Руски учен планира да създаде генетично модифицирани деца. Той вече

...
Руски учен планира да създаде генетично модифицирани деца. Той вече
Коментари Харесай

Ще позволи ли Русия създаването на деца в лаборатории?

Руски академик възнамерява да сътвори генетично модифицирани деца. Той към този момент даже е намерил родители, искащи да вземат участие в опита, написа немското издание Süddeutsche Zeitung.
Генетикът Денис Ребриков е разкрил пет двойки, които са подготвени да вземат присъединяване в опита незабавно, откакто получи утвърждение от съветските управляващи. Това е декларирал самият той в изявление за New Scientist.
" Ребриков желае да помогне на двойки, които са глухи по генетични аргументи и желаят да имат чуващи деца. При всички определени двойки участва разновидност, която е публикувана измежду жителите на Западен Сибир. Ако и двамата родители страдат от това заболяване съвсем няма шансове децата им да чуват.
С помощта на технологията CRISPR, наричана „ ножица за ДНК ”, генетикът, който по личните му думи работи за една от най-големите клиники за репродуктивна медицина в Русия, счита да „ ремонтира ” дефектния ген в ембрионите, преди да ги пресади в матката на дамата. Двойките, страдащи от глухота са съвършен клиничен модел, споделя самият академик в изявление за Journal Sciencе.
Подобно вмешателство механически е допустимо, счита специалистът по генно инженерство от Австралийския народен университет Гаетано Бурджи, само че добавя, че е „ прекомерно прибързано и рисковано. ”
„ Има заплаха „ ножицата за ДНК ” да засегне освен дефектната част от генетичния материал, само че и други области на генома, което може да има непредвидими последствия за децата, ” добавя още той в изявление за New Scientist.
„ плануваният опит е очевидно безконтролен ”, счита Алена Буйкс, специалист по здравна нравственос от техническия университет в Мюнхен и член на комитета по създаване на световни стандарти за надзор и контрол при редактирането на човешкия геном към Световната здравна организация (СЗО). Тя се надява, че съветските управляващи ще попречват желанията на Ребриков.
Изследователят на стволови кафези от кралския лицей в Лондон Душко Илич също е на мнение, че сходни опити са преждевременни и приказва за „ обезверени хора в ролята на опитни мишки. ”
Само преди броени седмици немският съвет по нравственос изиска въвеждането на международен мораториум върху сходни клинични опити. Според СЗО опцията за интервенция в човешката ДНК би трябвало да се преглежда единствено в случаи на тежки генетични болести и първите опити не би трябвало да се организират с деца, които биха могли да имат релативно естествен живот. Например глухите деца може да употребяват кохлеарни импланти, предаваща звуковите сигнали към слуховия нерв във вътрешното ухо.
Самият Ребриков счита Русия за положително място за провеждането на сходни опити. По думите му Русия не е доста свободна в политически смисъл, само че в науката нещата стоят по различен метод. Вероятно това мнение ще учуди генетика и специалист по нравственос Сергей Куцьов от съветското здравно министерство. Неотдавна в изявление за NPR той съобщи: „ Сигурен съм, че Денис Ребриков няма шансове да получи позволение от министерството. ” По думите му първо би трябвало да се оцени сигурността и изгодата на вмешателството.
Във всеки случай, имайки поради, че болестта не заплашва живота, изгодата при настоящето равнище на развиването на технологиите, по-скоро е съмнителна, написа Süddeutsche Zeitung.
По-вероятно е комисията по нравственос да утвърди опити, когато ембриони без генетична интервенция биха били обречени на гибел.
Тези изказвания или мораториума Ребриков отхвърля с думите: „ Не можем да задържаме напредъка с думи на хартия. ”
Вижте и повече за догатката, че Русия ще основава генетично верни бойци в материала ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР