Руски следователи са започнали ново разследване на задържаната американска журналистка

...
Руски следователи са започнали ново разследване на задържаната американска журналистка
Коментари Харесай

Русия разследва задържаната журналистка от Радио Свободна Европа

Руски следователи са почнали ново следствие на арестуваната американска журналистка от съветски генезис, като я упрекват, че е популяризирала подправена информация за съветската войска, заяви през днешния ден държавна медия, представена от Ройтерс.

Алсу Курмашева, журналистка от Радио " Свободна Европа " /Радио " Свобода ", е в ареста от 18 октомври, откакто за малко бе арестувана и преди този момент, през юни, при опит да напусне Русия, където тя пристигнала, с цел да посети майка си.

Работодателят ѝ съобщи, че тя е незаслужено и грубо преследвана.

Курмашева е вторият представител на медия от Съединени американски щати, арестуван в Русия от началото на войната в Украйна през февруари 2022 година. Очаква се актуалният период на предварителното ѝ задържане в родната ѝ република Татарстан да изтече на 5 февруари.

Съд я призна за отговорна, че не е заявила, че има американски паспорт, което е наложително съгласно съветското законодателство, и я санкции. След това тя бе упрекната, че не се е записала като " задграничен сътрудник " – нарушаване, за което законът планува до пет години затвор, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според свързаната с съветската страна медия " Татар-Информ " Курмашева в този момент публично е била упрекната и че съзнателно е събирала военна информация, която би могла да бъде употребена срещу Русия. По думите на медията в центъра на новите обвинявания е книга, редактирана от работещата в Прага Курмашева, в която били събрани историите на руснаци, които се опълчват на войната в Украйна.

Разследващите считат, че редактирането и популяризирането на книгата от нейна страна е еднакво на съзнателно разпространение на подправена информация за съветската войска, подтиквано от политическа злоба, прибавя " Татар-Информ ". Законът планува наказване от до 10 години затвор за този тип закононарушение.

Агенция Ройтерс отбелязва, че съветските управляващи все още не са коментирали информацията от " Татар-Информ ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР