Руски служители и православната църква на страната призоваха за предпазливост

...
Руски служители и православната църква на страната призоваха за предпазливост
Коментари Харесай

Москва предупреждава Турция да внимава със Света София

Руски чиновници и православната черква на страната приканиха за нерешителност поради апелите в Турция за смяна на статута на „ Света София “, историческата някогашна катедрала в Истанбул, съобщи БГНЕС.
Върховният съд в Турция разисква дали едно от архитектурните чудеса на света може да се трансформира в джамия, ход, който може да разпали напрежение със Запада и християнската общественост.
Очаква се решението за настоящия музей да бъде взето в околните дни.
Главата на Руската православна черква патриарх Кирил съобщи, че е „ мощно угрижен “ от ходовете на управляващите в Анкара, описвайки „ Света София “ като „ един от най-големите монументи на християнската просвета “.
" Заплаха за „ Света София “ е опасност за цялата християнска цивилизация, а затова и за нашата нематериалност и история ", се споделя в изказване на съветския патриарх.
„ И до през днешния ден за всеки съветски православен човек „ Света София “ е велика християнска реликва “, сподели той и прикани турското държавно управление да внимава.
Той сподели, че смяната на сегашния безпристрастен статус на историческата постройка ще аргументи " дълбока болежка " измежду съветския народ.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че бъдещето на историческия обект е вътрешен турски въпрос, само че добави, че се надява статутът на „ Света София “ като международно завещание да бъде „ регистриран “.
Той сподели, че някогашната катедрала е " международен шедьовър ", който има " свещена стойност " за руснаците.
Заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин съобщи пред кореспонденти, че Русия се надява " световното значение на обекта да бъде взето поради ".
„ Света София “ е издигната за първи път като катедрала в християнската Византийска империя през шести век, само че е превърната в джамия след османското завземане на Константинопол през 1453 година.
Преобразуването й в музей беше основна промяна на пост-османските турски управляващи при създателя на актуалната република Мустафа Кемал Ататюрк.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР