Руски танкер беше повреден при атака на украински дронове

...
Руски танкер беше повреден при атака на украински дронове в
Коментари Харесай

Руски танкер беше повреден при атака на украински дронове в Керченския пролив, спряйки за кратко движението по стратегическия мост, свързващ Крим с континенталната част на Русия, съобщиха правителствена агенция и руски медии рано в събота. Инцидентът не доведе до жертви. Следете нашия блог на живо за всички най-нови разработки. Всички часове са парижко време (GMT+2).

11:30 ч.: Източник от службите за сигурност в Украйна потвърди, че украински дрон е ударил руски танкер снощи 

Украйна е нанесла удар с дрон върху руски танкер в Керченския проток, каза източник от службата за сигурност пред AFP в събота, ден след като един от корабите на Москва беше ударен в Черно море.

„През нощта (украинската служба за сигурност) SBU взриви „SIG“, голям петролен танкер на Руската федерация, който превозваше гориво за руските войски“, каза източникът по сигурността.

Той добави, че „успешният специална операция", която включва военноморски дрон и експлозиви, е проведена съвместно с ВМС в украински териториални води.

Източникът описва атакувания кораб като "един от най-мощните петролни танкери на Руската федерация".

„Беше добре зареден с гориво, така че „фойерверките“ можеха да се видят отдалеч“, добави източникът.

6:54 сутринта: Руски танкер, ударен от украински дронове

Руски танкер беше повреден при атака на украински дронове в Керченския проток, спирайки за кратко движението по стратегическия мост, свързващ Крим с континенталната част на Русия, съобщиха правителствена агенция и руски медии рано в събота.

Танкерът SIG претърпя дупка на водолинията в района на машинното отделение, „вероятно в резултат на нападение от морски дрон“, каза Федералната агенция за морски и вътрешен воден транспорт в Telegram. „Корабът е на вода.“

Около плавателния съд е поставен петролен бум и се извършва подготовка за отстраняване на щетите, се казва в съобщението.

Уебсайтът за проследяване на плавателни съдове на Marine Traffic показва, че SIG е неподвижен и е придружен от влекачи южно от пролива.

Химовозът е под санкции на САЩ за доставка на реактивно гориво за руските сили в Сирия, подкрепящи президента Башар ал-Асад.

Щатската информационна агенция РИА Новости каза, че няма жертви при атаката, цитирайки Центъра за координация на морските спасителни операции в Новоросийск.

Движението по моста през Керченския проток, свързващ анексирания от Москва Кримски полуостров с Русия, беше спряно за около три часа и възобновено рано в събота, според канала в Telegram на Информационния център за магистрали.< h2>6:07 сутринта: Украйна очаква трудни, но успешни преговори в Саудитска Арабия

Преговорите, които започват в Саудитска Арабия този уикенд за намиране на мирно споразумение за прекратяване на войната на Русия в Украйна, ще бъдат трудни, но Киев разчита да убеди повече страни да подкрепят неговата мирна формула, каза ръководителят на делегацията на Киев в петък.

Украйна и нейните съюзници се надяват на срещата в Джеда на съветници по националната сигурност и други висши служители от около 40 държави – но не и Русия – да постигнат съгласие по ключови принципи за това как да се сложи край на войната на Русия в Украйна.

 

„Очаквам, че разговорът ще бъде труден, но зад нас стои истината, зад нас – доброто“, каза късно в петък Андрий Йермак, ръководител на кабинета на президента Володимир Зеленски и негов ключов пратеник за преговорите телевизионно интервю, публикувано в неговото приложение за съобщения Telegram.

Форумът изключва Русия, но Кремъл каза, че ще „следи“ срещата. Китай, който има стабилни връзки с Русия, каза в петък, че ще изпрати специалния пратеник по евразийските въпроси Ли Хуей за преговорите.

„Имаме много разногласия и чухме различни позиции, но е важно нашите принципи да се споделят ”, каза той.

Ключови събития от петък, 4 август:

Руското министерство на отбраната заяви в петък, че е осуетило нападение с дрон през нощта от Украйна срещу Новоросийск, руска военноморска база в Черно море . Представител на украинското разузнаване каза пред Ройтерс, че руски кораб е бил повреден при атаката, въпреки че областният управител по-рано заяви, че няма щети или жертви.

Членът на НАТО Литва обяви в петък, че ще затвори два от шестте си гранични пункта с Беларус на фона на опасения относно присъствието на наемници на Вагнер там.

(ФРАНЦИЯ 24 с АФП, АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР