Руски телевизионен сериал следи съдбите на три жени от терористичната

...
Руски телевизионен сериал следи съдбите на три жени от терористичната
Коментари Харесай

За пръв път руски сериал се бори с пропагандата на ИДИЛ - главно сред жените

Руски ефирен сериал следи орисите на три дами от терористичната формация " Ислямска страна " (ИДИЛ), оповестява Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.
Млада жена със кърпа приказва умерено на камерата и разказва себе си като студентка от Москва, която в този момент служи на радикална ислямистка група в Сирия. " Какво за теб е преди всичко - че си рускиня или мюсюлманка? Какво е в сърцето ти: Аллах или страха? " пита дамата.
Руската поредност " На ръба " е доста друга от типичните за държавната телевизия сантиментални или исторически сериали. " На ръба " следи ориста на три героини, които отиват в Сирия, подмамени от млади мъже, които ги убеждават да се причислят към ислямистки бойци. Сериалът е един от първите, който третира наболялата тематика в съветското общество.
Режисьорът Евгений Лаврентиев споделя, че е явно, че сериалът е изработен за терористичната организация " Ислямска страна ". Той демонстрира добре направени многоезични видеоклипове за набор на бойци, знамена в черно и бяло и деца, размахващи оръжие. Поради прецизните закони на Русия, обаче, името на ИДИЛ не може да бъде споменавано на екрана.
Лаврентиев споделя пред Агенция Франс Прес, че той поддържа антитерористичните закони, само че те основават боязън измежду хората и в обществото да бъде стартирана отворена полемика. " Лесно е за тези радикални ислямисти да показват себе си като някакви сантиментални герои и да описват доста неистини за себе си, тъй като никой действително не знае нищо за тях и хората не желаят да приказват по тематиката ", изясни режисьорът.
Хиляди жители на някогашния Съюз на съветските социалистически републики отидоха в Сирия, с цел да се бият на страната на джихадистите, съгласно съветския президент Владимир Путин. Техният брой се усили след 2015 година, когато Русия се намеси непосредствено на страната на режима в Дамаск. Както в Европа, по този начин и в Русия се чудят по какъв начин да интегрират отначало фамилиите на тези джихадисти, които желаят да се върнат вкъщи. Министърът на външните работи на Русия сподели през март, че фамилиите на радикалните ислямисти може също да са радикализирани и съставляват риск в случай че се завърнат в Русия. Някои деца към този момент бяха върнати от Сирия в Русия.
Наскоро Варвара Караулова - някогашна студентка в влиятелен московски университет, беше пусната предварително от пандиза, където попадна преди 3 години след опит да се причисли към джихадист, който я вербувал в интернет. Лаврентиев споделя, че ИД вербува най-уязвимите, които имат проблеми в кариерата или персоналния живот. Главните героини в неговия сериал са студентка по лингвистика, която приема исляма, откакто се усеща предадена от фамилията и приятеля си, бедна жена от провинцията, която мечтае за богат брачен партньор от чужбина и вдовица на джихадист от ИДИЛ, която е отхвърлена от съседите ѝ .
Сериалът се снима в Москва и Египет, а реакциите към тематиката са смесени. Новинарският уебсайт " Медуза " похвали " На ръба " като " първият съветски сериал, който демонстрира по какъв начин халифата вербува ". Новинарската организация " Росбалт " го назова " шоу, което може да послужи за урок на други безпомощни млади съветски дами ". Според профилирания уебсайт за телевизионни стратегии " Триколор ", обаче, " На ръба " страда от слаба селекция на актьорите, като арабският вербовчик на дамите се играе от артист от Беларус. Сайтът назовава сериала " прост и стандартен ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР