Руски учени създадоха специална стъклокерамика с добавка на хром за

...
Руски учени създадоха специална стъклокерамика с добавка на хром за
Коментари Харесай

Учени измислиха начин да ускорят растежа на растенията в парниците

Руски учени сътвориха специфична стъклокерамика с добавка на хром за осветлението в парниците, вследствие на което се форсира растежът на растенията. Резултатите от създаването са оповестени в списание „ Optical Materials “.

За потребностите на високотехнологичното селскостопанско произвеждане се употребяват специфични светодиодни лампи, които излъчват розова сетлина – резултат от смесването на сините и алените светодиоди. Те обаче не дават на растенията целия нужен светлинен набор.

Оказва се, че при употребяваното сега осветяване в оранжериите се употребява светлина, която е комфортна за индивида, само че не е оптимална за самите растения. Задачата, която си сложили учените, била да създадат по този начин, че върху листата на растенията да попада освен алена, само че и инфрачервена светлина, която форсира растежа, а за задачата бил нужен подобаващ материал.

Те се спрели на стъклокерамиката – нещо приблизително сред стъкло и кристал.

Те взели стъкло, което почнали постепенно да кристализират, с цел да не изгуби прозрачността си. В резултат на процеса се получава стъкло с микроскопични кристали вътре в него, които са невидими за човешкото око. Издържливостта на материала се усилва, а луминисцентните свойства се усъвършенстват.

На стадия на произвеждане на стъклокерамиката учените добавили хром, който придал на материала розов нюанс, допускащ на растенията да получават както алена, по този начин и инфрачервена светлина.

Новият материал може да се употребява при производството на нов вид светодиоди или просто за плафони на към този момент съществуващите осветителни тела.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР