Руски удари по Одеса раниха най-малко осем души и повредиха

...
Руски удари по Одеса раниха най-малко осем души и повредиха
Коментари Харесай

8 ранени след руски удар по исторически музей в Одеса

Руски удари по Одеса раниха минимум осем души и повредиха исторически музей, съобщи Агенция Франс Прес.


Снимки, оповестени от градските управляващи и музея, демонстрират парчета и части стъкло на пода на Одеския музей на изящните изкуства.

Някои стени са напукани, а някои картини наподобява са били изхвърлени на земята от силата на детонацията.

Заместник-министърът на външните работи на Украйна, Емине Джепар, съобщи, че е " надълбоко възмутена " от удара.

" Умишленото разрушение на културни обекти е закононарушение против украинското завещание ", осъди тя и прикани за " мощен интернационален отговор и незабавни дейности от страна на ЮНЕСКО ".

Изпълняващата длъжността шеф на музея Катерина Кулай съобщи, че сега се прави оценка на " (потенциалните) вреди, невидими с просто око ".

По-голямата част от изложените произведения са били " евакуирани ", съобщи Олег Кипер, чиновник на районните управляващи.

" Рисунките и картините в актуалните изложения не са били развалени ", съобщи той в Телеграм.


Киев упрекна Москва, че е изстреляла четири ракети и е пуснала бойни дронове от окупираната от Русия украинска територия.

В Одеска област са ранени осем души, заяви украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко.

Ударите са засегнали и към двадесет здания и инфраструктурни обекти, чийто темперамент не се прецизира.

Украйна също по този начин се притеснява, че Москва ще стартира систематични офанзиви против енергийната ѝ инфраструктура, както направи предходната зима, принуждавайки милиони хора да останат без отопление и електричество.

Ръководителят на администрацията на украинския президент Андрий Йермак предизвести, че зимата ще бъде " доста сложна ". " Русия се готви, тъй че и ние би трябвало да се подготвим ", сподели той.

Киев изиска от западните си съдружници да засилят противовъздушната му защита, с цел да противодействат на опасенията от усилване на съветските удари през зимата.

В Херсонска област, също в южната част на страната, здания са били изумени от ракета, заяви губернаторът Олександър Прокудин.


Една от тези здания " е ударена за трети път от врага ", сподели той и добави, че ударът е ранил един гражданин.

Украинските военновъздушни сили оповестиха, че " петнадесет Шахед (безпилотни летателни апарати) и една управляема въздушна ракета Х-59 (са) били свалени ".

Накрая Украйна заяви, че на 3 ноември съветска ракета е предизвикала гибелта на 19 нейни бойци.

На 5 ноември украинският президент Володимир Зеленски разгласи, че ще бъде извършено следствие на събитията на тази " покруса, която съгласно него е можело да бъде избегната ".

Украинските служби за сигурност оповестиха, че е почнало правосъдно произвеждане за " повърхностно държание на служебно военно лице ".

В южната част на Русия два украински дрона бяха свалени във Воронежката област, без да причинят жертви или вреди, по думите на регионалния шеф Александър Гусев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР