Руски танкове стреляха днес по Запорожката атомна електроцентрала в Украйна,

...
Руски танкове стреляха днес по Запорожката атомна електроцентрала в Украйна,
Коментари Харесай

Най-голямата ядрена електростанция в Европа - какво представлява АЕЦ Запорожие

Руски танкове стреляха през днешния ден по Запорожката атомна електроцентрала в Украйна, която е най-голямата в Европа, съобщи Франс прес. Стигна се до пожар, който породи опасения, че може да се стигне до огромна повреда. Нападението не засегна нито една жизненоважна апаратура на централата. Украинските управляващи и Международната организация за атомна сила (МААЕ) обявиха, че сигурността на централата не е наранена.

Ето някои обстоятелства за централата:

Запорожката АЕЦ се намира в Южна Украйна, на река Днепър и на 525 км от Чернобил.

Става дума за най-голямата нуклеарна електростанция в Европа с индустриален потенциал от близо 6000 мегавата - задоволително за зареждането с електричество на към четири милиона семейства.

Изграждането на първия й реактор стартира през 1979 година, когато Украйна е част от Съветския съюз. Централата е открита през 1985 година и през днешния ден разполага с шест руски реактора вид ВВЕР-1000, последният от които стартира да работи през 1995 година

Тези реактори са с валидност сред 40 и 60 години, като с напредъка на технологиите има опция животът им да се окаже даже по-дълъг.

Замисълът за този вид реактори, при които се употребява вода под налягане и които се считат за едни от най-сигурните, е заимстван от този за реакторите в нуклеарните подводници и се разграничава от концепцията на реакторите в Чернобил.

Балаковската АЕЦ, ситуирана на Волга в Южна Русия, и АЕЦ " Козлодуй " на река Дунав в България, са снабдени със сходна технология. Начинът на произвеждане, който е общопризнат при този вид реактори, разрешава поддържането на по-ниски равнища на радиация за личния състав на атомните централи.

Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата от четирите настоящи АЕЦ в Украйна, които дружно генерират към половината от електричеството в страната, отбелязва Ройтерс.

Запорожката АЕЦ е от стратегическа значимост за Русия, защото се намира на към 200 км от Крим, който бе анексиран от Москва през 2014 година
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР