка с случая 26-годишната Дария Трепова беше задържана и упрекната в терористични закононарушения. Разследващите настояват, че действайки по разпореждане на Украйна, тя е донесла в заведението, където е бил Татарски, " статуетка, цялостна с експлозиви " и му я е предала.

Руските военни блогъри, подкрепящи нашествието, запълниха част от осведомителния вакуум след закриването на самостоятелните медии в Русия. Чуждестранните медии също са блокирани, а множеството опозиционни публицисти са в пандиза или отвън страната, добавя CNN.

Повечето от блогърите имат непостижим достъп до информация с помощта на дълбоки източници във въоръжените сили на страната.

За разлика от съветските държавни медии обаче, доста от тях не се тормозят да подлагат на критика Москва за провалите на бойното поле, макар че последните арести демонстрират, че търпението на Кремъл към инакомислещите се изчерпва, изключително след протеста на наемниците от „ Вагнер “.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР